لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۵:۰۵

قاضی آمريکايی: دعوای نفتی کردها و بغداد در عراق حل شود


مناقشه بر سر صادرات نفت اقلیم کردستان عراق، نشان دهنده گام‌های جسورانه کردهای عراقی در جهت بدست آوردن استقلال سیاسی و اقتصادی بیشتری است.

در چرخشی تعجب‌آور و غافلگيرکننده پيرامون اختلاف بر سر ورود یک تانکر حامل ۱۰۰ میلیون دلار نفت خام کردستان عراق به نزدیکی سواحل آمریکا و درخواست‌ها برای توقیف آن، یک قاضی ایالات متحده گفت با توجه به فاصله کشتی از ساحل ايالت تگزاس، او فاقد صلاحیت برای رسيدگی به اين پرونده بوده و خواست این موضوع در عراق بررسی شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، نانسی جانسون قاضی فدرال آمریکا، روز سه‌شنبه ۷ مردادماه (۲۹ ژوئيه) گفت به دلیل آن که نفتکش حدود ۶۰ مایل (۱۰۰ کیلومتر) از ساحل فاصله داشته و در خارج از آب‌های سرزمینی آمريکا است، از این رو ماموران انتظامی فدرال نمی‌توانند حکمی که او روز گذشته برای توقيف محموله آن نفتکش صادر کرده بود را به اجرا بگذارند.

وی در ادامه گفت اختلاف بین دولت مرکزی عراق و منطقه خودمختار کردستان، باید در داخل عراق حل شود.

قاضی جانسون حکمی را به منظور توقيف ۱ ميليون بشکه نفت خام از نفتکشی که در آب‌های خليج مکزيک لنگر انداخته است، امضا کرده بود. روز سه شنبه او جلسه‌ای تشکيل داد تا دو طرف حضور یابند و ادعاهای خود را مطرح کنند.

بنا به قول وکلای درگير پرونده، این کشتی به سادگی می‌تواند راه خود را گرفته و از منطقه دور شود، يا محموله خود را به بندر آمريکايی ديگری در خليج مکزيک، خارج از تگزاس، تحويل دهد.

وکلای بغداد در طرح دعوی در دادگاه که روز دوشنبه وصول شد، ادعا کردند اين محموله نفت به عراق تعلق دارد و گفتند، کردستان اين نفت خام را بدون اجازه دولت مرکزی به فروش رسانده است.

آخرین مناقشه بر سر صادرات نفت اقلیم کردستان در عراق، نشان‌دهنده گام‌های جسورانه کردهای عراقی در جهت بدست آوردن استقلال سیاسی و اقتصادی بیشتری است. در اين راستا، فروش نفت برای رویاهای استقلال‌طلبانه کردها موضوعی محوری است. در اين روايت، بغداد به عنوان مخالف اين روياها دیده می‌شود.

در حالی که دو طرف در هوستون (تگزاس) طرح دعوای قانونی کرده و مبارزه را در دادگاه به پيش می‌برند، مبارزه سیاسی دو طرف در دادگاه افکار عمومی نيز جريان دارد.

پس از اخذ حکم مصادره، عراق به شرکت‌ها هشدار داد برای خرید سایر محموله‌های نفت خام کردها تلاش نکنند، با این که رهبران کرد بر حق خود نسبت به فروش نفت تأکید کرده‌اند، اما در عین حال گفته‌اند با موانعی در اين راه روبرو هستند.

يکی از وکلای کردها در هوستون گفت که حکومت منطقه کردستان عراق دعاوی خود را نسبت به مالکیت محموله نفتکش بطور جداگانه دنبال خواهد کرد. ناظران اين گفته را نشانگر طولانی شدن اين بن‌بست‌ قانونی می‌دانند.

در همین حال، یک مقام اقلیم کردستان گفته است، برنامه‌های صادرات نفت صدمه خواهد دید.

واشنگتن، بطور علنی با فروش مستقیم نفت توسط منطقه خودمختار کردستان عراق مخالفت کرده است، مبادا اين عمل به تجزیه عراق کمک کند. آمريکا درحالی که به شرکت‌های نفتی نسبت به خطرات بالقوه قانونی هشدار داده است، ليکن هشدارها را تا ممنوعيت خرید نفت تعميم نداده است.

مقامات وزارت امور خارجه و دیگر مسئولان مربوطه گفتند حکم قاضی در اين مورد، صرفاً زمانی ضمانت اجرايی می‌يابد که نفتکش مورد اشاره وارد مرزهای ایالات متحده شود.

درحالی که حاکمان اقلیم کردستان در شمال عراق از ديرباز آرزوی استقلال کردستان را در سر داشتند، ليکن موقعیت آنها در ماه‌های اخیر پس از آن تقویت شد که نیروهای پیشمرگه کردستان در مبارزه با پیکارجویان اسلام‌گرای افراطی داعش، عملکرد بهتری از خود نسبت به سربازان عراقی نشان دادند.

کردها همچنين در تحکيم کنترل خود بر ذخایر زمینی و نفتی در اطراف کرکوک، که شهری است با منابع غنی، موفقيت زيادی داشته‌اند، در حالی که نوری المالکی نخست وزیر عراق، که به عنوان يک عرب شیعه، دشمن شناخته شده کردهای عراق است، از چشم واشنگتن افتاده است.

XS
SM
MD
LG