لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۰۸

افخم: کشورهای درگیر جنگ یمن اجازه بازرسی از کشتی ایرانی را ندارند


ایران: کشورهای درگیر جنگ یمن اجازه بازرسی کشتی‌های ما را ندارند
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

مقامات ایران هشدار داده اند که اجازه بازرسی و توقیف کشتی باری اعزام شده از سوی ایران به یمن را نمی دهند. مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امورخارجه ایران روز چهارشنبه گفت: «به کشورهای درگیر در جنگ یمن اجازه بازرسی کشتی حامل کمک‌های انسانی جمهوری اسلامی ایران داده نخواهد شد.»

او ابراز امیدواری کرد که با «هماهنگی دفتر امور کمک‌های انسان‌دوستانه سازمان ملل متحد» کمک‌های جمهوری اسلامی ایران به دست مردم یمن برسد.

کاخ سفید اما گفته است بهره برداری سیاسی از امداد رسانی، خلاف عقل و منطق سیاسی است. جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید گفت: «ایران درک می کند که نباید با امدادرسانی های انسانی بازی کند، آنهم برای مردمی، مثل یمنی ها که نیاز مبرمی به آن دارند. ایرانی ها هم به خوبی هر کس دیگری می دانند که یک ترفند سیاسی به منظور مقابله کردن با رقبای منطقه ای، آنهم خارج از چارچوب سازمان ملل متحد، تحریک کننده است و خطر تخریب یا از بین بردن تلاش های بشر دوستانه به رهبری سازمان ملل را به همراه دارد.»

روز سه شنبه مسعود جزایری، معاون ستادکل نیروهای مسلح ایران گفت حمله به کشتی باری ایرانی در مسیر یمن، «آتش جنگ در منطقه را روشن خواهد کرد.»

شماری از کشتی های نظامی ایران، این کشتی باری را که جمهوری اسلامی می گوید حامل کمک های بشردوستانه برای مردم یمن است، همراهی می کند.

مسعود جزایری در پاسخ به شبکه عربی العالم، متعلق به صدا و سیمای جمهوری اسلامی که از او پرسید اگر عربستان مانع رسیدن کشتی اعزام شده ایران به یمن شود، چه واکنشی نشان خواهید داد، گفت: «خویشتنداری جمهوری اسلامی ایران حد و اندازه ای دارد.»

عربستان سعودی چندین هفته است رهبری یک ائتلاف علیه حوثی های یمن را بر عهده دارد، و در حمایت از عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری یمن که از قدرت برکنار شده، به مواضع حوثی ها حمله می کند و بیم آن دارد که ایران برای حوثی ها سلاح بفرستد.

وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون روز سه شنبه از ایران خواسته بود تا این کشتی را مستقیما به یمن نفرستد و ابتدا آن را به جیبوتی، محل مدیریت ارسال کمک های انسان دوستانه به یمن، منتقل کند.

کاخ سفید اعلام کرده است تاسیسات امدادرسانی در جیبوتی در چارچوب قطعنامه ۲۲۱۶ شورای امنیت برای تحریم تسلیحاتی شورشیان حوثی در یمن بر پا شده است.

از سوی دیگر، خبرگزاری ها در ایران به نقل از نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی می گویند که روز سه شنبه، یک قایق به طور «مشکوک» تا فاصله یک مایلی نزدیک ناوگروه ۳۴ نیروی دریایی ارتش ایران در خلیج عدن شد.

به گفته روابط عمومی نیروی دریایی ارتش ایران، «تعدادی تروریست» در قایق به صورت خوابیده مشاهده شدند که برای «تحرک خصمانه» آماده بودند.

این روابط عمومی گفته که مشخص نبود این قایق آماده عملیات «انتحاری» بود یا سرنشینانش قصد داشتند با اسلحه های دوش پرتاب یا آر پی جی به ناوشکن «البرز» حمله کنند، اما پس از آماده باش ناوشکن البرز، قایق مسیر خود را منحرف کرد.

وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون روز سه شنبه اعلام کرد که از اعزام یک کشتی باری ایران به سوی یمن آگاه است و آن را رصد می کند. پنتاگون گفت از اسکورت این کشتی توسط کشتی های جنگی ایرانی نیز آگاه است.

خبرگزاری ها در ایران روز پنجشنبه گذشته خبر دادند که هلال احمر ایران یک کشتی حامل کمک های انساندوستانه عازم یمن خواهد کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت ایران علی اصغر احمدی، دبیرکل جمعیت هلال احمر ایران گفت این کشتی ۲۵۰۰ تنی، «با عبور از بندرعباس، خلیج فارس، دریای عمان، خلیج عدن و دریای سرخ به بندر حدیده (در یمن) می رسد که هماهنگی های تحویل محموله با فدراسیون بین المللی صلیب سرخ، همسایگان یمن و مسئولان یمنی انجام شده است.»

به گفته دبیرکل جمعیت هلال احمر ایران محموله کشتی شامل موادغذایی، چادر و پتو است و ۴۵ نفر از امدادگران و داوطلبان و متخصصان نیز در آن حضور دارند.

پنتاگون گفته است اقدام تازه ایران ممکن است آتش بس ۵ روزه یمن را به خطر بیاندازد. عربستان سعودی برای ارسال کمک های انسان دوستانه به یمن، اعلام کرد حملات خود به مواضع شیعیان حوثی مورد حمایت ایران را از اواخر روز سه شنبه متوقف می کند. عربستان پیشتر با بمباران باند فرودگاه صنعا، مانع فرود یک هواپیمای ایران در آنجا شد.

ایران پیشتر نیز چند کشتی را به سمت یمن فرستاده بود، اما با حضور چند کشتی نظامی آمریکا در منطقه، آن کشتی ها را از یمن دور کرد. آمریکا و متحدانش در منطقه از احتمال تجهیز شورشیان حوثی در یمن به سلاح توسط ایران ابراز نگرانی کرده اند. ایران ارسال سلاح به حوثی ها را تایید نکرده است.

در همین حال روز چهارشنبه، حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران خواستار «آتش بس فوری واقعی»و نه «آتش بسی در مقام سخن» شد.

XS
SM
MD
LG