لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۳۸

توماس برگر، خالق «بزرگ‌مرد کوچک» درگذشت


او در دهه بیستم عمر خود چندین داستان کوتاه نوشت که از آنها خوشش نیامد، و گفت احساس می‌کنم فضای بزرگتری لازم دارم تا «واقعیت انتخابی خودم را درآن خلق کنم.»

توماس برگر، نویسنده‌ای که با رمان معروف «بزرگ‌مرد کوچک» نامش در ادبیات جهان ماندگار شد، در ۸۹ سالگی در بیمارستانی در شهر نیویورک آمریکا درگذشت.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، کریستینا کانسپیون، نماینده ادبی آقای برگر، روز دوشنبه گفت وی روز ۲۲ تیرماه، تنها ۱۳ روز مانده به نودمین سالگرد تولدش در بیمارستان نیاک درگذشت. آقای برگر از مدتها پیش با مشکلات جسمانی متعدی دست و پنجه نرم می‌کرد.

توماس برگر، سرباز جنگ جهانی دوم و رمان‌نویس شوخ طبع آمریکایی، با قلم شیوای خود سبک‌های مختلف ادبی از داستان‌های پلیسی تا کمدی‌های خانگی را در کمال پختگی به کار گرفته و در رمان ماندگار «بزرگ‌مرد کوچک»، داستان‌های وسترن را به زیبایی بازآفرینی کرده است.

از او بیش از ۲۰ اثر برجای مانده، از جمله مجموعه اتوبیوگرافی‌اش با نام «راینهارت»، و «عداوت» درباره کشمکش‌های خانوادگی در ایالت‌های غرب میانه آمریکا در سال‌های رکود بزرگ. رمان عداوت در سال ۱۳۶۳ در فهرست نامزدهای جایزه پولیتزر قرار گرفت، اما هیأت مدیره پولیتزر در نهایت جایزه را به رمان دیگری اثر ویلیام کندی داد.

رمان «بزرگ‌مرد كوچك» در سال ۱۳۴۵ برای توماس برگر موفقیت بزرگی به ارمغان آورد. شخصیت اصلی کتاب، پیرمردی ۱۱۱ ساله به نام جک کراب با شخصیتی پیچیده است که ادعا می‌کند در نوجوانی توسط سرخ ‌پوستان ربوده شده و بعدها در کنار قبایل چروکی در نبرد لیتل بیگهورن ایالت مونتانا جنگیده است. آرتور پن در سال ۱۳۴۹ فیلمی به همین نام از روی رمان برگر ساخت که درآن داستین هافمن، هنرپیشنه سرشناس آمریکایی، در آن نقش جک کراب را بازی کرد.

شرمن الکسی، نویسنده پیشرو سرخپوست آمریکایی می گوید «بزرگ‌مرد کوچک» الهام‌بخش او در ساخت فیلم "Smoke Signals" ۱۳۷۷ بود.

رمان‌های دیگر آقای برگر که دستمایه فیلم‌ های سینمایی شدند «همسایه‌ها» با بازی جان بلوشی و دن آیکروید و «ملاقات با شیطان» با بازی ساموئل لی جکسون و لوک ویلسون است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، شهرت توماس برگر هرگز به پای دیگر نویسندگان معاصرش و نویسندگانی که جنگ جهانی دوم را تجربه کرده بودند – مثل نورمن میلر و کرت وونگات – نرسید؛ اما از آن نویسنده‌هایی بود که خوانندگان آثارش به صِرفِ این که او را می‌شناختند، احساس می‌کردند آدم‌های خاصی‌اند. کسانی که آثارش را می‌ستایند می‌گویند او شخصیتی خاص و متفاوت داشت که کمتر از آنچه که باید مورد توجه قرار گرفت. برگر اصول اخلاقی را با لحنی خنده‌دار به خورد خوانندگان می‌داد، و کلامش به یکسان در آمریکایی‌های دیروز و امروز اثرگذار است

سبک های ادبی که آقای برگر به کار گرفته بسیار متنوع است و به گفته جاناتان لتهم، منتقد ادبی، او برای هر سلیقه‌ای کتابی در چنته دارد: «اگر وسترن دوست دارید، وسترن کلاسیک «بزرگ‌مرد کوچک» را بخوانید. برای طرفداران حکایت‌های اخلاقی رمان «همسایه ها»، برای خوانندگان داستان‌های جنایی «ملاقات با شیطان»، و برای دوستداران استعارات فلسفی «وقت کشی» را نوشته.

توماس برگر در شهر سینسیناتی ایالت اوهایو به دنیا آمد. پدرش مدیر یک مدرسه دولتی و مادرش خانه دار بود. او از کودکی اهل خیال پردازی بود و دنیاهای ناشناخته و جدید را در قفسه‌های کتابی که در دسترسش بود، جستجو می‌کرد. آثار مورد علاقه‌اش «آرتورشاه» و تاریخ «نبرد لیتل بیگهورن» میان ارتش آمریکا با قبایل سرخپوستان بود که به دلیل نزدیکی زمان تولدش با قرن نوزدهم، تاریخ و وقایع آن دوران را با ولعی خاص دنبال می‌کرد.

او زمانی گفته بود «از همان بچگی متوجه شدم که غالباً واقعیت برایم کسالت‌آور یا نفرت‌انگیز است. حوصله‌ام از بازی با توپ، قلاب انداختن در آب یا تفنگ بازی سر می‌رفت؛ ترجیح می‌دادم در تخیلات خودم غوطه‌ور شوم، و بی‌وقفه می‌خواندم.»

توماس برگر در سال‌های ۱۳۲۲ تا ۱۳۲۵ در ارتش خدمت کرد؛ تجربیاتش در آلمان دستمایه نوشتن اولین رمانش با عنوان «دیوانه در آلمان» شد. از دانشگاه‌ سینسیناتی لیسانس گرفت و در دوره فوق لیسانی در دانشگاه کلمبیا تحت نظر لیونل تریلینگ، منتقد ادبی به تحصیل پرداخت

او در دهه بیستم عمر خود چندین داستان کوتاه نوشت که از آنها خوشش نیامد، و گفت احساس می‌کنم فضای بزرگتری لازم دارم تا «واقعیت انتخابی خودم را درآن خلق کنم.»

XS
SM
MD
LG