مقامات اسرائیل از کشف تصادفی بزرگترین گنجینه طلا، شامل بیش از ۲ هزار سکه که به حدود هزار سال پیش باز میگردد، در بندر باستانی قیصریه در سواحل مدیترانه خبر دادند.
روزنامه تایمز اسرائیل به نقل از مسئولان سازمان آثار باستانی یا میراث فرهنگی آن کشور نوشت، این سکههای طلا را گروهی از غواصان محلی در اوائل ماه فوریه (اواسط بهمن ماه) در عمیق ۱۲ متری زیر آب پیدا کردند و بیدرنگ به مدیر باشگاه غواصی شهر گزارش دادند.
غواصان دولتی، با استفاده از دستگاههای فلزیاب، همراه با غواصان محلی که گزارش این کشف را داده بودند، به محل باز گشتند و حدود شش کیلوگرم سکه طلای قدیمی پیدا کردند.
سازمان میراث فرهنگی اسرائیل در بیانیهای گفت توفانهای زمستانی، این سکهها را از زیر بستر دریا بیرون آورد. این گنجینه با وجود این که بیش از هزار سال در اعماق دریا قرار داشت، در وضعیتی عالی قرار دارد و نیازی به پالایش و ترمیم آن نیست.
به گزارش رسانههای اسرائیلی، مدیر بخش دیرینه شناسی دریایی در این سازمان گفت به باور او سکههای کشف شده، که توسط خلافت فاطمی – که بین قرنهای دهم و دوازهم بر بخش بزرگی از سواحل مدیترانهای خاورمیانه و آفریقا حکومت میکرد – ضرب شده و به جریان افتادند.
این گنجینه در یک کشتی که در نزدیکی سواحل قیصریه غرق شدف بار شده بود. کشتی احتمالا حامل درآمدهای مالیاتی برای دولت مرکزی مصر، یا حقوق سربازان فاطمی در قیصریه بود. شاید هم پولهای نقدی بودند که در یک کشتی تجاری حمل میشدند.
قیصریه در دوره خلافت فاطمی بندر مهمی بود و مرکز عمدهای برای تجارت دریایی تلقی میشد.
سکه ها در محلهای گوناگون در دو نوع، یک دیناری و یک چهارم دیناری، ضرب شد. قدیمیترین سکه در این مجموعه در قرن نهم در شهر پالرمو در سیسیل ایتالیا، و جدیدترین آن در سال ۱۰۳۶ ضرب شده، که نشان میدهد کشتی پس از این تاریخ غرق شده است.
یک مقام مسئول در این زمینه ابراز امیدواری کرد که پژوهشهای بیشتر به روشن شدن موضوع بیانجامد و پاسخهایی برای پرسشهای زیادی که در مورد این گنحینه وجود دارد، فراهم شود.