وزیر خارجه آمریکا به منظور تقویت مناسبات تجاری و امنیتی، به پنج کشور آسیای جنوب شرقی سفر میکند. سفر جان کری شامل کشورهای مالزی، سنگاپور و ویتنام خواهد بود، اما پیش از آن، روز یکشنبه برای شرکت در نشست گفتگوهای استراتژیک آمریکا و مصر، به قاهره خواهد رفت.
آقای کری روز دوشنبه عازم دوحه پایتخت قطر خواهد شد تا با وزیران خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس دیدار و گفتگو کند. انتظار میرود توافق هستهای جامعه ۲۳ تیر ماه بین ایران و قدرتهای جهانی، محور گفتگوهای وزیر خارجه آمریکا با همتایان عرب خود باشد.
سفر وزیر خارجه آمریکا به قاهره در حالی صورت میگیرد که آمریکا و مصر تلاشهایی را برای بهبود روابط خود آغاز کردهاند، که بر اثر مخالفت آمریکا با سرکوب حامیان محمد مرسی رئیس جمهوری پیشین آن کشور رو به تیرگی گذاشته است.
میشل دون عضو مؤسسه کارنگی میگوید «چالش اصلی که در برابر آقای کری در دیدار با مقامات مصر وجود دارد، این است که چگونه درباره سیمای کلی منطقه، جنگ علیه تروریسم و وضعیت داخلی مصر و چگونگی ارتباط این موضوعها بحث و تبادل نظر کند.»
دیدار آقای کری با اعضای شورای همکاری خلیج فارس در حالی صورت میگیرد که این کشورها نگرانی خود را در مورد توافق جامع هستهای وین ابراز داشتهاند. نگرانیهای کشورهای عرب، همچون برخی اعضای کنگره آمریکا، بیشتر مربوط به افزایش فعالیتهای ایران در منطقه پس از اجرای توافق و لغو تحریمها است.
با این حال برخی از تحلیلگران بر این باورند که توافق هستهای برای کشورهای حاشیه خلیج فارس سودآور و مفید است.
دانیل سِروِر عضو مدرسه عالی مطالعات بین المللی دانشگاه جان هاپکینز میگوید «اگر من در منطقه خلیج فارس زندگی میکردم، احساس راحت تری نسبت به ایران داشتم، که با امضای این توافق از تولید سلاح هستهای دست کشیده و قادر نیست این برنامه را حداقل برای ۱۰ تا ۱۵ سال دیگر دنبال کند.»
وی همچنین میگوید هنوز مطمئن نیست که وزیر خارجه ایالات متحده بتواند نگرانیهای متحدان واشنگتن در حوزه خلیج فارس را بطور کامل برطرف کند؛ کشورهایی که از این نگران هستند که با اجرای توافق و لغو تحریمها، تهران امکانات بیشتری برای برهم زدن ثبات منطقه داشته باشد.