پنجمین روز جشنواره جهانی فیلم ونیز با نمایش فیلمهای مطرح و مدعی دریافت شیرطلایی، از جمله فیلم «برش» ساخته فاتح آکین فیلمساز ترکتبار ساکن آلمان، همراه بود.
فاتح آکین، نسل سوم ترکهای مقیم آلمان و آموزشدیده در آن کشور است و پیش از این درباره فیلمش گفته بود ترکیه آماده تماشای فیلم «برش» باشد.
منتقدان، این فیلم را بازخوانی امروزی تاریخ، و هشداری به تمامیتخواهی حکومت کنونی ترکیه ارزیابی کردهاند. «برش» روایتگر یک ارمنی رهیده از کشتار ارامنه در سالهای پس از جنگ جهانی اول در ترکیه است که در پی یافتن دختر ناپدیدشده خود بسیاری از شهرها و روستاهای کشورهای گوناگون را زیر پا میگذارد تا اثری از او بیابد.
این فیلم برشی از رویداد هولناک معروف به «کشتار ارامنه» است. رویدادی که حکومت ترکیه آن را همواره انکار کرده و پرداختن به آن را نیز جرم میداند. اما بسیاری از کشورها آن را «هولوکاست ارامنه» یا «نسلکشی ارمنیها» نامیدهاند. به روایت پژوهشگران تاریخ، در آن زمان بیش از یک و نیم میلیون ارمنی در جریان جابجایی اجباری از زادگاه خود، یا به دست سربازان کشته شده، یا بر اثر سرمای شدید در میان راهها جان باختند.
فیلم فرانسوی «دور از مردم» ساخته «دیوید اولهوفن» برگرفته از داستان کوتاهی به نام «مهمان» اثر آلبر کامو نویسنده و فیلسوف دارنده نوبل فرانسوی ست. فیلم دور از مردم روایتگر داستان یک آموزگار فرانسوی در الجزایر دوران جنگهای استقلال است که باید یک روستایی زندانی متهم به قتل را برای تحویل به نیروهای امنیتی قضایی فرانسوی در مرکز همراهی کند.
در مسیر راه گفتگوها و تبادل اندیشه این دو باعث دوستی و رفاقت میان این دو میشود. آن دو بجای رفتن به مرکز به پیشنهاد آموزگار فرانسوی از راه کوهستان میگریزند، اما با پیگرد نیروهای امنیتی فرانسوی روبرو میشوند. آلبر کامو در این داستان با به چالش گرفتن پدیده «اطاعت مدنی»، به دولتمردان هشدار میدهد «اطاعت مدنی» فرجامی غیر از خونریزی و شورش ندارد.
امیر نادری فیلمساز ایرانی ساکن آمریکا نیز با مستندی درباره «آرتور پن» فیلمساز برجسته سینمای کلاسیک آمریکا و سازنده فیلمهایی چون «بانی و کلاید» و «بزرگ مرد کوچک» در این جشنواره حضور داشت.
امیر نادری، که میهمان جشنواره است، در جلسه نقد و بررسی مستندش در حاشیه جشنواره با اشاره به درونمایه گفتگوهایش با آرتور پن گفت «ما در باره فیلم و سینما حرف زدیم. او مردی بسیار خجالتی بود و اصلا نمیخواست مصاحبه کند. سرانجام پس از پنج شش ماه موافقت کرد. او گفت اگر فرد دیگری بود هرگز حاضر به گفتگو نمیشدم.»
فیلم اتریشی «ایش ز، ایش ز» که در جهان سینما «شب بخیر مامان» نامیده شده، ساخته ورونیکا فرانتس روایتگر خانوادهای دور افتاده از اجتماع است که دو پسر همزاد چشم به راه بازگشت مادرشان هستند، مادری که در بازگشت با سر و صورت باندپیچی شده به خانه باز میگردد و هرگونه ارتباط با خارج از خانه را برای پسران ممنوع میکند. رفتارهای عجیب و غریب مادر باعث میشود کودکان در هویت این زن به عنوان مادر خود تردید کنند.
در بخش خارج از مسابقه روز پنجم جشنواره جهانی ونیز، فیلم سه بعدی و انیمیشن «باکس ترولز» ساخته آنتونی استاچی و گراهام آنابل به نمایش در آمد؛ این فیلم که برگرفته از اسطورههای اسکاندیناوی است، روایتگر زندگی موجودات اسطورهای است که براثر آلودگی زمین و زبالههای انسانی در خطر نابودی قرار گرفتهاند.