لینکهای قابل دسترسی

جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۴۰

باراک اوباما: توافق اولیه با ایران فرصتی است که یک بار بدست می آید


باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در گفتگویی با روزنامه نیویورک تایمز از چارچوب توافق جامع اتمی با ایران که اخیر در لوزان سوئیس حاصل شد دفاع کرد و گفت برای جلوگیری از گسترش تسلیحات اتمی در خاورمیانه، این فرصتی است که تنها یک بار در زندگی پیش می آید.

در این مصاحبه که روز شنبه انجام شد و روز یکشنبه منتشر شد، رئیس جمهوری آمریکا به منتقدان اطمینان داد که اگر تهران در نهایت فریبکاری کند، او همه گزینه ها را روی میز نگه می دارد.

آقای اوباما گفت بازرسان اتمی قادر خواهند بود بر کل زنجیره اتمی ایران نظارت کنند و بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی قادر خواهند بود «همه جا» بروند.

آقای اوباما در مصاحبه با توماس فریدمن، نویسنده نیویورک تایمز، تاکید کرد که آمریکا پشتیبان اسرائیل است. او همچنین به نوعی بیان کرد که اگر کنگره توانایی او را برای اجرای توافق اتمی با ایران مسدود نکند، او ممکن است که رای گیری کنگره در مورد توافق اتمی با ایران را بپذیرد.

باراک اوباما گفت آمریکا به اندازه کافی قدرتمند است که بتواند بدون آنکه خود را به خطر بیاندازد، امکان تعامل با کشوری مثل کوبا و یا ایران را آزمایش کند. او گفت بودجه نظامی ایران که به گفته او کشوری خطرناک است و در مرگ شهروندان آمریکایی نقش داشته، ۳۰ میلیارد دلار است در حالی که بودجه نظامی آمریکا ۶۰۰ میلیارد دلار است.

آقای اوباما گفت ایران می داند که نمی تواند با ما بجنگد و «دکترین اوباما» این است که ما تعامل خواهیم کرد، اما همه قابلیت های خود را نیز حفظ می کنیم.

او گفت: «خیلی روشن گفته ام تا زمانیکه من رئیس جمهوری هستم ایران نخواهد توانست سلاح اتمی تولید کند. آنها باید قبول کنند که جدی هستم.»

ئیس جمهوری آمریکا در این مصاحبه گفت ما همه گزینه های خود را حفظ می کنیم، ما ساده نیستیم، اما اگر بتوانیم این مسائل را از طریق دیپلماتیک حل و فصل کنیم، امکان اینکه در امنیت باشیم بیشتر است، در موقعیت بهتری برای حفاظت از متحدانمان خواهیم بود و چه کسی می داند، شاید ایران تغییر کند، و اگر ایران تغییر نکند، برتری نظامی ما در جای خود باقی می ماند.

آقای اوباما به مردم اسرائیل گفت که هیچ فرمول و گزینه موثرتری برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات اتمی به جز مسیر دیپلماتیک و چارچوب پیشنهادی وجود ندارد و این مسئله قابل اثبات است.

آقای اوباما گفت نگرانی آقای نتانیاهو را درک می کند، اما نخست وزیر اسرائیل نیز باید بداند که هیچ فرمول و گزینه دیگری مؤثرتر و اجرائی تر از دیپلماسی و چارچوبی که تعیین کردیم نخواهد بود.

باراک اوباما در مورد کشورهای سنی عرب متحد آمریکا در منطقه نظیر عربستان سعودی گفت بزرگترین تهدیدی که آنها با آن روبرو هستند نه از جانب حمله ایران بلکه نارضایتی در کشورهای خودشان است. آقای اوباما خاطر نشان کرد گفتن این موضوع دشوار است، اما باید گفته شود.

باراک اوباما در این مصاحبه هشدار داد که توافق اتمی با ایران هنوز تمام نشده و جزئیات زیادی در این مورد باقی مانده است.

رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به سوال توماس فریدمن در مورد تماس های مستقیم و غیرمستقیم با رهبران ایران از جمله با آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران گفت مهم این است که بدانیم ایران کشوری پیچیده است، درست مثل کشور خود ما و با توجه به تاریخ روابط دو کشور، بی اعتمادی عمیقی وجود دارد که فورا از میان نمی رود.

آقای اوباما گفت فعالیت هایی که ایران انجام می دهد، شعارهایش، هم شعارهای ضد آمریکایی و هم شعار های ضد یهودی و ضد اسرائیلی، عمیقا آزار دهنده است.

اما آقای اوباما گفت شاهد بوده ایم که رگه هایی از عملگرایی در رژیم ایران نیز وجود دارد، و فکر می کنم که ایرانی ها(مقامات) نگران بقاء خود نیز هستند و فکر می کنم تا حدی به (خواست) مردم خود واکنش نشان می دهند.

آقای اوباما گفت فکر می کند که انتخاب حسن روحانی، نشانه این است که در میان مردم ایران تاکید بر اقتصاد وجود دارد و این اشتیاق هست که به جامعه بین المللی و اقتصاد جهانی بپیوندند.

آقای اوباما در مورد آیت الله خامنه ای گفت: «خواندن ذهنیت او کار دشواری است.» آقای اوباما گفت با رهبر جمهوری اسلامی بطور مستقیم صحبت نکرده است و در نامه هایی که آیت الله خامنه ای فرستاده، معمولا کلی یادآوری از آنچه نارضایتی های گذشته ایران می داند، وجود دارد. آقای اوباما گفت اما آیت الله خامنه ای به مذاکره کنندگان این آزادی عمل را داده که امتیازات مهم بدهند که اجازه به ثمر رسیدن چارچوب تفاهم (اتمی) را بدهد، بنابراین، هرچند او (رهبر ایران) عمیقا نسبت به غرب بدگمان است و در مورد مسائل بین المللی و همچنین مسائل داخلی خیلی بسته فکر می کند و عمیقا محافظه کار است، این را متوجه می شود که رژیم تحریم هایی که ما ایجاد کردیم در حال تضعیف ایران در دراز مدت بود و اگر در حقیقت او خواهان این است که ایران دوباره به جامعه بین المللی بازگردد، آنگاه باید تغییراتی بوجود آید.

مصاحبه آقای اوباما با نیویورک تایمز در حالی منتشر می شود که اسرائیل و شماری از قانونگذاران کنگره آمریکا به چارچوب توافق جامع اتمی با ایران بدبین هستند و پرسش هایی در مورد آن دارند.

XS
SM
MD
LG