لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۵۸

جلب مجدد اذهان به مجاهدین خلق ایران


واشنگتن پست زیر عنوان «حمایتی گران قیمت پرسش هائی را در باره حامیان گروه ایرانی تبعیدی برانگیخته است» می نویسد یک کمپین برخوردار از بودجه ای خوب در مورد لابی گری توسط سیاستمداران و مقامات پیشین آمریکائی برای گروهی که تشکیلاتی تروریستی شناخته می شود، مجددا اذهان را به این گروه و حامیان بانفوذ آن جلب کرده است.

حامیان گروه اپوزیسیون ایرانی مجاهدین خلق، سراغ مقامات ارشد دولت اوباما رفته اند تا برای حذف این گروه از فهرست وزارت امورخارجه آمریکا در مورد گروه های تروریستی خارجی، و رفتاری بهتر با اعضای آن در اردوگاه اشرف در عراق، تلاش کنند.
حضور علنی در حمایت از مجاهدین خلق توسط چهره هائی نظیر رودلف دبلیو جولیانی ( Rudolph W. Giuliani) شهردار سابق نیویورک، ادوارد جی رندل (Edward G. Rendell) فرماندار سابق پنیسلوانیا، و جیمز ال جونز (James L. Jones) مشاور سابق اوباما در امور امنیت ملی، پیشتر موجب شروع تحقیقاتی توسط وزارت خزانه داری شده است که آیا پرداخت هائی چند ده هزاردلاری به بعضی از آنان ناقض قوانین ضد تروریسم است یا نه.

در هفته های اخیر، پرسش هائی جدید بوجود آمده است که آیا جلسات خصوصی، تماس های تلفنی گروهی و تماس های دیگر با مقامات در وزارت امورخارجه آمریکا یا با دولت در اماکنی دیگر در سال گذشته مستلزم ثبت نام به عنوان لابییست یا مامور نهادی خارجی بوده است، یا نه.

طبق قوانین فدرال، حامیان گروه های خارجی لازم است به عنوان لابییست ثبت نام کنند که بنوبه خود مستلزم ارائه اطلاعاتی با ذکر جزئیات در باره مشتریان و درآمدشان است. اما حامیان مجاهدین خلق ثبت نام نکرده اند، که انتشار اطلاعات را در باره پولی که به آنها پرداخت می شود و نیز معرفی مقاماتی را که با آنان ملاقات می کنند، الزامی می سازد.

حامیان استدلال می کنند که عمل آنان اقدامی مشروع و قانونی در جهت تسهیل برای تصمیم گیری های مقامات آمریکائی است و بهمین جهت از الزامات ثبت نام مستثنی هستند. اما تحلیلگران قواعد لابی گری می گویند تماس با مقامات دولتی به سادگی با مفاهیم لابی گری در قانون ثبت نام ماموران خارجی تطبیق می کند – قانونی که بعضی اوقات به طرح اتهامات جزائی و کیفری منجر می شود.

پرسش های جدید تازه ترین چالش برای مجاهدین خلق است که از سال ۱۹۷۷ در فهرست وزارت امورخارجه آمریکا در مورد سازمان های تروریستی خارجی قرار دارد، و با کشته شدن شش آمریکائی در دهه ۱۹۷۰ ارتباط داده شده است.

مجاهدین خلق سال هاست که برای خارج شدن از این لیست تروریستی تلاش می کند، که خریدن آگهی در واشنگتن پست و نشریات دیگر از جمله آنهاست. یک دادگاه تجدید نظر به هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا تا ماه اکتبر فرصت داده است در مورد حذف یا ماندن نام این گروه در فهرست تصمیم بگیرد.

در همین حال سازمان مجاهدین خلق و حامیانش با دولت عراق بر سر اقدامات مربوط به انتقال قریب ۳ هزار و ۳۰۰ عضو این سازمان که از اواسط دهه ۱۹۸۰ در یک پایگاه سابق نظامی عراق سکونت دارند درگیری و برخورد داشته اند.

مجاهدین خلق پشتیبانی بعضی از سرشناس ترین چهره ها در صحنه سیاسی و امنیتی را کسب کرده است. علاوه بر جولیانی، رندل، و جونز، تام ریج (Tom Ridge) وزیر سابق امنیت ملی، هوارد دین (Howard Dean) فرماندار سابق ورمونت، مایکل موکیسی (Michael Mukasey) وزیر سابق دادگستری، لوئیس فریح (Louis Freeh) رئیس سابق اف بی آی، هیو شلتون (Hugh Shelton) رئیس سابق ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا، جان بولتون (John Bolton) و بیل ریجاردسون (Bill Richardson) سفیران سابق آمریکا در سازمان ملل متحد و میچل ریس (Mitchell Reiss ) یکی از مقامات سابق وزارت امور خارجه آمریکا که از سال ۲۰۰۸ به اینطرف جزو مشاوران ارشد میت رامنی کاندیدای جمهوریخواهان در امور سیاست خارجی بوده است، از جمله این حامیان هستند.

رندل، جولیانی و موکیسی جزو شانزده مقام سرشناس سابقی هستند که ماه گذشته برای شرکت در یک میتینگ بزرگ به طرفداری از مجاهدین به پاریس رفتند. نیوت گینگریج (Newt Gingrich) رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا - متقاضی کاندیدائی ریاست جمهوری آمریکا از حزب جمهوریخواه - نیز جزو شرکت کنندگان در میتینگ پاریس بود. یک نوار ویدیوئی گینگریج را حین ادای احترام به یکی از پایه گذاران مجاهدین خلق نشان می دهد. گینگریج بعدا خواستار«اقدام قاطع» آمریکا به سود این گروه شد.

مجاهدین حلق، و شورای ملی مقاومت - چتر سیاسی این گروه - تکذیب می کنند که خواستار لابی گری شده باشند.

شاهین قبادی، یکی از سخنگویان این گروه ناراضی می گوید « از هیچکس در آمریکا درخواست طرفداری نشده است، و گروه، مامور و لابییستی هم در این کشور ندارد». وی می گوید وزارت امور خارجه آمریکا از حامیان آمریکائی خواسته بود برای جلوگیری از بروز یک فاجعه انسانی در اردوگاه مجاهدین خلق در عراق شفاعت و پادرمیانی کنند، و تذکر می دهد که بیش از ۱۰۰ قانون گذار آمریکائی بانی لایحه ای برای حذف مجاهدین از فهرست تروریست ها بودند.

با اینحال بعضی از حامیان سرشناس مجاهدین خلق تائید می کنند که از گروه های متحد با مجاهدین خلق برای هزینه سفر و یا ایراد سخنرانی وجوهی ۱۰ تا ۴۰ هزار دلاری دریافت کرده اند. رندل دریافت بیش از ۱۵۰ هزار دلار مخارج از حامیان مجاهدین را تائید کرده است. او می گوید پیش از آنکه به طرفداری از مجاهدین سخنرانی کند چیز چندانی از آنها نمی دانست.

حامیان، که بعضی از آنان تائید می کنند به طرفداری از مجاهدین خلق نزد مقامات آمریکائی شفاعت کرده اند ، می گویند انگیزه شان انسانی بوده است. آنان می گویند عوامل طرفدار ایران در دولت عراق پس از خروج سربازان آمریکائی از عراق، به اعضای گروه حمله کردند.

با توجه به اینکه دولت عراق عهد کرده است اردوگاه اشرف را تا روز ۲۰ ژوئیه ببندد، مقامات آمریکا و سازمان ملل متحد سعی می کنند ۳ هزار و ۳۰۰ نفر سکنه اردوگاه را به محوطه ای منتقل کنند که زمانی بنام اردوگاه آزادی، یکی از پایگاه های نظامی آمریکا در نزدیکی فرودگاه بغداد بود.

بسته به وقایعی که در اردوگاه اشرف رخ بدهد، برچسب تروریستی مجاهدین خلق ممکن است بزودی برداشته شود.

خانم کلینتون در ماه مه به کنگره گفته است وزارت امورخارجه با نظر مساعد به خارج ساختن نام مجاهدین از فهرست تروریستی نگاه خواهد کرد، مشروط بر اینکه این گروه خود را با تلاش های سازمان ملل متحد برای انتقال اعضایش در عراق به محل های موقتی جدید تطبیق دهد.
XS
SM
MD
LG