لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۴۹

دور دوم انتخابات ریاست جمهوری تونس برگزار شد


مردم تونس روز یکشنبه برای شرکت در دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری که حرکتی مهم در راه دشوار دمکراسی تلقی می شود پای صندوق‌های رای رفتند. نتایج آرا قرار است اوایل هفته آینده اعلام شود.

شرکت‌کنندگان در انتخابات دو گزینه انتخاب دارند. باجی قائد السبسی، سیاستمدار ۸۸ ساله است که در دور اول انتخابات در ماه نوامبر پیشگام بود. السبسی رهبر حزب غیرمذهبی نداء تونس است. این حزب در انتخابات پارلمانی ماه اکتبر بیشترین شمار کرسی های مجلس را بدست آورد.

حزب نداء تونس ائتلافی است میان اتحادیه‌های تجاری، بازرگانان و اعضای سابق دولت سابق تونس در زمان پیش از انقلاب. باجی قائد السبسی در دولت‌های سرکوبگر قبلی به ریاست جمهوری زین العابدین بن‌علی و حبیب بورقیبه فعالیت داشت.

رقیب او منصف مرزوقی، رئیس جمهوری ۷۵ ساله فعلی تونس است. مرزوقی فعال حقوق بشری بود که در حاکمیت بن علی به تبعید رفت. او که به شکل غیررسمی از حزب اسلامگرای النهضت حمایت می‌کند، در رقابت انتخاباتی امید زیادی به رای اسلامگرایان دارد.

مرزوقی صبح یکشنبه در شهر ساحلی سوسه رأیش را به صندوق انداخت. او وعده داده تا به حقوق اولیه بشر احترام بگذارد و امکان ادامه مسیر انقلاب را میسر کند. او می‌گوید تونس نقطه‌ای روشن در جهان عرب است و اگر به سوی دوران گذشته عقب‌نشینی کند بر روحیه کشورهای دیگر نیز تاثیر مخرب خواهد گذاشت.

چند ساعت قبل از پایان ساعت رای‌گیری، سربازان محافظ حوزه های رای گیری در منطقه مرکزی قیروان هدف حمله مردان مسلح قرار گرفتند. مقامات وزارت دفاع تونس گفتند سربازان یکی از مهاجمان را کشتند و سه تن دیگر را بازداشت کردند.

مرزوقی السبسی را به تلاش برای احیای موقعیت سابق که در جریان انقلاب ساقط شد، متهم کرده است. السبسی نیز مرزوقی را «افراطی» خوانده که دوران سه ساله ریاست جمهوری اش فاجعه‌بار بوده است. آقای السبسی نپذیرفت که قبل از دور دوم انتخابات با آقای مرزوقی مناظره کند.

اگر السبسی پیروز انتخابات شود، حزب متبوعش تمامی سمت‌های کلیدی دولت تونس را در اختیار خواهد گرفت اما در عین حال حزب النهضت و اسلامگرایان نیروی سیاسی قدرتمندی باقی خواهند ماند.

السبسی قبل از رای‌گیری در گفت‌وگو با شبکه خبری فرانسه-۲۴گفت حزب نداء تونس به دنبال ائتلاف با احزابی است که مشی مشابه داشته باشند تا در پارلمان اکثریت شوند.

طبق قانون اساسی جدید تونس رئیس‌جمهوری نقش محدودی دارد و مسائل امنیت، دفاع و روابط خارجی است و پارلمان نخست وزیر آینده کشور را تعیین می‌کند.

برای بسیاری از تونسی‌ها، انتخابات به معنای نان شب و اقتصاد روزمره زندگی است. انقلاب در این کشور اقتصاد را دستخوش تغییرات فراوان کرد و ثبات کشور را متزلزل ساخت. سرمایه‌گذاری خارجی و توریسم در کشور از رونق افتاد و بیکاری و ناامنی در کنار خطر اسلامگرایی نظامی به اوج رسید.

XS
SM
MD
LG