لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۱۵

تلاش روحانی برای بازسازی روابط با آمریکا


حسن روحانی با وعده بهبود مناسبات با آمریکا و اروپا روی کار آمد.
حسن روحانی با وعده بهبود مناسبات با آمریکا و اروپا روی کار آمد.
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در مقاله ای که در روزنامه زوددویچه تسایتونگ چاپ مونیخ منتشر شد اشاره کرد که ایران می خواهد روابط دوجانبه با ایالات متحده و دیگر قدرت های غربی را بهبود بخشد. وی از زمانی که ریاست جمهوری را به دست گرفت، از پرداختن مستقیم به این موضوع طفره می رفت.

حسن روحانی با وعده همکاری و ترمیم روابط با غرب در خردادماه گذشته به ریاست جمهوری ایران برگزیده شد. آقای روحانی از زمان تصدی پست ریاست جمهوری مرتباً با غرب تماس های دیپلماتیک داشته است؛ اما این روابط تنها به گفتگوها برسر برنامه هسته ای ایران محدود بوده است. وی در زوددویچه تسایتونگ نوشته است: «ما می خواهیم روابط با کشورهای اروپا و آمریکای شمالی را بر اساس احترام متقابل از نو بسازیم. تلاش مان بر این است که از ایجاد موانع جدید در روابط میان ایران و ایالات متحده بپرهیزیم؛ و تنش هایی را که وارث آن بوده ایم، رفع کنیم.»

تنش ها میان تهران و واشنگتن از زمان انقلاب سال ۱۳۵۷ آغاز شد.

آقای روحانی نوشته است البته ایران نمی تواند همه مسائلی را که در ۶۰ سال گذشته بر روابط با آمریکا تأثیر گذاشته فراموش کند، اما: «اکنون باید با تمرکز بر حال، برای آینده جهت گیری کنیم.»
عملگرایی آقای روحانی در سیاست تا به حال پیشرفت های چشمگیری به دنبال داشته است. وی شهریور ماه که برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک سفر کرد یک گفتگوی تلفنی تاریخی با رئیس جمهوری آمریکا داشت؛ که نخستین گفتگو میان رهبران دو کشور پس از سه دهه بود.

پس از آن گفتگو، مقامات ایران تأکید کردند که تماس تلفنی تنها برای حمایت از حل دیپلماتیک معضل اتمی ایران بوده، و به روابط مستقیم دوجانبه ربطی نداشته است. دو ماه بعد از نشست مجمع عمومی، ایران و قدرتهای بزرگ جهانی به یک توافق موقت بر سر برنامه هسته ای ایران دست یافتند.
آقای روحانی که پیشتر مذاکره کننده اتمی ایران بود، نوشته است برای پایان دادن به تنش ها بر سر برنامه اتمی ایران هر آنچه از دستش برآید، انجام خواهد داد: «هرگز حتی فکر دستیابی به سلاح هسته ای را نکرده ایم. ما از حق خود برای بهره برداری از انرژی هسته ای کوتاه نخواهیم آمد. اما برای رفع تمام شبهه ها و پاسخگویی به تمام پرسش های منطقی در رابطه با برنامه مان تلاش می کنیم.»

مطابق توافق ۲۴ نوامبر در ژنو، ایران پذیرفت که فعالیت های حساس هسته ای – از قبیل تولید اورانیوم با غنای ۲۰% - را متوقف کند و بخش های دیگری از برنامه اش را هم کنار بگذارد و در مقابل، بخشی از تحریم ها علیه ایران، شامل معاملات پتروشیمی و طلا، رفع شود.
روز یکشنبه، ایران و ۶ قدرت جهانی در ژنو مذاکرات فنی در زمینه نحوه اجرای توافق را تا بعد از تعطیلات کریسمس به حال تعلیق درآوردند. روز دوشنبه جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در یادداشتی روی فیس بوک نوشت گفتگوها اوایل هفته آینده از سرگرفته خواهد شد؛ ولی تمام مراحل گفتگوها را پیچیده توصیف کرد.


ساعاتی پس از آن که مقاله آقای روحانی روی سایتهای خبری قرار گرفت، خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) از سوی محمد رضا صادق «مشاور ارشد رئیس جمهوری» انتشار این مقاله در روزنامه آلمانی را تکذیب کرد.
قبلاً نیز در موارد مشابه، برخی از سخنانی مقامات ایرانی در رسانه های خارجی تکذیب شده بود.
XS
SM
MD
LG