لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۰۳

تئودور روزولت


تئودور روزولت بین سالهای ۱۹۰۱ تا ۱۹۰۹ میلادی ریاست جمهوری آمریکا را بر عهده داشت.

این دوران همزمان با سالهای ۱۲۸۰ تا ۱۲۸۷ خورشیدی است. در این سالها بود که مظفر الدین شاه، فرمان مشروطیت را امضا کرد و چند روز پس از آن درگذشت. با مرگ مظفرالدین شاه، محمد علی میرزا جای پدرش را گرفت و بر تخت سلطنت نشست.

تئودور روزولت، بیست و ششمین رییس جمهوری آمریکا

پس از ترور مک کینلی، تئودور روزولت، معاون او که تقریبا ۴۳ ساله بود، جوانترین رییس جمهوری در تاریخ آمریکا شد. روزولت کنگره و مردم آمریکا را به شدت در مسیر اصلاحات مترقی و در پیش گرفتن سیاست خارجی قوی هدایت کرد. تئودور روزولت به نهاد ریاست جمهوری که پیشتر اندکی تضعیف شده بود، نیرویی تازه بخشید.

او معتقد بود رییس جمهوری، خدمتگزار ملت است و باید هر اقدامی راکه به نفع مردم باشد انجام دهد مگر آنکه منع قانونی داشته یا خلاف قانون اساسی باشد. او در جایی گفته است: «من قدرت را غصب نکردم اما حیطه اختیارات و قدرت نهاد اجرایی را گسترش دادم.»

ورود به دنیای سیاست

تئودور روزولت در سال ۱۸۵۸ در خانواده ای ثروتمند در شهر نیویورک بدنیا آمد. او در دانشگاه هاروارد و کلمبیا تحصیل کرد. در سال ۱۸۸۴ همسر اول و مادرش، هردو در یک روز درگذشتند. روزولت پس از این حادثه دو سال تمام را در مزرعه اش در داکوتا گذراند و با اداره امور مزرعه، سواری، شکار و حتی تعقیب قانون شکنان سعی کرد بر این غم فایق آید.

در سفری به لندن در دسامبر سال ۱۸۸۶ با ادیت کارو ازدواج کرد. روزولت طی جنگ آمریکا-اسپانیا از سرشناس ترین قهرمانان این جنگ بود. تامس پلات ، سناتور نیویورک در آن زمان برای انحراف افکار عمومی از رسوایی ای که در ایالت نیویورک پیش آمده بود، پذیرفت که روزولت برای انتخابات فرمانداری نیویورک در سال ۱۸۹۸ نامزد شود. روزولت در این انتخابات پیروز شد.

روزولت در دوران ریاست جمهوری خود ایده ای را، مبنی بر آنکه دولت باید داور میان نیروهای اقتصادی کشور، بویژه میان نیروهای سرمایه دار ی و کارگری باشد و بدور از جهت گیری به برقراری توازن و عدالت اقتصادی کمک کند، نهادینه کرد.

در آغاز دوره ریاست جمهوری تئودور روزولت، جمعیت ایالات متحده آمریکا ۷۵ میلیون و ۹۹۴ هزار و ۵۷۵ نفر بود.

تئودور روزولت در دوره ریاست جمهوری اش توانست آمریکا را به سمتی هدایت کند که نقشی فعالتر در زمینه سیاست جهانی داشته باشد. ضرب المثل محبوب روزولت این بود: «نرم سخن بگو اما یک چماق با خودت داشته باش...»

تئودور روزولت از اهمیت استراتژیک لزوم ایجاد راه میانبری بین دو اقیانوس اطلس و آرام آگاهی داشت به همین دلیل در ساخت کانال پاناما نقش بسیار مهمی ایفا کرد.

استنباطی که روزولت از دکترین مونرو داشت مانع از آن شد که کشورهای خارجی در حوزه دریای کاراییب پایگاهی ایجاد کنند و روزولت حق انحصاری دخالت درآمریکای لاتین را به آمریکا اختصاص داد.

تئودور روزولت به خاطر میانجیگری بین روسیه و ژاپن در جنگ سال ۱۹۰۵ و انعقاد معاهده صلح، جایزه صلح نوبل را دریافت کرد.

روزولت در زمینه حفظ منابع طبیعی نیز اقدامات بسیار موثری انجام داد. مناطق بیشتری را در غرب آمریکا به عنوان جنگل های ملی اعلام کرد، زمین هایی رابرای مصارف عمومی اختصاص داد و پروژه های بزرگ آبیاری را به انجام رساند.

سوقصد نافرجام

پس از پایان دوره ریاست جمهوری در سال ۱۹۰۹ ، روزولت به قاره آفریقا سفر کرد. او پس از این سفر دوباره به دنیای سیاست بازگشت، حزب جدیدی تاسیس و برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۹۱۲ اقدام کرد. در حالیکه در میلواکی مشغول تبلیغات بود از ناحیه سینه، هدف تیراندازی یک فرد متعصب قرار گرفت. تئودور روزولت از این سوءقصد جان سالم بدر برد.

تئودور روزولت در سال ۱۹۱۹ در خلیج اویستر نیویورک درگذشت. روزولت در مورد زندگی خود گفته است:« هیچ مردی زندگی شاد تر از زندگی من نداشته است. زندگی من از هر جهت توام با شادی بود.»

XS
SM
MD
LG