لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۵

راه اندازی تلویزیون، ابزار ارتباطی جدید سپاه


شبکه تلویزیونی سپاه با مدیریت نهادهای مرتبط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی راه اندازی می شود و قرار است از اواخر بهمن ماه برنامه های خود را پخش کند.

گفته شده است یکی از دلایل راه اندازی شبکه تلویزیونی سپاه «ارتقای ارزش های اسلامی و انقلابی» است.

خبرگزاری فارس نام این شبکه را «کوثر» عنوان کرده و رسانه های دیگر نیز اسم احتمالی آن را «عصر» خوانده اند اما هنوز نام قطعی آن اعلام نشده است. قرار است برنامه های آن ابتدا با روزی ٤ ساعت و با تمرکز ویژه بر «دفاع مقدس»، «انقلاب اسلامی» و «بیداری اسلامی» تولید و پخش شوند.

با وجودی که هنوز جزئیات برنامه سازی، مدیریت و نظارت بر این شبکه منتشر نشده است اما ظاهراً به دلیل مقاومت صدا و سیمای دولتی ایران برای فعالیت های سپاه در این عرصه، قرار شده است که شبکه به اسم صدا و سیما راه اندازی شود اما «تولید محتوا و مدیریت آن به عهده سپاه باشد».

هنوز منابع مالی و بودجه راه اندازی شبکه تلویزیونی سپاه اعلام نشده است اما بسیاری معتقدند با توجه به بحران مالی شدید در صدا و سیمای جمهوری اسلامی، احتمال دارد سپاه و نهادهای مرتبط با آن هزینه راه اندازی این شبکه راه به عهده بگیرند.

با وجودی که گمانه زنی های کارشناسان حاکی از این هستند که ایده ها و دیدگاه های عقیدتی و مذهبی تلویزیون سپاه با راهبردهای کنونی صدای و سیمای دولتی ایران و در نهایت جمهوری اسلامی تفاوت چندانی نخواهد داشت اما یک کارشناس اینترنت راه اندازی یک شبکه جدید برای مطرح شدن دیدگاه های سپاه و زیر چتر صدا و سیمای دولت جمهوری اسلامی را راهی برای باز شدن فضای گفتگو و به قضاوت گذاشته شدن دیدگاه های پشت این رسانه جدید ارزیابی می کند.

در شرایطی که شبکه های رادیو و تلویزیونی صدای و سیمای ایران در طی بیش از ٣ دهه گذشته در انحصار دولت و دولتمردان بلندپایه جمهوری اسلامی قرار داشته است، راه اندازی شبکه های موازی و خصوصی تا به امروز موفق نشده اند برای فعالیت در کشور مجوز اخذ کنند.

صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران تا به حال با استناد به اصل٤٤ قانون اساسی ایران در برابر تاسیس شبکه های خصوصی در کشور مقاومت کرده است.

بنا به گزارش آینده آنلاین، احتمالاً حبیب الله والی نژاد، مدیر گروه حماسه و مستند شبکه یک سیما مدیر شبکه تازه تاسیس سپاه باشد.

حجت الاسلام سعیدی، نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران به خبرگزاری تسنیم گفته است «اطلاع رسانی یکی از مهم ترین ماموریت های حوزه نمایندگی در راستای پاسخگویی به شبهات و افزایش جایگاه سپاه در جامعه است». وی یکی راهکارهای انجام این وظیفه را «فعال کردن روابط عمومی، شبکه تلویزیونی و استودیوهای پیش بینی شده در کشور» خوانده است.

نماینده آیت الله خامنه ای در سپاه از نقش صدای و سیما در باره پوشش فعالیت ها و ماموریت های سپاه و بسیج قدردانی کرده و آن را یک نهاد انقلابی و در خدمت منویات رهبر خوانده است.

در ایران که هنوز پس از گذشته سه دهه از انقلاب اسلامی صدا و سیما تحت نظارت مستقیم رهبر جمهوری اسلامی و یک نهاد تمام عیار دولتی است، راه اندازی تلویزیون ویژه سپاه چه معنایی دارد؟ پرسشی که مطرح می شود این است که آیا هدف از سپاه تثبیت موقعیت کنونی و ارتقای دیدگاه های عقیدتی و سیاسی این گروه بانفوذ و قدرتمند است و یا سپاه به منظور یافتن جایگاهی در عرصه ارتباطات کشور این شبکه را تاسیس می کند.

سعید قاسمی نژاد، دانشجوی دکترای مقیم نیویورک است که تحقیقات خود را بر نقش سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نهادهای مذهبی در ساختار اقتصاد ایران متمرکز کرده است.

آقای قاسمی نژاد در گفتگویی با وب سایت صدای آمریکا در مورد انگیزه سپاه برای راه اندازی شبکه تلویزیونی، با اشاره به سابقه و تحول سپاه پاسداران از یک نیروی اطلاعاتی و امنیتی به یک نیروی اقتصادی، گفت: «... سپاه از پس از دوم خرداد حضور رسانه ای خود را به شکلی جدی آغاز کرد. این حضور با انتشار روزنامه، تاسیس خبرگزاری، راه اندازی سایتهای اینترنتی، ایجاد شبکه گسترده ای از وبنویسان بسیجی و در نهایت تشکیل ارتش سایبری آغاز شد و ادامه یافت. گزارشهای متعدد از واگذاری برخی بخشهای خبری صدا و سیما به اطلاعات سپاه در سالهای اخیر خبر می دهند. سپاه اینک به دنبال تاسیس تلویزیون خود است.»

به گفته آقای قاسمی نژاد تا کنون جمهوری اسلامی و رهبر ان «هرگز زیربار واگذاری هیچ گونه تلویزیونی به هیچ نیروی داخلی» نرفته اند، و «وقتی آقای کروبی خواست تلویزیون خود را در خارج از کشور تاسیس کند به او فهمانده شد که باید خیال این کار را از سر بیرون کند.»

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که یکی از متمول ترین نهادها و موسسات ایران محسوب می شود تنها نهاد نظامی ایران است که برای ترویج دیدگاه ها، پروژه ها و اهداف خود ده ها تارنما، خبرگزاری و نشریه در اختیار دارد.

برخی می گویند راه اندازی تلویزیون سپاه، فارغ از دیدگاه های مذهبی و اجتماعی و سیاسی این نهاد چندمنظوره را می تواند اقدام مثبتی در فضای بسته و مملو از سانسور ایران ارزیابی کرد، و شاید راه اندازی این شبکه سپاه راه را برای تاسیس سایر شبکه های نیمه خصوصی و یا خصوصی در عرصه آتی ارتباطات، رادیو و تلویزیون کشور هموار کند.

آرش آبادپور (کمانگیر)، محقق وب و وب لاگ نویس مقیم تورنتو در مورد راه اندازی شبکه تلویزیونی سپاه به وب سایت صدای آمریکا گفت «تصور می‌کنم راه اندازی شبکه تلویزیونی سپاه باز شدن یک مسیر ِ ارتباطی ِ دیگر است و به فضای گفتگوی جمعی دامن خواهد زد. به‌هرحال گفتگو دربارۀ آرمان‌ها و ایده‌ها یک شمشیر ِ دو سو است. یعنی گفتگوکننده لاجرم خودش را در معرض ِ قضاوت ِ شنونده قرار می‌دهد و مفاهیم از وضعیت ِ سربسته و مبهم به موقعیت ِ علنی می‌آیند و موضوع گفتگو می‌شوند. آقای آبادپور می گوید گفتگو و باز شدن یک مسیر ارتباطی جدید همچون تلویزیون سپاه ضرر قابل ملاحظه ای برای جامعه نخواهد داشت.

وی در مورد مخاطبان احتمالی شبکه سپاه می گوید «به هر حال گفتمان ِ ساختار حاکم بر ایران، و سپاه به‌طور خاص، طرفدارانی دارد. بخشی از این طرفداران در وضعیت ِ فعلی در وضعیت ِ سردرگمی هستند و علاقه‌مند هستند اطمینان حاصل کنند که بنیان‌های فکری‌شان هنوز موضوعیت دارد. همین جمع، مخاطبان ِ این شبکه خواهند بود. چه میزان از این افراد از کارکرد ِ این شبکه راضی خواهند بود؟ این سوالی است که تصور نمی‌کنم حالا بشود برایش جوابی جز حدس و گمان داشت».

آقای آبادپور در مورد احتمال گشایشی در شیوه اطلاع رسانی و ارتباطی در جمهوری اسلامی در ایران امروز می گوید «اینکه سپاه پاسداران در ظاهر ِ سازمان صدا و سیما یک شبکۀ تلویزیونی راه بیاندازد، به‌نظرم قابل مقایسه با این نیست که یک جریان ِ سیاسی منتقد بتواند شبکه‌ی تلویزیونی داشته باشد. من اهمیت ِ این اتفاق را در جریان ِ زیرپوستی گفتگو در جامعه می‌بینم و نه لزوما در ایجاد ِ مصداقی برای این‌که مثلا اصلاح‌طلبان به استناد ِ آن درخواست ِ راه‌اندازی شبکۀ تلویزیونی بدهند».
XS
SM
MD
LG