لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۷

بررسی پیامدهای سقوط قیمت نفت در اقتصاد جهانی


یک نهاد پژوهشی در واشنگتن پایتخت ایالات متحده، که روند تغییرات انرژی در کشورها و در سطح جهان را بررسی می‌کند، نشستی با شرکت سه تن از کارشناسان برجسته نفتی برگزار کرد تا پیامدهای سقوط قیمت نفت را مورد بحث و بررسی قرار دهند.

قیمت نفت در بازارهای جهانی سال‌ها ثابت بود، و هر بشکه حدود ۱۰۰ دلار معامله می‌شد، اما پیامدهای ناشی از کاهش رشد اقتصاد جهانی، همزمان با توسعه فزاینده فناوری استخراج غیرمتعارف نفت، به ویژه از نفت شیل در آمریکا و کانادا، عرضه نفت را به شدت افزایش داد.

با وجود ناآرامی‌های سیاسی در کشورهای صادر کننده نفت در خاورمیانه و شمال آفریقا، عرضه بیش از تقاضا طی هفت ماه گذشته، قیمت نفت در بازارهای جهانی را حدود ۶۰ درصد کاهش داده و از بشکه‌ای بیش از ۶۰ دلار به کمتر از ۴۹ دلار رسانده است.

در نشست مرکز مطالعات بین‌المللی و استراتژیک، که به میزبانی سارا لندیس لو مدیر انرژی این مرکز برگزار شد، سه کارشناس برجسته نفتی، روستی برازِیل مشاور ارشد شرکت «آر-بی-ان»، جیم برک هارد رئیس مطالعات بازار نفت شرکت «آی-اچ-اس»، و دیوید ناپ دبیر ارشد گروه اطلاعات انرژی، به بررسی پیامدهای ناشی از سقوط نفت پرداختند.

در این نشست قرار بود به دو پرسش اصلی در این زمینه پاسخ داده شود:،یکی این که تا چه میزان قیمت نفت پائین خواهد رفت و دیگر این که تا چه مدتی در این سطح باقی خواهد ماند.

در آغاز جلسه، خانم لندیس لاو گفت هدف از برگزاری نشست آن است که با کارشناسان رویدادهایی که اخیراا در بازارهای نفتی جهان رخ داده، و آن بخش ازاین رویدادها که حائز اهمیت هستند را به بحث بگذاریم.

آقای برازیل نیز گفت وزارت بازرگانی آمریکا مقررات دست و پا گیری داشت که با توسعه فناوری‌های استخراج از نفت شیل و افزایش تولید نفت در آمریکا هماهنگی نداشت؛ اما خوشبختانه وزارت بازرگانی مقررات خود را به سرعت تغییر داد و اجازه داد تا شرکت‌های نفتی بتوانند نفت خود را به بازارهای نفتی جهان عرضه کنند، که برای توسعه صنعت نفت اقدامی بسیار سازنده بود.

تولید نفت غیرمتعارف در آمریکا از سال ۲۰۰۸ میلادی تا به حال حدود ۵۵ درصد، و طی سه سال و نیم گذشته تولید نفت متعارف به حدود ۸۰ درصد افزایش یافته و تولید روزانه نفت آمریکا را به ۹ میلیون و دویست هزار بشکه رسانده است.

وی در ادامه افزود «با توجه به ملاحظات تاریخی، از جمله سقوط قیمت نفت در سال ۲۰۰۶ میلادی، به اعتقاد من قیمت نفت تا سه سال آینده به قیمت‌های پیش از سقوط باز نخواهد گشت، و این امر بدون تردید بر تولید نفت، به ویژه از سنگ نفت در آمریکا تأثِیری فوق العاده منفی خواهد داشت.»

دیوید ناپ نیز در این زمینه گفت اخیرا در بازارهای جهانی توسعه فناوری استخراج نفت غیرمتعارف، بازیگران اصلی در بازارهای جهانی را تغییر داده، بطوری که اکنون آمریکا از نظر تولید رقیب عربستان سعودی شده است.

به عقیده او سقوط قیمت در بازارهای نفت عمدتاً به علت توسعه فناوری استخراج نفت از لایه‌های شنی (نفت شیل) بوده، که عرضه نفت را به شدت افزایش داده است.

این کارشناس نفتی در ادامه افزود، زمانی که قیمت نفت بالا می‌رود، عرضه زیاد می‌شود و زمانی که قیمت‌ها پائین می‌روند، عرضه نفت کم می‌شود. سقوط قیمت نفت پروژه‌های نفتی را متوقت خواهد کرد که این امر باعث کاهش تولید خواهد شد. بنابراین به اعتقاد من قیمت نفت در سال جاری در نوسان خواهد بود ولی در سال آینده به تدریج بالا خواهد رفت.

جیم بارک هارد، که سخنانش عمدتاً درباره عرضه و تقاضا بود، نیز گفت سال ۲۰۰۵ تقاضا در بازارها جهانی در بالاترین سطح قرار داشت، که به اعتقاد من ما هرگز به آن سطح باز نخواهیم گشت. از سال ۲۰۰۶ از رشد تقاضای نفت به تدریج کاسته شده و در آینده نیز ما شاهد سیر نزولی رشد تقاضا خواهیم بود.

به گفته او کاهش مصرف شوخت خودروها در جهان، نقش مهمی در پائین آمدن میزان مصرف و کاهش تقاضا داشته است.

XS
SM
MD
LG