آیت الله محمد یزدی در رای گیری روز سهشنبه اعضای مجلس خبرگان رهبری، هاشمی رفسنجانی را پشت سر گذاشت و به ریاست این مجلس برگزیده شد.
اعضای مجلس خبرگان برای تعیین رئیس رای گیری کردند که بر اساس نتیجه اعلام شده، محمد یزدی با به دست آوردن ۴۷ رای از مجموع ۷۳ رای با پیروزی در رقابت با علیاکبر هاشمی رفسنجانی، به ریاست مجلس خبرگان رسید.
پس از مرگ محمد رضا مهدی کنی در مهر ماه سال جاری، که ریاست مجلس خبرگان رهبری را بر عهده داشت، آیت الله محمود هاشمی شاهرودی به طور موقت ریاست این مجلس را به عهده داشت.
انتخاب رئیس مجلس خبرگان در حالی در هفدهمین اجلاس این مجلس برگزار شد که پیش از آن گمانهزنیهای بسیاری درباره نامزد شد چهرههای مختلف در این انتخابات صورت گرفته بود.
در حالی که از محمدتقی مصباح یزدی، علی موحدی کرمانی، محمود هاشمی شاهرودی، اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد یزدی به عنوان نامزدهای بالقوه مجلس خبرگان یاد میشد، در نهایت یزدی و رفسنجانی در انتخابات شرکت کردند.
مجلس خبرگان رهبری بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی، وظیفه تعیین رهبری و نظارت بر عملکرد او و نهادهای تحت امرش را به عهده دارد. با وجود این، بسیاری از منتقدان اعتقاد دارند که این مجلس تاکنون به طور جدی به هیچ یک از حوزههای نظارتی خود وارد نشده و عملکرد نهادهای تحت نظر آیت الله خامنهای را بیطرفانه بررسی نکرده است.
تعیین صلاحیت نامزدهای عضویت در این مجلس، که توسط شورای نگهبان صورت میگیرد، یکی از دلایل ضعف این مجلس در مقابل رهبر جمهوری اسلامی عنوان شده است چرا که اعضای شورای نگهبان نیز بطور مستقیم و غیرمستقیم از سوی رهبر ایران انتخاب میشوند.
آیت الله محمد یزدی رئیس جدید مجلس خبرگان، پیش از این نایب رئیس دوم مجلس خبرگان بود. این روحانی ۸۳ ساله، سابقه ۱۰ سال ریاست بر قوه قضاییه ایران و عضویت در سه دوره شورای نگهبان را دارد.
محمد یزدی به عنوان عضو مؤسس و دبیر جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و عضو جامعه روحانیت مبارز تهران نیز، از روحانیون فعال در حوزه سیاست ایران محسوب میشود.
او بر اساس موضعگیریهای خود هنگام ریاست بر قوه قضاییه و سخنرانی در نماز جمعه تهران، در طیف روحانیون سنتی، محافظهکار و مخالف با مواضع اصلاحطلبان محسوب میشود.
در سوی دیگر، اکبر هاشمی رفسنجانی در حالی برای ریاست خبرگان با یزدی به رقابت پرداخت که روز قبل در مصاحبهای با روزنامه شرق گفته بود برای تاثیرگذاری در مجلس خبرگان نیاز به ریاست در آن مجلس ندارد. در عین حال محمد یزدی که به ریاست خبرگان انتخاب شده است، مواضعی بسیار متفاوت با هاشمی رفسنجانی دارد. او ماه گذشته آشکارا با نظریه شورای رهبری، که پیشتر از سوی هاشمی رفسنجانی برای آینده رهبری در ایران مطرح شده بود، مخالفت کرد و گفت: «ولایت فقیه، شورایی نمیشود.»
ریاست مجلس خبرگان و انتخابات این مجلس که سال آینده برگزار میشود، به دنبال عمل جراحی آیتالله خامنهای و مطرح شدن موضوع جانشینی او، حساسیت بیشتری پیدا کرده است.