دو نشریه آمریکایی «وال استریت جورنال» و «دیفنس وان» در مقالات خود به چالشهای دولت رئیس جمهوری ایالات متحده در مسیر دستیابی توافق اتمی با ایران پرداختهاند.
روزنامه وال استریت ژورنال در مطلبی نوشته است که محتوی مذاکره هستهای که پریزیدنت اوباما با ایران پیش گرفته موجب نگرانی برخی کشورهای عرب مانند عربستان سعودی و مصر شده است زیرا این حکومتها تصور میکنند نتیجه مذاکرات منجر به مسابقه تسلیحاتی در منطقه خواهد شد.
به نوشته این روزنامه، به همین دلیل آمریکا سعی بر گسترش چتر حمایتی خود روی این کشورها دارد.
نگرانی کشورهای اهل سنت منطقه مانند عربستان سعودی، قطر، امارات و مصر از این است که پس از توافق احتمالی، ایران که رقیب منطقهای آنها به حساب میآید بتواند در حالی که تحریمهای اقتصادیاش برچیده شده است، توانایی بالقوه تولید سلاح هستهای را حفظ کند.
این امر موجب میشود که عربستان سعودی به سرعت سعی کند که امکانات اتمی مطابق ایران برای خود فراهم کند.
آمریکا با اذعان به اینکه ایران به دانش فنی دستیابی به تکنولوژی اتمی رسیده است به دنبال توافقی است که در صورتی که ایران آن را نقض کند و راه ساخت تسلیحات اتمی را پیش بگیرد، برای ساخت سلاح هسته ای به یکسال وقت نیاز داشته باشد.
مساله کلیدی باید جلوگیری از شکست مذاکرات باشد
نشریه آمریکایی دیفنس وان که نشریه امور نظامی است هم در مطلبی نوشته که مساله تعداد دستگاه سانتریفیوژ و قابلیت بالقوه ایران به دستیابی به سلاح اتمی نباید مساله کلیدی گفتگوهای اتمی باشد، بلکه جلوگیری از فروپاشی مذاکرات با روند فشاری که از سوی نخست وزیر اسرائیل و کنگره جمهویخواه برای تشدید تحریمها اعمال می شود، باید مساله اصلی باشد.
به نوشته این نشریه،شکست مذاکرات قدرت فشار جامعه جهانی بر ایران را کاهش خواهد داد، یعنی ائتلاف تحریمهای جهانی از بین خواهد رفت، ایران فروش نفت خود را افزایش خواهد داد و این امر منجر به افزایش درآمدش خواهد شد.
با شکست مذاکرات، توافق موقت اتمی ملغی می شود و ایران توانایی اتمی خود را گسترش خواهد داد. یعنی بازه زمانی دستیابی بالقوه ایران به تسلیحات اتمی حتی به چند هفته کاهش خواهد یافت و در افکار عمومی جهان نیز آمریکا مقصر این شکست دیده خواهد شد.
این نشریه در پایان این سوال را مطرح کرده است: «درست است که توافق با ایران بدون ریسک نیست اما کجا توافق بدون ریسک میتوان یافت؟»