لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۵۶

ابلاغ سیاست های کلی جمعیت توسط رهبر ایران


آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران
آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران

پس از ماه ها تاکید بر لزوم افزایش جمعیت در ایران و سرزنش برنامه های کنترل خانواده که در سال های گذشته به اجرا درآمده اند، آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران روز سه شنبه سیاست های کلی جمعیت را جهت اجرا ابلاغ کرد.

در این سند ۱۴ محور عمده مورد تاکید آیت الله علی خامنه ای قرار گرفته است، از جمله انجام اقداماتی جهت جبران کاهش نرخ رشد جمعیت در سال های گذشته، رفع موانع و کاهش سن ازدواج، ایجاد تسهیلات ویژه برای مادران در دوره بارداری و شیردهی، پوشش بیمه ای هزینه های زایمان، درمان ناباروری مردان و زنان و البته ایجاد اشتغال موثر.

در ايران كنترل جمعيت و تنظيم خانواده به صورت پراكنده در سال ۱۳۳۷ شروع شد و از سال ۱۳۴۸ به صورت متمركز ادامه يافت. در همان سال در وزارت بهداری «واحد بهداشت و تنظيم خانواده» تاسیس شد تا رشد جمعيت کشور را كنترل كند. در سال‌های بعد، آن واحد به نام «واحد جمعيت و تنظيم خانواده» معروف شد.

پس از انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ و بویژه با آغاز جنگ بین ایران و عراق، سیاست های نظام اسلامی در ایران بطور مستقیم و غیرمستقیم بر افزایش جمعیت تمرکز شد، اما پس از پایان جنگ و در دهه ۷۰، با توجه به اوضاع نامطلوب اقتصادی، نگرانی ها از رشد بالای جمعیت موجب شد تا بار دیگر سیاست تنظیم خانواده در دستور کار دولت قرار بگیرد.

با اجرای مستمر برنامه های کنترل جمعیت و مهار افزایش نرخ رشد جمعیت، پس از روی کار آمدن محمود احمدی نژاد به عنوان رییس جمهوری ایران، بار دیگر اصرار بر لزوم افزایش جمعیت آغاز شد و آیت الله خامنه ای نیز در سال های اخیر بر نیاز کشور به جمعیت بیشتر تاکید کرده است.

رییس مرکز آمار ایران روز ۵ آذر ۱۳۹۲ با اشاره به سرشماری عمومی نفوس ومسکن درسال ۱۳۹۰ و آشکار شدن برخی زوایای پنهان ترکیب جمعیتی ایران، گفت «نرخ رشد جمعیتی کشور از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰ از یک و ۶ دهم درصد به یک و ۳ دهم درصد رسید که یک هشدار جدی است.»

برخی از کارشناسان بر این باورند که با توجه به وضعیت نامناسب شاخص های اقتصادی کشور، سیاست های افزایش جمعیت بدون بهبود اوضاع اقتصادی و فراهم آوردن فرصت های کاری مناسب، نمی تواند سیاست مناسبی باشد.
XS
SM
MD
LG