لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۱۱

تاکید کاخ سفید بر همکاری‌ امنیتی آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس


ملک سلمان به اجلاس شورای همکاری خلیج فارس در آمریکا نمی‌رود
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

به دنبال عدم حضور سران برخی از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در نشست مشترک هفته جاری با رئیس جمهوری آمریکا، سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه تاکید کرد هدف رییس جمهوری ایالات متحده، مذاکره با نمایندگان کشورهای عضو این شورا برای عمیق‌تر کردن همکاری‌های امنیتی با آن کشورها است.

باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا، در حالی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه هفته جاری در کاخ سفید و همچنین کمپ دیوید، استراحتگاه ریاست جمهوری در ایالت مریلند، میزبان نمایندگان ارشد کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس است که رهبران عربستان، بحرین، عمان و امارات متحده عربی اعلام کرده‌اند قادر به شرکت در این نشست نیستند.

وزیر خارجه عربستان سعودی در این باره گفت که ملک سلمان ملاقات با باراک اوباما را که قرار بود قبل از گشایش نشست کمپ دیوید در واشنگتن صورت گیرد، لغو کرده است.

عادل الجبیر، با بیان این که پادشاه عربستان سعودی شاهزاده محمد بن نایف ولیعهد را به جای خود به این نشست خواهد فرستاد، گفت علت حضور نیافتن ملک سلمان در کمپ دیوید، مصادف شدن این نشست با اجرای آتش بس در یمن است، که قرار است از روز سه شنبه با هدف ارسال کمک‌های بشردوستانه به آن کشور اجرا شود.

جاش ارنست در نشست خبری امروز خود با خبرنگاران، در همین زمینه گفت «باید به این نکته اشاره کنم که کشورهای عضو جی.سی.سی، همکاری با ما برای امنیت ملی کشورهای خود را اساسی و مهم می‌بینند، و بنابراین به سود این کشورهاست که اعضای ارشد امنیت ملی کشورشان را، که بتوانند دیدگاه‌های آنها را ارائه دهند، به این مذاکرات اعزام کرده و اطمینان حاصل کنند که قادر به پیگیری و انجام تعهدات داده شده در مذاکرات هستند.»

هوشنگ حسن یاری، کارشناس امور نظامی
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

یک مقام کاخ سفید پیشتر گفته بود که حضور نیافتن پادشاه عربستان در کمپ دیوید و لغو دیدار او با آقای اوباما، در واکنش به هیچ موضوع مهمی نبوده است.

رهبران برخی دیگر از کشورهای حاشیه خلیج فارس، نیز، به دلائل مختلف، هئیت‌های نمایندگی کشورهایشان را همراهی نخواهند کرد. اما سران قطر و کویت، در راس هئیت‌های نمایندگی کشورهایشان در این اجلاس شرکت خواهند کرد.

سلطان قابوس رهبر عمان و خلیفه بن زائد النهیان رئیس امارات متحده عربی به علت آنچه که مشکلات جسمانی خوانده‌اند، در نشست کمپ دیوید حضور نخواهند داشت. ریاست هئیت نمایندگی بحرین نیز به جای حمد بن عیسی آل خلیفه پادشاه ، با ولیعهد آن کشور خواهد بود.

اریک شولتز سخنگوی کاخ سفید هفته گذشته گفت گفتگوهای کمپ دیوید بر تعمیق همکاری امنیتی آمریکا با کشورهای خلیج فارس و تلاش برای یافتن زمینه‌های مشترک در حل بحران در عراق، سوریه، لیبی و یمن تمرکز خواهد داشت.

ادامه مذاکرات هسته‌ای با ایران و نگرانی‌های کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس از امکان بالقوه‌‌ای که ممکن است ایران در صورت لغو تحریم‌ها، برای توسعه برنامه هسته‌ای خود از آن برخوردار شود، از مسائل اصلی در اجلاس کمپ دیوید خواهد بود.

به گفته یوسف العتیبه سفیر امارات متحده عربی در آمریکا، با در نظر گرفتن رفتار ایران در منطقه و رشد اسلام‌گرایی افراطی، انتظار کشورهای عرب خلیج فارس از آقای اوباما نوعی ضمانت امنیتی است. او گفت که در گذشته همکاری‌های امنیتی بر پایه توافق‌های ضمنی بود اما اکنون این همکاری‌ها باید در چارچوب توافق‌های مستند، نهادینه شوند.

به گفته تحلیلگران، انتظار می‌رود، رئیس جمهوری آمریکا در واکنش به نگرانی‌های کشورهای شورای همکاری خلیج فارس جلوگیری از تلاش ایران برای تسلط بر منطقه، استقرار سپر دفاعی موشکی در منطقه و فروش تسلیحات به کشورهای عرب خلیج فارس را در دستور کار اجلاس کمپ دیوید قرار دهد.

جاش ارنست در نشست روز دوشنبه خود، در پاسخ به این پرسش که آیا آقای اوباما امتیازاتی مانند فروش سلاح‌های بیشتر به این کشورها خواهد داد یا خیر، گفت اگر توافقی حاصل شود، در چارچوب ادامه همکاری‌های امنیتی با آنها، به عنوان متحدان آمریکا، خواهد بود.

به گفته سخنگوی کاخ سفید، ایالات متحده در گذشته در زمینه‌های اطلاعاتی، ضدتروریسم و دفاع ملی این کشورها، سرمایه‌گذاری کرده و خواهد کرد.

در این بین، افشین شاهی، استاد روابط بین الملل دانشگاه بردفورد بریتانیا نیز در گفت و گو با صدای آمریکا، احتمال تصمیم گیری مستقل عربستان در مورد برخورد با برنامه هسته ای ایران را رد کرد. او گفت که عربستان اخیرا بارها از آمریکا خواسته است که حضور خود را در منطقه حفظ کند.

اجلاس کمپ دیوید با حضور هئیت‌های نمایندگی از شش کشور شورای همکاری خلیج فارس از روز چهارشنبه ۲۳ اردیبهشت(۱۳ مه) در کاخ سفید آغاز به کار می‌کند و سپس در روز پنجشنبه در کمپ دیوید‌، ادامه می‌یابد.

XS
SM
MD
LG