لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۷

سفر روحانی به اروپا؛ فرصتی برای تاکید بر وضع حقوق بشر در ایران


حسن روحانی رئیس جمهوری ایران - آرشیو
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران - آرشیو

حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران برای سفر به ایتالیا و فرانسه آماده می شود. این نخستین دیدار رسمی او از اروپا خواهد بود و قرار است با چنین مقام ارشد دو کشور ملاقات کند.

وال استریت جورنال در مقاله ای در همین زمینه می گوید، مشکل این است که تلاش غرب برای تعامل نزدیکتر با حکومت ایران، "زودباوری دهشتناکی" درباره تهران را منعکس می کند. اگر روحانی، آنگونه که برخی رهبران غرب می خواهند ما باور کنیم، بر یک وضعیت داخلی رو به بهبود سرپرستی داشت، موضوع فرق می کرد؛ اما چنین نیست.

این مقاله یادآور می شود که وضعیت حقوق بشر در ایران به همان بدی است که از زمان به قدرت رسیدن روحانیون در ۳۶ سال قبل بوده، یا حتی بدتر شده است. از هنگام انتخاب روحانی در سال ۲۰۱۳، بیش از ۲ هزار نفر در ایران اعدام شده اند، که از هر دوره مشابهی در ۲۵ سال گذشته بیشتر است. حکومت ایران همچنین بر دستگیری ها افزوده است و فعالان، منتقدان و همینطور اقلیت ها را هدف می گیرد.

به نوشته وال استریت جورنال، بسیاری از رهبران غرب خود را متقاعد کرده اند که آمادگی تهران برای مذاکره درباره توافق اتمی در مقابل لغو تحریم های اقتصادی، به این معنا است که همچنین آماده است رفتار خود را بهبود بخشد. در حالی که بر عکس، توافق اتمی انگیزه بیشتری برای سرکوب جامعه مدنی ایران به رژیم داده است؛ به بهانه جلوگیری از نفوذ غرب. آیت اله علی خامنه ای مقامات را حتی از مذاکره بیشتر با واشنگتن درباره موضوعات دیگر منع کرده است.

نویسنده مقاله اظهار نظر می کند اروپا با استقبال از روحانی، این تصور را به وجود می آورد که مایل است درباره معامله های نفتی و تجاری گفتگو کند، حتی اگر به معنای نادیده گرفتن وضعیت تاسف بار حقوق بشر در ایران، حمایت از تروریسم و فعالیت های بی ثبات کننده آن کشور در خاورمیانه باشد.چنین معامله هایی، همراه با لغو تحریم های اقتصادی، پولی را که حکومت برای تامین هزینه های سپاه پاسداران، ماجراجویی در منطقه و تشکیلات سرکوب داخلی نیاز دارد، تامین خواهد کرد.

این مقاله همچنین یاد آور می شود که بودجه دولت حسن روحانی، این ارجحیت ها را منعکس می کند، افزایش سی درصدی بودجه سپاه، در حالی که درآمدهای معلمان ایران به زیر خط فقر کاهش پیدا می کند.

نویسنده مقاله می گوید هنوز برای تغییر این وضعیت زیاد دیر نشده است. ایتالیا، فرانسه و اتحادیه اروپا باید از دیدار روحانی، نه فقط برای بررسی فرصت های جدید سرمایه گذاری، بلکه برای فرصتی جهت رویارویی با او در مورد وضعیت حقوق بشر در کشورش استفاده کنند.

رم و پاریس همچنین باید به رهبری ایران تاکید کنند که انتظار تغییرات سیاسی فوری دارند. تبلیغ نفرت، تحریک و تهدید علیه کشورهای دیگر منطقه، و نیز بیانیه های نژادپرستانه و ناشکیبانه توسط مقامات ایران باید کاملا متوقف شود.

وال استریت جورنال می نویسد اگر آقای روحانی سفر اروپایی خود را بدون دریافت هیچ انتقادی از پرونده حقوق بشری جمهوری اسلامی به پایان برساند، تهران تشویق خواهد شد باور کند هنوز می تواند آزادانه ناراضیان را سرکوب و قدرت خود را در داخل کشور مستحکم کند. کاری که از نظر اخلاقی و سیاسی نادرست خواهد بود.

* برگردان فارسی این مقاله تنها برای آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG