چند روز قبل در شهر استانبول ترکیه، تصاویر دوربینهای مدار بسته، سه دانش آموز بریتانیایی را نشان دادند. دو دختر ۱۵ ساله و یک ۱۶ ساله که به قصد پیوستن به داعش بریتانیا را ترک کرده و به ترکیه رفته بودند.
به نظر میرسد آنها از مرز عبور کرده و در خاک سوریه به داعش پیوستهاند و بدون شک در این جذب نیرو، چیزی که بیش از همه تاثیرگذار بوده، شبکههای اجتماعی بوده است.
حالا گروه موسوم به دولت اسلامی یا داعش، دست به ابتکار جدیدی در عرصه شبکههای اجتماعی زده است، و رقیبی برای فیسبوک، به نام «خلافه بوک» را راه اندازی کرده است.
در خبرها آمده است گروه داعش اعلام کرده که این شبکه را برای ارتباطات اجتماعی، و جایگزینی برای شبکه فیسبوک راه انداخته است.
چند ساعت از راه اندازی این شبکه نگذشته بود که تاسیس کنندگان آن، وبسایت را بطور موقت از کار انداختند و دلیل آن را محافظت از اطلاعات اعضای آن عنوان کردند.
در این پیام که در صفحه اول این سایت منتشر شد، آمده که این یک وبسایت مستقل است و از طرف داعش حمایت نمیشود.همچنین نوشته شده است، همانقدر که شما به زندگی علاقه دارید، ما به کشته شدن علاقمند هستیم و با دشمنان دین خدا میجنگیم.
این روزها نفوذ گروههای افراطی و تندرو در شبکههای اجتماعی بسیار زیاد شده و این گروهها از این شبکهها برای جذب نیرو وتبلیغ استفاده میکنند.
پژوهشکده بروکینز به تازگی اطلاعاتی از فعالیت گروههای وابسته به دولت اسلامی در شبکه توئیتر را منتشر کرده است. این مؤسسه با بررسی حسابهای این شبکه اجتماعی میگوید، حدود ۴۶ هزار حساب بین ماههای سپتامبر تا دسامبر سال ۲۰۱۴ میلادی (شهریور تا دی ماه ۱۳۹۳) توسط طرفداران گروه داعش مورد استفاده قرار گرفته است.
این نقشه پراکندگی کشورهایی که این حسابها در آنها راه اندازی شدهاند را نیز به نمایش میگذارد.
یک پنجم این حسابهای کاربری، زبان انگلیسی را به عنوان زبان اول خود انتخاب کردهاند؛ یک سوم عربی و تعدادی هم زبان فرانسوی را برگزیدهاند.
شبکه توئیتر در اقدامی وسیع در ماه اکتبر گذشته، اقدام به از کار انداختن این حسابهای کاربری کرد، اما جالب اینجاست بعد از آن موج تعطیلی، هزاران حساب کاربری تازه به راه افتاده است.
پژوهشکده بروکینگز همچنین افزایش شمار این حسابها را از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۴ نشان میدهد. از عدد ۲ به ۱۱ هزار و نهصد و دو.
توئیتر، فیسبوک و حالا «خلافه بوک»؛ به نظر میرسد گروه داعش به دنبال نفوذ در میان جوانان و نوجوانان در نقاط مختلف دنیا و جذب نیروهای بیشتر است.