لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۴۹

سپاه: اطلاعات پهپاد آمریکایی رمزگشایی شد


وقايع روز: اهميت سياسی تغيير فرمانده سپاه پاسداران در تهران
وقايع روز: اهميت سياسی تغيير فرمانده سپاه پاسداران در تهران
فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران دوشنبه ۲۰ آذر گفت که «تمام اطلاعات» پهپاد آمریکایی «آرکیو-۱۷۰» که سال گذشته به‌دست ایران افتاده هم‌اینک «رمزگشایی شده‌است». وی افزود: «اما متخصصان ما بعد از رمزگشایی آن متوجه شدند که این پهپاد حتی یک ماموریت هسته‌ای هم در ایران نداشته است.»

رادیو فردا به نقل از خبرگزاری ایسنا نوشته امیرعلی حاجی‌زاده می گوید که آمریکایی‌ها در مقابل اعتراضات سران اسرائیل به آنها «مبنی بر این‌که برنامه هسته‌ای ایران را جدی نمی‌گیرید، گفته بودند که آرکیو-۱۷۰ را برای شناسایی مراکز هسته‌ای ایران فرستاده بودیم.»

وی افزود: «اما وقتی ما اطلاعات این پهپاد را رمزگشایی کردیم حتی کشورهایی را که این هواپیما قدم به قدم طی کرده بود دیدیم، اما هیچ نشانه‌ای از شناسایی مراکز هسته‌ای ایران در آن مشاهده نکردیم و ادعای آمریکایی‌ها تنها یک بهانه بوده است.»

فرماندهان سپاه می گویند که ۱۳ آذر سال ۹۰ یک فروند پرنده هدایت‌پذیر از دور، پَهپاد، متعلق به آمریکا که «در حوالی شهر کاشمر، در عمق ۲۲۵ کیلومتری خاک ایران» در حال پرواز بود با «اندکی خسارت» در اختیار نیروهای مسلح ایران قرار گرفت.

ایران می‌گوید که توانسته این هواپیما را با «غلبه فناورانه» در کنترل خود درآورد اما مقام‌های آمریکایی می‌گویند ارزیابی‌های اطلاعاتی نشان می‌دهد که این هواپیمای بی‌سرنشین به خاطر مشکل فنی سقوط کرده‌است.

امیرعلی حاجی‌زاده روز دوشنبه در مورد این پهپاد گفت: «درباره چگونگی به دام انداختن آن حرف‌های بسیاری وجود دارد که امکان بازگو کردن آن وجود ندارد و آمریکایی‌ها باید حالا حالاها منتظر بمانند.»

به گزارش ایسنا، وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر این‌که گفته می‌شود روسیه و چین در به دام انداختن این پهپاد به منظور استفاده از فناوری‌های آن به ایران کمک کرده‌اند، گفت: «این موضوع واقعیت ندارد؛ چرا که اگر این توانمندی را داشتند خود این کار را انجام می‌دادند. آمریکا در همه جای دنیا حتی در کشورهای پیشرفته نیز جاسوسی می‌کند؛ چرا که تمام توانمندی‌های آن بر اطلاعات مبتنی است.»

فرمانده هوافضای سپاه تاکید کرد: «ما همکاری برای به دام انداختن یا رمزگشایی و شناسایی این هواپیما با کسی نداشته‌ایم.»

فناوری «پیش پا افتاده‌ای» که برای ساخت آن «زمان نیاز است»

فرمانده هوافضای سپاه در ادامه سخنان روز دوشنبه خود با اشاره به «آرکیو-۱۷۰» گفت که «مهندسی معکوس این پهپاد و استفاده از امکانات آن تنها یکی از شاخه‌های بهره‌برداری از آن است و مسئلهٔ پیش پا افتاده‌ای است.»

وی با این حال در ادامه گفت که «ما همه اطلاعات و فناوری‌های به کار گرفته شده در این پهپاد را به دست آورده‌ایم، اما برخی از فناوری‌های آن جزو پیشرفته‌ترین و جدیدترین فناوری‌هاست که برای ساخت آنها زمان نیاز است.»

وی در سخنان خود که در دانشگاه خواجه نصیر طوسی و در جمع خبرنگاران بیان می‌شد توضیحاتی در مورد امکانات تکنولوژیکی این هواپیما داد گفت که این پهپاد نه تنها رادارگریز است بلکه «بخش‌های پنهان مختلفی» داشت.

امیرعلی حاجی‌زاده افزود: «‌به طور مثال موتور آن به گونه‌ای طراحی شده که اختلاف دمایی در محیط ایجاد نمی‌کند که بتوان توسط حس‌گرها آن را تشخیص داد. در بخش صوتی نیز اقداماتی بر روی آن انجام داده‌اند که امکان شناسایی آن از طریق حس‌گرهای صوتی ممکن نیست و حتی رنگ آن به گونه‌ای است که به راحتی نمی‌توان آن را دید و حتی ابر سفیدی که معمولا پشت هواپیماها در هنگام حرکت در آسمان پدید می‌آید، نیز وجود ندارد.»

وی ادامه داد: «در بخش سنسورهایی که در داخل این هواپیما وجود دارد، تنها برای جاسوسی، کار تصویربرداری فراطیفی می‌کند. این فناوری بسیار پیشرفته است و جزو فناوری‌های چند سال اخیر است. قابلیت این فناوری که بر روی آرکیو-۱۷۰ قرار داشت، به صورتی است که می‌تواند جسم و شرایط فیزیکی اجسام را از طریق بازتابش نور تشخیص دهد.»

جیسون کمپبل، تحلیل‌گر نظامی در موسسه رند، نیز پیش از این در گفت‌وگو با رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، گفته بود که پهپاد آرکیو ۱۷۰ قابلیت‌هایی چنان جدید و منحصربه‌فرد دارد که هیچ هواپیمایی در عملیات شناسایی و جمع‌آوری مخفی اطلاعات به پای آن نمی‌رسد.

به گفته مقام‌های آمریکایی، یکی از اهداف تاسیس پایگاه هوایی «شیندند» در افغانستان فراهم کردن امکانات لازم برای انجام این نوع پروازها در آسمان ایران بوده است و هواپیماهای بی‌سرنشین آمریکا «سال‌هاست» بر فراز ایران جاسوسی می‌کنند.

«در پهپاد ایوب از قطعات آرکیو-۱۷۰ استفاده نشده‌است»

امیر‌علی حاجی‌زاده در بخش دیگری از سخنان روز دوشنبه خود با اشاره به پهپاد ایوب، متعلق به حزب‌الله لبنان که چندی پیش وارد حریم هوایی اسرائیل شده بود، گفت: «پهپاد ایوب تولید سال ۱۳۸۱ ایران بود.»

فرمانده نیروی هوافضای سپاه تاکید کرد: «ما از سال ۸۱ این تکنولوژی را در اختیار داشته‌ایم.»

وی افزود: «برخی مطرح کرده‌اند که از قطعات پهپاد آمریکایی «آرکیو-۱۷۰» پهپاد ایوب استفاده شده بود که این موضوع درست نیست.»

پهپاد ایوب روز ۱۵ مهرماه پس از آن‌که از فراز دریای مدیترانه از جنوب اسرائیل، به آسمان این کشور رخنه کرد، توسط جنگنده‌های اسرائیلی سرنگون شد. به دنبال این واقعه حزب‌الله لبنان اعلام کرد که قطعات این پهپاد ساخت ایران بوده و در لبنان مونتاژ شده‌است.

(مبنع: رادیو فردا)
XS
SM
MD
LG