شصت و پنجمین دوره جشنواره فیلم برلین، روز پنجشنبه کار خود را آغاز کرد. این جشنواره که یکی از مهمترین رخدادهای سینمایی محسوب میشود، همواره مورد توجه فیلمسازان ایرانی بوده، تا بتوانند دست کم با حضور در آن، مهر تاییدی بر کیفیت ساختههای خود بزنند.
برخلاف چند دوره گذشته، حضور چشمگیر سینمای ایران، مورد توجه رسانهها قرار گرفته است.
شپول عباسی خبرنگار صدای آمریکا، نگاهی دارد به فیلمهای ایرانی حاضر در این دوره از جشنواره فیلم برلین که با حضور هیات داوران و دست اندرکاران فیلمهای حاضر در بخشهای مختلف آغاز شد. اهالی سینما درحالی پا بر روی فرش قرمز گذاشتند که از میان ۱۹ فیلم بخش رقابت اصلی برای کسب خرس طلایی، یک فیلم سینمای ایران را نمایندگی خواهد کرد.
جشنواره فیلم برلین، موسوم به برلیناله، امسال پذیرای سه فیلم ایرانی در بخش های مختلف است که دو فیلم از ورود به گردونه جشنواره فیلم فجر که همزمان با جشنواره برلین در حال برگزاری است، خط خوردند.
«مادر قلب اتمی» کاری از علی احمدزاده که برای حضور در بخش فروم جشنواره برلین انتخاب شده، فیلمی است که به مذاق هیات انتخاب جشنواره فجر امسال خوش نیامد و از حضور در این رقابت بازماند. پگاه آهنگرانی، محمدرضا گلزار و ترانه علیدوستی در این فیلم به ایفای نقش پرداختهاند.
«پریدن از ارتفاع کم» نخستین فیلم بلند حامد رجبی، نام ایران را در بخش پانورامای جشنواره برلین نمایندگی خواهد کرد. این فیلم، داستان دختر جوانی است که سعی در پنهان کردن مرگ جنین چهار ماههاش دارد. نگار جواهریان و رامبد جوان بازیگران اصلی این فیلم هستند.
اما «تاکسی»، آخرین ساخته جعفر پناهی، در بخش مسابقه جشنواره برلین حضور دارد. این فیلم، که مانند ساختههای قبلی آقای پناهی چارچوبی مستندگونه دارد، داستان روبرو شدن یک راننده تاکسی با مسافران را روایت میکند. داستان تاکسی را جعفر پناهی نوشته و خود او، نقش اصلی داستان، یعنی راننده را بر عهده دارد.
آقای پناهی دو سال پیش، در شصت و سومین دوره این جشنواره، با فیلم «پرده» در بخش مسابقه، برنده جایزه بهترین فیلمنامه شد. اما در حواشی این جشنواره، برخی از فیلمسازان ایرانی، انتخاب «تاکسی» از سوی هیات انتخاب این دوره از جشنواره فیلم برلین را سیاسی خواندند و دلیل آن را عدم توجه هیات انتخاب به فیلمهایی دانستند که به نظر آنها شایستگی شان برای حضور در جشنواره فیلم برلین، از آخرین ساخته جعفر پناهی، بیشتر بوده است.
آقای پناهی پس از حوادث انتخابات سال ۱۳۸۸ دستگیر شد و دادگاه او را به مدت ۲۰ سال از فیلمسازی محروم کرد. او فیلمهای «پرده»، «این یک فیلم نیست» و «تاکسی» را پس از محرومیت از فیلمسازی و در سکوت خبری ساخته است و با هر سه فیلم، موفق به راهیابی به رقابتهای بین المللی شده است.