لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۱۳

زنان جاسوس: خادم، خائن، یا اغواگر؟


والری پلیم
والری پلیم

والری پلیم: زنان در داستانها یا خادمانی قهرمان اند، یا زیبارویانی خائن و جاسوسانی اغواگر.»

والری پلیم، مامور مخفی سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سی.آی.ای.) در سال ۲۰۰۳ با لو رفتن شغلش به دنبال گزارشی که یک روزنامه نگار در مورد وی منتشر کرد، توسط دولت بوش برکنار و در نهایت ناگزیر به استعفا شد و پس از آن نیز به سبب طرح شکایت از کاخ سفید و چند مسئول بلندپایه دولت آمریکا، شهرت یافت.

در سال ۲۰۱۰ فیلمی با نام«فیر گیم» (بازی عادلانه) با ایفای نقش شان پن و نیومی واتز بر مبنای زندگی و تجربیات وی ساخته شد. خانم پلیم به تازگی رمانی نوشته که روز اول اکتبر امسال منتشر شده است. این کتاب«بلوبک» نام دارد، و عنوان آن با تکیه بر وارونه شدن و به بیراهه رفتن فعالیت های جاسوسی انتخاب شده است. این رمان بر پایه خاطرات وی از زندگی و تجربیات حرفه ای اش نگاشته شده است. به بهانه انتشار این رمان، صدای آمریکا با وی گفت و گویی در این خصوص و پیرامون کار و زندگی اش کرده است.

والری پلیم، که در دوران کارش به نام های گوناگونی شناخته شده بود، و از جمله آنها نام خانوادگی همسران پیشین وی بود، به صدای آمریکا می گوید که در کتابش تلاش کرده چهره ای واقعی از زنانی که کار اطلاعاتی می کنند، ارائه دهد. پلیم بر‌ آن است که در داستان هایی که شخصیت اصلی شان زنی است که کار امنیتی یا جاسوسی می کند، یا از زنان به شکلی مبالغه آمیز استفاده ابزاری می شود و آنها را به غایت زیبا جلوه می دهند، یا آنها را قربانی نشان می دهند.

خانم پلیم می گوید تلاش کرده در رمان خود، تجربه اش را از زندگی حقیقی و کوشش برای برقراری توازن میان خانواده و کار و مأموریت های خارج از کشورش نشان دهد. از جمله مأموریت های وی سفرهای متعدد و تحقیق برای حصول اطمینان از آن بوده که ایران سلاح هسته ای ندارد. و البته در تمام طول دوران کاری اش، مثل هر مأمور مخفی دیگری، حق فاش کردن کارش را، یا حتی اشاره به آنکه برای کدام سازمان خدمت می کرده، نداشته است.

والری پلیم طی گفت و گویش با صدای آمریکا می گوید:«من هوادار سرسخت فعالیت های اطلاعاتی قهرمانانه زنانی هستم که برای سی. آی. ای. کار می کنند، اما مثلا نقشی که جسیکا چستین در فیلم تحسین شده «سی دقیقه بامداد» ساخته کاترین بیگولو ایفا می کند، نمایش واقعیت نیست، بلکه ارائه تصویری اغراق آمیز از نقش زنی است که مأمور مخفی امنیتی آمریکا بوده و تلاش های او در نهایت به به دام افتادن اسامه بن لادن انجامیده است.»

پلیم پیرامون عملیات منجر به دستگیری بن لادن می افزاید:«واقعیت امر آن است که تلاش پیگیر و شبانه روزی، و همکاری گروهی بزرگ متشکل از ده ها کارمند، به تحقق این مهم منجر شد، نه تنها یک زن، یا اصولا یک کارمند اطلاعاتی دولت آمریکا. کاستی بزرگ این گونه فیلم های هالیوودی یا داستان هایی که برای مخاطب عام نقل می شود، آن است که اغراق آمیز و غیرواقعی اند و زنان را یا خادمانی قهرمان نشان می دهند، یا جاسوسانی اغواگر، یا زیبارویانی که در نهایت امر به کشورشان خیانت می کنند.»

پلیم با انتقاد از شنود مکالمات و مکاتبات شهروندان آمریکایی توسط دولت این کشور و رخنه کردن آن به فرهنگ عام و آثار داستانی و نمایشی، می گوید:«دولت آمریکا از دهه ۱۹۴۰ ارتباطی تنگاتنگ با صنعت ارتباطات داشته است. دولت، به همه چیز سر می کشد و در همه چیز نفوذ دارد. ماموران و سیستم های امنیتی دولت آمریکا همه چیز را آلوده می کنند و از همه اطلاعات شخصی شهروندان آگاهند. حساب های بانکی، فایل های کامپیوتری، محتوای ایی میل ها و مکالمات تلفنی شهروندان، هیچ کدام، از این سیاست و عملکرد دولت آمریکا مصون نیست.».

کتاب والری پلیم نخستین کتاب از مجموعه ای است که با تمرکز بر فعالیت جاسوسان زن آمریکایی تالیف شده است و بازار نشر آمریکا شمار بیشتری از این دست کتاب ها را به خوانندگان ارائه خواهد کرد.
XS
SM
MD
LG