لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۴۴

وودرو ویلسون


وودرو ویلسون بین سالهای ۱۹۱۳ تا ۱۹۲۱ میلادی ریاست جمهوری آمریکا را بر عهده داشت.

این دوران همزمان است با ۱۲۹۱ تا ۱۲۹۹خورشیدی و آغاز سلطنت احمد شاه قاجاردر ایران. این سالها همچنين مصادف است با وقوع جنگ جهانی اول، اشغال ایران توسط نیروهای روسیه، بریتانیا و عثمانی، شکل گیری جنبش جنگل و نیز کودتای سوم اسفند سال ۱۲۹۹ خورشیدی.

وودرو ویلسون، بیست وهشتمین رییس جمهوری آمریکا

وودرو ویلسون نیز مانند روزولت خود را خدمتگزار و نماینده مردم می دانست و می گفت: «ازهیچ کسی غیر از رییس جمهوری انتظار نمی رود که بدنبال منافع عمومی کشور باشد». وودرو ویلسون در دوره ریاست جمهوری اش یک برنامه اصلاحات تدریجی مترقی را به اجرا گذاشت و از طریق تدوین طرح ۱۴ ماده ای خود پایه گذار نظم نوین جهانی شد.

او در سال ۱۹۱۷، ورود آمریکا به جنگ جهانی رابه منزله نبردی برای بقای دموکراسی درجهان دانست.

خانواده و تحصیلات

وودرو ویلسون بسال ۱۸۵۶ در ویرجینیا متولد شد. پدرش یک کشیش کلیسای مشایخی پروتستان بود که در زمان جنگ داخلی آمریکا در آگوستا و جورجیا خدمت می کرد. پدر ویلسون پس از جنگ داخلی و در سالهای بازسازی نیز در شهر کلمبیای ایالت کارولینای جنوبی به تدریس و تعلیم مشغول بود.

وودرو ویلسون تحصیلاتش را از دانشگاه پرینستون که در آن زمان کالج نیوجرسی نامیده می شد، آغاز کرد. سپس به مدرسه حقوق دانشگاه ویرجینیا رفت و مدرک دکترایش را از دانشگاه جانز هاپکینز گرفت. او یگانه رییس جمهوری تاریخ آمریکاست که مدرک دکترا داشت. ویلسون به عنوان استاد، کار در محیط دانشگاهی را آغاز کرد. او در سال ۱۸۸۵ با الن لوییس آکسون ازدواج کرد.

ورود به دنیای سیاست

ویلسون، استاد جوان علوم سیاسی دانشگاه پرینستون به سرعت پله های ترقی را پیمود و بسال ۱۹۰۲ رییس دانشگاه پرینستون شد. شهرت ویلسون در سراسر آمریکا پیچید و همین مساله سبب شد تا برخی از دموکراتهای محافظه کار او را برای ریاست جمهوری در نظر بگیرند.

دموکراتها ابتدا ویلسون را متقاعد کردند تا سال ۱۹۱۰ در انتخابات فرمانداری نیوجرسی شرکت کند. وودرو ویلسون در تبلیغات انتخاباتی اش تاکید کرد که مستقل از محافظه کاران و کسانی که او را نامزد کرده اند عمل می کند. او برنامه حزبی ترقی خواهان را تایید کرد و گفت به عنوان فرماندار این خط مشی را دنبال خواهد کرد.

در کنوانسیون دموکراتها، وودرو ویلسون به عنوان نامزد حزب دموکرات برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۹۱۲ انتخاب شد. در تبلیغات انتخاباتی از برنامه ای موسوم به «آزادی نوین» سخن می گفت که بر فرد گرایی و حقوق ایالتها تاکید داشت.

ویلسون توانست درمثلث رقابتی که دو ضلع دیگرش تافت و روزولت بودند پیروز شود. ویلسون هرچند تنها ۴۲ درصد آرای عمومی را بدست آورد اما با اختلاف بسیار قابل توجهی اکثریت آرای الکتورال را کسب کرد.

زمانیکه بیست و هشتمین رییس جمهوری آمریکا کار خود را آغاز کرد جمعیت ایالات متحده آمریکا ۹۷ میلیون نفر بود.

ویلسون چندین لایحه مهم را از طریق کنگره به مجموعه قوانین اضافه کرد. قانون کاهش تعرفه های گمرکی و ممنوعیت کار کودکان از جمله این لوایح بودند.

دومین دوره ریاست جمهوری ویلسون

وودرو ویلسون برای دومین باردر انتخابات ریاست جمهوری شرکت کرد و این بار بر خلاف دور اول با اختلاف بسیار اندکی پیروز شد. پس از پیروزی در انتخابات، ویلسون به این نتیجه رسید که آمریکا نباید در جنگ جهانی بی طرف باقی بماند. روز دوم آوریل سال ۱۹۱۷ ویلسون از کنگره خواست تا علیه آلمان اعلام جنگ کند.

تلاش های فراوان آمریکا معادله قدرت را بر هم زد و نتیجه را به نفع متفقین تغییر داد. ژانویه سال ۱۹۱۸، ویلسون در کنگره اهداف ورود آمریکا به جنگ را اعلام کرد که شامل ۱۴ ماده بود ودر نهایت به تاسیس جامعه ملل منجر شد.

ویلسون کمی بعد از آنکه آلمان در نوامبرسال ۱۹۱۸ قرارداد متارکه جنگ را امضا کرد، معاهده ورسای را به سنای آمریکا تقدیم کرد. این معاهده شامل تشکیل جامعه ملل بود. ویلسون از سنا پرسید آیا ما جرات رد کردن این معاهده و شکستن قلب جهان را داریم؟

نتیجه انتخابات سال ۱۹۱۸ تغییر در آرایش سیاسی کنگره بود و اکثریت کنگره در دست جمهوری خواهان قرار گرفت. معاهده ورسای با تفاوت ۷ رای در سنا تصویب نشد و آمریکا نتوانست به جامعه ملل پیشنهادی خود بپیوندد.

وودرو ویلسون در این سالها بشدت بیمار بود اما بر خلاف توصیه پزشکان در سراسر آمریکا سفر کرد تا افکار عمومی را برای قبول معاهده ورسای جلب کند. وودرو ویلسون سکته کرد و تا پای مرگ پیش رفت، اما مراقبتهای ادیت بولینگ گالت، همسر دومش او را تا سال ۱۹۲۴ زنده نگهداشت.

XS
SM
MD
LG