لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۰

ناخرسندی ریاض از سیاست واشنگتن در خاورمیانه


LPB
LPB

تحلیلگران می گویند آنچه بیش از هر مورد دیگری برای ریاض نگران کننده است، احتمال ترمیم روابط میان واشنگتن و تهران است.

تنش های اخیر، روابط محکم و روشن عربستان سعودی و ایالات متحده را مخدوش کرده است.

مقام های سعودی از سیاست های در حال تحول آمریکا در خاورمیانه ابراز ناخرسندی کرده اند و از سیاست این کشور در قبال جنگ و خونریزی در سوریه انتقاد می کنند.

در مصر نیز عربستان سعودی از دولت تحت حمایت ارتش پشتیبانی می کند و این در حالی است که ایالات متحده در پی برکناری محمد مرسی، رئیس جمهوری پیشین مصر، در حال تجدید نظر پیرامون ادامه ارسال میلیون ها دلار کمک به آن کشور است.

اما آنچه سعودی ها را بیش از هر چیز دیگری نگران کرده، احتمال تسلیح ایران به سلاح هسته ای و احتمال آب شدن یخ روابط واشنگتن و تهران است. کلیفورد می، مدیر بنیاد حمایت از دموکراسی، می گوید سبب خشم و نارضایی عربستان سعودی، آن است که آمریکا در شرایط کنونی، نقش رهبری خود را در خاورمیانه ایفا نمی کند. یا اصلا چنین نقشی را دست کم در شرایط جاری جدی نمی گیرد.

ریاض از این بابت که آمریکا مخالفان اسد را مسلح نمی کند و برای آنها کمک نظامی نمی فرستد نیز ناخشنود است. مقام های عربستان سعودی از این بابت نیز ناراحتند که کاخ سفید تصمیم گرفته از توافق نامه ای مبنی بر نابود شدن سلاح های شیمیایی سوریه حمایت کند. سعودی ها معتقدند که آمریکا به جای استقبال از چنین توافق نامه ای، باید به مواضع بشار اسد حمله موشکی می کرد.

این دست نارضایی ها و آنچه ریاض عدم توفیق در حل تنش های خاورمیانه توصیف می کند، عربستان سعودی را بر آن داشته تا پیشنهاد داشتن کرسی عضویت در شورای امنیت سازمان ملل را رد کند.

هانی الجمال، تحلیلگر امور خاورمیانه، در مورد موضع عربستان سعودی به صدای آمریکا می گوید:«سیاستگذاران سعودی خواهان آنند که به بحران سوریه پایان داده شود و می خواهند نقش موثری در پایان دادن به این بحران داشته باشند، چون عربستان سعودی کشوری مهم و منتفذ است و در منطقه از جایگاه شاخصی برخوردار است.»

جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، می گوید ناخشنودی سعودی ها را از برخی تصمیم های واشنگتن درک می کند، اما این تصمیم ها بخشی از همکاری آمریکا با متحدانش است.

آنچه بیش از هر مورد دیگری برای ریاض نگران کننده است، احتمال ترمیم و بهبود روابط میان واشنگتن و تهران است.

برخی تحلیلگران معتقدند که ریاض ایران را کشوری قلدر در منطقه می پندارد و از هژمونی ایران بیم دارد.

ناظران سیاسی می گویند هنوز برای نتیجه گیری پیرامون روابط میان واشنگتن و ریاض زود است و هنوز روشن نیست که عربستان سعودی مواضع اخیر را صرفا با مقاصد دیپلماتیک اتخاذ کرده یا واقعا قصد دارد در میزان و نوع رابطه اش با آمریکا تجدید نظر کند.
XS
SM
MD
LG