شهریار عدل، از تلاشگران برجسته میراث فرهنگی ایران و تنها ایرانی برنده نشان عالی یونسکو بر اثر بیماری در پاریس درگذشت.
آخرین سمت پرفسور شهریار عدل مدیریت بخش پژوهش بنیاد ملی پژوهش علمی فرانسه بود.
شهریار عدل در سال ۱۳۴۵ مبتکر و ارائه دهنده «طرح تدوین تاریخ تمدن های آسیای میانه» به یونسکو بود که مورد تایید مجمع عمومی یونسکو قرار گرفت.
او که در مدرسه لوور پاریس تحصیل کرده بود، دکترای خود را در رشته تاریخ ایران از دانشگاه سوربن گرفت. آقای عدل، در بازگشت به ایران همه تلاش خود را برای شناساندن میراث فرهنگی ایران به جهانیان به کار گرفت.
ثبت جهانی تخت جمشید، زیگورات چغازنبیل و میدان نقش جهان در شمار ده میراث فرهنگی اول یونسکو یکی از افتخارات ماندگار شهریار عدل است.
این تلاشها در نخستین ماه های اول انقلاب و زمانی صورت گرفت که آیت الله خلخالی حاکم شرع وقت، قصد ویران کردن تخت جمشید و زیگورات چغازنبیل و دیگر آثار باستانی پیشااسلامی را داشت که بر اثر مقاومت و مخالفت مردم استان فارس، تلاشگران و کارشناسان میراث فرهنگی مانع از اجرایی شدن تخریب این دو اثر بزرگ باستانی ایران توسط تندروان حکومتی شد.
شهریار عدل که به هزینه شخصی و همکاری باستان شناسانی همچون دکتر فیروز باقرزاده از باستان شناسان برجسته ایران توانسته بود مدارک مورد نیاز یونسکو را در زمینه ثبت تخت جمشید، چغازنبیل و مجموعه نقش جهان اصفهان تهیه کند، در اردیبهشت ۱۳۵۸ در نشست مجمع عمومی یونسکو شرکت کرده و این سه مجموعه پرافتخار ایران را در فهرست ده اثر اول جهان به ثبت رساند .
یکی دیگر از خدمات شهریار عدل شناسایی و بازسازی مجموعه عکس های کاخ گلستان بازمانده دوره ناصری و فیلم های دوران مظفرالدین شاه بود.