کاخ سفید روز پنجشنبه در بیانیهای با اعلام خبر کشته شدن دو گروگان القاعده در جریان یک عملیات ضدتروریستی آمریکا در زمستان گذشته، گفت بر اساس ارزیابیهای صورت گرفته از اطلاعات موجود، کشته شدن این دو گروگان آمریکایی و ایتالیایی به صورت تصادفی رخ داده است.
وارن واینستاین شهروند آمریکایی و جیووانی لوپورتو ایتالیایی در جریان عملیات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا علیه یک پایگاه القاعده در منطقهای در مرز مشترک پاکستان و افغانستان در اواسط ژانویه گذشته (اواخر دی ماه ۱۳۹۳) جان خود را از دست دادند.
واینستاین در سال ۲۰۱۱ میلادی، و لوپورتو در سال ۲۰۱۲ به اسارت گروه تروریستی القاعده درآمد؛ آنها از امدادگران بین المللی بودند که در پاکستان به مبارزه با فقر و فعالیتهای بشردوستانه مشغول بودند.
در بیانیه کاخ سفید ضمن تاکید بر این نکته که دولت ایالات متحده هیچ دلیل مستندی برای حضور این دو گروگان در پایگاه مذکور در دست نداشت، گفته میشود «هیچ واژهای قادر به بیان تاسف ما از این فاجعه وحشتناک نیست.»
رئیس جمهوری آمریکا نیز روز پنجشنبه در یک نشست خبری در کاخ سفید با تسلیت به خانواده این دو امدادگر کشته شده و ابراز همدردی با بازماندگان آنها، گفت به عنوان رئیس جمهوری ایالات متحده و همچنین فرمانده کل قوا، مسئولیت مرگ هر دو قربانی حادثه را برعهده میگیرم.
به گفته باراک اوباما «اشتباه، و گاهی اشتباههای مرگبار، میتواند روی دهد؛ اما یکی از چیزهایی که آمریکا را از سایر کشورها متمایز میسازد، تمایل ما به این است که به صراحت به کاستیهای خود اذعان کنیم و از خطاهایمان درس بگیریم.»
خبر کشته شدن این گروگانهای غربی گروه تروریستی القاعده تاکنون علنی نشده بود و رئیس جمهوری آمریکا در سخنان امروز خود در همین زمینه گفت «به محض تایید خبر کشته شدن این دو، من دستور دادم این عملیات از رده سری خارج و علنی شود. من این تصمیم را گرفتم، زیرا خانواده واینستاین و لوپورتو حق دارند حقیقت را بدانند.»
وی همچنین وعده داد بر تلاشهای لازم برای جلوگیری از تکرار چنین حوادثی در آینده افزوده شود.
در همین حال وزیر خارجه ایتالیا روز جمعه در واکنش به پرسش پارلمان آن کشور در خصوص علت تاخیر در اعلام خبر کشته شدن آقای لوپورتو گفت، ایتالیا در انتظار تایید این خبر از سوی مقامات آمریکایی بود.
وزارت خارجه پاکستان در بیانیهای ضمن تسلیت به خانواده وارن واینستیان و جیووانی لوپورتو، گفت کشته شدن این دو در عملیات هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی، گویای خطراتی است که استفاده از این فناوری در بردارد، و پاکستان مدتها است که در این مورد گوشزد کرده است.»
با این حال، جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید میگوید مرگ این دو امدادگر گویای چالشی است که پیش روی مبارزه علیه تروریسم است، «چالش از نظر ایجاد تعادل بین نیاز به استفاده از تواناییهایی ما در حفاظت از مردم آمریکا از یک سو، و نیاز به انجام عملیات مستمر برای حفظ ارزشهایی که ما قدر مینهیم از سوی دیگر.»
کاخ سفید همچنین در بیانه امروز خود، از مرگ احمد فاروق یک شهروند آمریکایی دیگر در همان عملیات ضد تروریستی ماه ژانویه خبر داد. اما احمد فاروق، به گفته کاخ سفید، یکی از رهبران القاعده بود که بطور اتفاقی در همان ساختمانی بود که هدف پهپادهای آمریکایی قرار گرفت.
در عملیات ضدتروریستی جداگانهای توسط هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی در مرزهای کوهستانی پاکستان در ماه ژانویه، فرد دیگری به نام آدام غدان، که کاخ سفید او را از سخنگویان شبکه القاعده معرفی میکند، نیز کشته شد. او هم شهروند آمریکا بود.