لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۳۵

پرونده دو زن ناقض ممنوعیت رانندگی در دادگاه ضدتروریسم عربستان


لوجی الحظلول
لوجی الحظلول

دو زن اهل عربستان سعودی که از یک ماه پیش با اتهام نقض ممنوعیت رانندگی زنان در این کشور در بازداشت به سرمی برند، روز پنج شنبه برای محاکمه به دادگاهی ارجاع شدند که به منظور رسیدگی به جرم های تروریستی ایجاد شده است.

چهار تن از خویشان این دوزن به اسوشیتدپرس گفته اند که پرونده لوجین الحظلول و میسا العمودیبه دلیل نظرهایی که در توییتر و شبکه های اجتماعی ابراز کرده اند به دادگاه ضد تروریسم فرستاده شده است.

این بستگان درمورد جزئیات اتهام این دوزن و این کهبر توییتر چه نوشته اند، توضیح ندادند. هر دوزن در اینترنت مطالبی علیه ممنوعیت زنان از رانندگی گذاشته اند. فعالان بیم دارند که منظور از این اقدام هشدار دادن به کسانی باشد که در زمینه کسب حقوق بیشتر فعالیت می کنند. چهار تن خویشاوند این دو زن نیز به شرط پنهان ماندن هویت شان حاضر به سخن گفتن شده اند زیرا از تلافی حکومت هراس دارند.

دادگاه جنایی ویژه عربستان که پرونده این دوزن به آن ارجاع شده، در شهر ریاض، پایتخت عربستان، و به منظور رسیدگی به جرائم تروریستی تاسیس شده است. اما عده زیادی از فعالان حقوق بشری، معترضان مسالمت جو، و فعالان و منتقدان حکومت را محاکمه کرده و به آنان حبس های طولانی داده است. چنان که همین امسال شیخ نمر النمر، روحانی بلند مرتبه و مورد احترام شیعی را که از منتقدان حکومت بود، به اتهام فتنه به مرگ محکوم کرد، و ولید عبدالخیر، وکیل برجسته مدافع حقوق بشر را با اتهام تحریک افکار عمومی به ۱۵ سال زندان محکوم کرد.

سازمان دیدبان حقوق بشر اخیرا هشدار داده است که «مقام های سعودی سرکوب کسانی را که به طرزی صلح آمیز در شبکه های اجتماعی و اینترنت از حکومت عربستان سعودی انتقاد می کنند، تشدید کرده است.» این هشدار می گوید قاضیان و دادستانان با استفاده از «مفاد مبهم قانون ضدسایبری سال ۲۰۰۷ ، شهروندان سعودی را به دلیل توییت ها و کامنت های مسالمت آمیزشان متهم و محاکمه می کنند.»

فعالان سعودی می گویند این نخستین بار است که زنان حامی حق رانندگی به دادگاه ارجاع می شوند.

بازداشت لوجین الحظلول ۲۵ ساله و میسا العمودی ۳۳ ساله که هردو در اول دسامبر دستگیر و زندانی شده اند، در نوع خود طولانی ترین مدت بازداشت زنان برای مخالفت با ممنوعیت رانندگی زنان است. الحظلول که در کانادا تحصیل می کرد، از سال گذشته کارزاری برای لغو ممنوعیت رانندگی زنان در عربستان به راه انداخت. او روی صفحه وب سایتش درباره علت راه انداختن کمپین توضیح داد و یک روز قبل از بازداشت ویدیویی روی یوتیوب گذاشت که او را در حال رانندگی به سمت مرز عربستان نشان می‌داد.

هردوی آن ها از حامیان کمپین مردمی سال گذشته در مخالفت با این ممنوعیت بوده اند و در مدت بازداشت در توییترشان بیش از ۳۵۵ هزار دنبال کننده داشته اند.

با آن که در عربستان سعودی قانونی در منع رانندگی زنان وجود ندارد اما روحانیان فوق محافظه کارسعودی فتواهایی علیه رانندگی زنان صادر کرده اند و مقام های سعودی از صدور گواهی نامه رانندگی برای زنان خودداری می کنند.

چنین ممنوعیتی در هیچ جای جهان و حتی در دیگر کشورهای محافظه کار خلیج فارس وجود ندارد.

چهار خویشاوند این زنان گفته اند وکیلان آن ها درمورد تصمیم قاضی به انتقال پرونده ها به دادگاه ضد تروریسم درخواست تجدید نظرکرده اند. قرار است همین روزها یک دادگاه تجدید نظر در شهر دمام درباره این تصمیم حکم خود را صادر کند.

مقام های سعودی همواره تلاش زنان این کشور را برای رانندگی سرکوب کرده اند. در سال ۱۹۹۰ ، ۵۰ زن به اتهام رانندگی بازداشت شدند. گذرنامه های آنان ضبط شد و از کار اخراج شدند.پس از گذشت بیش از ۲۰ سال در سال ۲۰۱۱ یک زن به دلیل رانندگی به ده ضربه شلاق محکوم شد اما ملک عبدالله این مجازات را لغو کرد.

حامیان کمپین رانندگی زنان در ماه جاری با ارسال درخواست نامه ای به دربار سعودی از ملک عبدالله خواستار عفو این دوزن شده اند.

سازمان دهندگان این کمپین که از اکتبر ۲۰۱۳ راه اندازی شده، می گویند ممنوعیت رانندگی برای زنان به موضوع های گسترده تری چون قوانین قیمومت درعربستان سعودی بر می گردد که به مردان قدرت حکومت بر زندگی و سرنوشت زنان می دهد. یکی از این فعالان می گوید این ممنوعیت همچنین بخشی از «تلاش گسترده تر برای فرونشاندن هرگونه فرصت بالابردن سقف آزادی های مدنی» در عربستان سعودی است.

دو زن روز پنجشنبه برای دومین بار در دادگاه منطقه الاحصای شرقی حضور یافتند. آن دو که از امارات متحد عربی به سوی عربستان رانندگی کرده بودند، در این محل بازداشت شدند.

الحظلول را گاردهای مرزی متوقف و گذرنامه اماراتی او را به مدت ۲۴ ساعت ضبط کردند. العمودی، که روزنامه نگار سعودی ساکن امارات است نیز هنگامی که برای دادن غذا و پتو به الحظلول به مرز سعودی رفته بود، دستگیر شد. حکم بازداشت هردوی آنان به طور رسمی روز اول دسامبر صادر شد.

مقام های سعودی هنوز هیچ نظری درباره دستگیری آن دو ابراز نکرده اند.

الحظلول در ندامتگاه نوجوانان به سر می برد و العمودی در زندان است. نزدیکان این دو زن گفته اند تحت نظر مقام های زندان با آن ها ملاقاتی کوتاه داشته اند.

XS
SM
MD
LG