در حالی که برخی از نمایندگان مجلس خواستار ورود مجلس به موضوع تنظیم قراردادهای جدید نفتی شده اند، علی لاریجانی رئيس مجلس شورای اسلامی روز چهارشنبه گفت قراردادهای نفتی خارجی نیازی به تایید مجلس ندارد.
اظهارات آقای لاریجانی در واکنش به اظهارات یکی از نمایندگان مجلس ابراز شد که گفت "قراردادهای نفتی ایران دارای ابهام است و به صورت شفاف در اختیار مجلس قرار نگرفته است و به علاوه بر اساس اصل ۷۷ قانون اساسی همه عهدنامهها، مقاوله نامهها، قراردادها و موافقتنامههای بین المللی باید به تصویب مجلس برسد."
آقای لاریجانی در پاسخ گفت، "تشخیص شما را شورای نگهبان تایید نمی کند و قراردادهای نفتی نیازی به تصویب مجلس ندارد."
در همین رابطه، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان نیز روز چهارشنبه در پاسخ به پرسش باشگاه خبرنگاران جوان مبنی بر این که آیا شورای نگهبان میتواند به موضوع قراردادهای جدید نفتی ورود کند یا خیر، گفت که این قراردادها تصمیمی اجرایی در سطح دولت و هیأت وزیران بوده و بررسی آنها اساساً در صلاحیت شورای نگهبان نیست.
به گفته او، وظایف و صلاحیتهای شورای نگهبان فقط ناظر بر مصوباتی است که از سوی مجلس به این شورا میرسد اما این شورا نسبت به تصمیمات اجرایی در سطح دولت، مداخله نمیکند.
همزمان با این سخنان، هیات دولت تصویب کرد که کلیات قراردادهای نفتی شامل قیمت، مدت و اعمال شرایط عمومی باید به تأیید وزیر نفت برسد. بر اساس این مصوبه، وزارت نفت مکلف است یک نسخه از قراردادهای منعقد شده را ظرف ده روز برای رئیس مجلس ارسال کند.
الگوی جدید قراردادهای نفت و گاز ایران پس از انتقادهای بسیار، با تشکیل کمیته ای شامل منتقدان و مدیران دولتی، اصلاح شد و هفته گذشته و به تصویب دولت رسید. با این حال برخی از منتقدان نظیر احمد توکلی همچنان معتقدند که برخی از ایرادات این قراردادها همچنان به باقی است.
در قراردادهای جدید ایران، حلقه های مختلف صنعت نفت (اکتشاف، توسعه و تولید) به صورت یکپارچه واگذار میشود.