لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۱۷

وندی شرمن: مذاکره با تهران جدول زمانی دارد


وندی شرمن، معاون وزارت خارجه آمریکا مذاکره با ایران را دارای چارچوب و جدول زمانی دانست.
وندی شرمن، معاون وزارت خارجه آمریکا مذاکره با ایران را دارای چارچوب و جدول زمانی دانست.
«وندی شرمن»، معاون وزارت خارجه آمریکا، همزمان با آغاز دیداری از اسرائیل، برای نخستین بار، از وجود «چارچوب» و «جدول زمانی» برای گفت و گوهای هسته ای با جمهوری اسلامی خبر داده است.

خانم «شرمن»، که در کنفرانسی خبری در اورشلیم به پرسش ها پاسخ می گفت، با اشاره به خشنودی همیشگیش از سفر به اسرائیل، و یادآوری این که مذاکراتش با مسوولان دولتی، و حتی گفت و گو با روزنامه نگاران آن کشور را همواره پر ارزش دانسته، و نیز با اشاره به این که بتازگی در مذاکرات هسته ای با ایران شرکت داشته است، افزود:

"سنجش کامیابی توافقی جامع و فراگیر با ایران تنها این است که توافق یاد شده به این معنا باشد که ایران هرگز به سلاح های اتمی دست نیابد، و جامعه بین المللی تضمین بگیرد که برنامه هسته ای ایران فقط، و فقط ماهیتی صلح آمیز دارد. و مقصود ما نیز همین است."

زمان گفت و گوها محدود است

معاون وزارت خارجه آمریکا، برای نخستین بار، از محدودیت زمانی ِ گفت و گوهای هسته ای با نمایندگان تهران خبر داد و گفت:

"ما مذاکرات هسته ای سخت و دشواری را با ایران آغاز کرده ایم که تا ماه ژوئیه آینده (نزدیک به چهار ماه دیگر) ادامه خواهد یافت. امیدواریم که تا آن زمان، به پایانی موفقیت آمیز برسیم، و به توافقی فراگیر دست یابیم."

خانم «شرمن»، سپس، این گفت و گوها را "بسیار پیچیده" خواند و خواهان آگاهی یافتن از دیدگاه های اسرائیل در همین زمینه شد:
"همچنان که من، پیش و پس از هر مذاکره ای در اسرائیل انجام می دهم، بسیار مشتاقانه در انتظار گفت و گوهایم با سران اسرائیل هستم تا از اندیشه، و دیدگاه ها ، و اطلاعات و داده های آنان در این زمینه سود ببرم."

معاون وزارت خارجه آمریکا بی درنگ تاکید کرد:

"ما [آمریکا و اسرائیل] گاه با هم موافقیم و گاه ناموافق، اما آن چه حساس و خطیر بشمار می آید، دریافت این اطلاعات و داده ها، همزمان با پیشروی به سوی تضمین امنیت اسرائیل، تضمین امنیت ایالات متحده، و تضمین امنیت جهان است."

رفع نگرانی های نخست وزیر اسرائیل

بر پایه بیانیه دفتر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، یکی از خبرنگاران اسرائیلی از خانم «شرمن» پرسید که آیا هیچ راهی برای آسوده خاطر کردن «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل و رفع نگرانی های او از برنامه هسته ای جمهوری اسلامی می شناسد؟ خانم «شرمن» پاسخ داد:

"آن چه به مسوولان اسرائیلی، که قرار است با آنان دیدار کنم، خواهم گفت این است که من این جا آمده ام تا آن چه را در وین [در گفت و گوهای هسته ای با تهران] گذشت، همراه با اطلاعات، و جزئیاتی، جمع بندی کنم؛ اما همچنین به این جا آمده ام تا شنونده [دیدگاه ها] باشم، و فکر و طرح دریافت کنم."

خانم «شرمن» آن گاه با سه بار تکرار واژه «تایید»، توضیح داد:

"هیچ چیز این توافق ِ جامع و فراگیر [با ایران] به تصور و گمان ما ارتباطی ندارد؛ این توافقنامه درباره چیزیست که بتوانیم به چشم ببینیم و صحت و درستی آن را بتوان اثبات و تایید کرد، و بتوان بر آن نظارت و بازرسی داشت، [این توافق همچنین] در این زمینه است که چه اقدامات ملموسی می توان انجام داد که به ما و جامعه بین المللی اطمینان دهد که ماهیت برنامه اتمی ایران اختصاصاً، و فقط، و فقط، صلح آمیز است، و آن ها [سران جمهوری اسلامی] به سلاح اتمی دست نخواهند یافت. پس، [این توافقنامه] درباره اثبات و تایید و تایید و تایید، و نیز درباره اقدامات ملموسی است که نشان دهد می توانیم به مقصودمان برسیم."

ادامه برنامه هسته ای ایران مشروط است

یکی دیگر از خبرنگاران اسرائیلی از خانم «شرمن» پرسید که اگر قرار باشد به جمهوری اسلامی اجازه داده شود که در برنامه ای صلح آمیز به غنی سازی اورانیوم ادامه دهد، چه گونه تضمین خواهید کرد که از آن برای دستیابی به سلاح اتمی سود نجوید؟ و آیا اقدامی خواهید کرد که اورانیوم غنی شده با نیت مصارف غیر نظامی [ایران] نیز صرف تولید سلاح اتمی نشود؟"

خانم «شرمن» با تکرار و تاکید بر آن چه پیشتر درباره مقصود نهائی جامعه بین المللی [جلوگیری از دستیابی سران جمهوری اسلامی به سلاح های هسته ای] گفته بود، یادآوری کرد که اصولاً بود یا نبود برنامه ای هسته ای در ایران بخشی از گفت و گوهای کنونی ۱+۵ و اتحادیه اروپا با نمایندگان تهران است:
"در واقع، این که ایران برنامه هسته ای بومی یی خواهد داشت یا نه بخشی از این مذاکرات است. در «طرح اقدام مشترک»، ممکن بودن [وجود برنامه هسته ای در خاک ایران] تصور شده است؛ [بر پایه این طرح مشترک] ایران احتمالاً برنامه هسته ای کوچک و محتاطانه ای خواهد داشت. اما [بود و نبود] این برنامه، در واقع، بستگی دارد به این که ماهیت آن چه باشد، و آیا [ابزار] اثبات و تایید، و بازرسی و نظارتی وجود خواهد داشت که اطمینان دهد این [برنامه محدود هسته ای در داخل ایران] هرگز جنبه های نظامی نخواهد یافت، و برنامه ای مطلقاً صلح آمیز خواهد بود؟

مهمترین نکته «طرح اقدام مشترک»

معاون وزارت خارجه آمریکا در پایان یادآوری کرد که در مذاکره با ایران:

" آن چه برای من اهمیت دارد که همه درباره «طرح اقدام مشترک» بدانند این است که این طرح درباره توافقی جامع [با ایران] تصریح می کند که در آن با هیچ چیز توافق نخواهد شد مگر بر سر همه چیز توافق شود. و همه حاضران در این اتاق حق دارند بپذیرند یا نپذیرند که نه فقط ایران، که ما [هم] به مقصودمان رسیده ایم."
XS
SM
MD
LG