لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۱۹

ایران و سوریه، چالش‌های اوباما در یک دوره دیگر زمامداری


خبرگزاری رویترز در مطلبی تحلیلی می نویسد باراک اوباما با شکست دادن رقیب انتخاباتی‌اش میت رامنی در داخل، در خارج با دشواری هایی چون ایران، سوریه، و احتمالا چین مواجه است.

انتخاب دوباره رئیس جمهوری دمکرات در آمریکا تضمینی است برای ادامه سیاست خارجی که دولت آمریکا تاکنون در پیش داشت اما این پرسش همچنان باقی است که آیا دیپلماسی در مورد ایران کارساز است یا اسرائیل و آمریکا مجبورند برای حل آن دست به حمله هوایی علیه ایران بزنند.

از سویی مشخص نیست که آقای اوباما سیاست خود را در مورد سوریه تغییر خواهد داد یا نه.

تحلیلگران سیاست خارجی آمریکا می گویند اگر سیر تحولات اجازه دهد اوباما در آسیا ضمن تلاش برای حفظ محوریت، به دنبال تغییر جهت سیاسی خواهد بود تا از قدرت‌های نوظهوری چون هند و چین استفاده کند و به تدریج از خاورمیانه خارج شود.

هر چند، در این میان برای سیاست خارجی آمریکا، ایران و سوریه حرف اول را خواهند زد.

مارتین ایندیک، معاون مطالعات سیاست خارجی در موسسه بروکینز می گوید سال ۲۰۱۳ سال تصمیم گیری در مورد ایران است. او می گوید تعهد اوباما به منع گسترش تسلیحات کشتار جمعی می تواند به یک سیاست «متمرکز و قاطع» منجر شود.

آقای ایندیک می گوید:‌«جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی در منع گسترش تسلیحات جمعی اهمیت حیاتی دارد.»

کشورهای غربی می گویند ایران زیر پوشش فعالیت‌های صلح آمیز اتمی به دنبال تولید بمب اتم است. تهران این اتهامات را یکسره رد می کند و می گوید هدفش تولید برق و موارد پزشکی است.

پیش بینی می شود که مذاکرات اتمی میان ایران و قدرت‌های بزرگ جهان در ماه جاری میلادی از سر گرفته شود.

ایالات متحده و اتحادیه اروپا برای زیر فشار گذاشتن ایران، صادرات نفت ایران را تحریم کرده اند. آمریکا بانک‌های خارجی طرف معامله با بانک مرکزی ایران را نیز از تعامل با ایران منع کرده است و اتحادیه اروپا دیگر از ایران نفت خام نمی خرد.

آمریکا و اسرائیل می گویند در صورت لزوم و شکست دیپلماسی، گزینه نظامی علیه ایران همواره مطرح است.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرییل، بارها ایران را تهدید کرده است و متقابلا تهران می گوید دست به حملات تلافی جویانه خواهد زد.

اسرائیل تاکنون دو بار تاسیساتی را که گمان میکرد برای تولید سلاح اتمی به کار می رود هدف حمله قرار داد. این کشور در سال ۱۹۸۱ غرب به عراق حمله کرد و در سال ۲۰۰۷ به سوریه.

اوباما گفته است آمریکا «آنچه را که باید‌» برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی انجام خواهد داد و بارها گفته تمامی گزینه‌ها مد نظر است.

جیمز دابینز، مدید موسسه امنیتی و دفاعی «رند‌» می گوید شاید اوباما مجبور شود تا حدودی در سوریه دخالت کند و مثلا سلاح در اختیار مخالفان قرار دهد ولی بعید است که به ایران حمله کند.

تحلیلگران می گویند اوباما کار سختی در پیش دارد تا تحولات دنیا را به نفع آمریکا شکل دهد آن هم زمانی که ایالات متحده به شدت زیر بدهی است و قدرت‌های دیگر در گوشه و کنار جهان ظهور می کنند. از سویی آمریکا در معرض خطراتی چون تروریسم، حملات سایبری و گرمایش جهانی قرار دارد.

آقای ایندیک می گوید بعید است که اوباما گام دیگری در جهت صلح اسرائیل -فلسطینی‌ها بردارد و یا بخواهد زیادی درگیر دولت‌های اسلامگرای مصر، تونس و یا مسائل سوریه شود. در عوض به جای خاورمیانه بر آسیا تمرکز خواهد کرد.
XS
SM
MD
LG