لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۳۷

نمایش کانادایی، مستند «مرد ما در تهران»


مستند «مرد ما در تهران» یک سال پس از نمایش آرگو ساخته شده و کارگردان آن، وقایع را با تصویر نقش شخصیت های کانادایی در حل این بحران حکایت می کند

مستند جدیدی در مورد بحران گروگان گیری در ایران برای اولین بار در جشنواره بین المللی فیلم تورنتو اکران شد.

مستند «مرد ما در تهران» ساخته لری واینستاین و دروو تایلور فیلمسازهای مقیم تورنتو یک سال پس از نمایش پر سرو صدای فیلم آرگو، ساخته بن افلک ساخته شده است که در آن در واقع کارگردان وقایع را با لنزی دیگر به تصویر کشیده و دوربین او بیشتر به نقش شخصیت های کانادایی این بحران می پردازد.

همزمان با نمایش مستند ٨٥ دقیقه ای «مرد ما در تهران» در «جشنواره بین المللی فیلم تورنتو» آقای کلارک، نخست وزیر وقت کانادا در سال ١٩٧٩ و بحران گروگانگیری در اظهارنظری در مورد این فیلم گفته است روایت واقعی این که چگونه سفیر کانادا در طی سال بحران گروگانگیری ١٩٧٩ از دیپلمات های آمریکایی محافظت کرد از فیلم آرگو ساخته بن افلک «داستان بهتری» است.

نخست وزیر پیشین کانادا گفته است به نظر من واقعیت داستان بهتری است.

این مستند شامل مصاحبه هایی با کنت تایلور، سفیر پیشین کانادا در ایران در دوران گروگانگیری و جو کلارک، نخست وزیر وقت کانادا در سال ١٩٧٩ و تونی مندز، مامور پیشین سازمان سیا و ویلیام دوگارتی، مامور پیشین سیا و گروگان آن دوران است. این فیلم به چشم انداز برهه سیاسی می پردازد که به خشم دانشجویان خط امام و هجوم آنها به سفارت ایالات متحده در ایران و گروگان گرفتن ٥٢ دیپلمات آمریکایی منتهی شد.

آرگو فیلم بلند ساخته بن افلک سال گذشته برنده جایزه اسکار و بهترین فیلم شد اما برخی در کانادا به دلیل شیوه ای که فیلمساز نقش کنت تایلور، سفیر وقت کانادا در ایران را تصویر کرده بود، انتقاد کردند. آقای تایلور گفته بود این فیلم نقش کانادا را تا جایی کم اهمیت کرده بود که گویی چهره های فعال آن بحران فقط مقلد طرح و برنامه های سازمان سیا بودند.

آقای تایلور شخصیت اصلی مستند جدیدی است که در جشنواره بین المللی امسال فیلم تورنتو برای اولین بار اکران شده است. او گفته است این مستند تصویر کاملاً واقعی از نقش کانادا در نجات شش دیپلمات آمریکایی ارائه کرده است.

کنت تایلور در بحران گروگانگیری دیپلمات های آمریکایی در تهران، تعدادی از آن ها را به مدت سه ماه در منزل خود و منزل جان شیرداون، معاون خود در مخفی و مراحل فرار آن ها از ایران را تسهیل کرده بود. وی مقامات وقت اتاوا را متقاعد کرد گذرنامه های جعلی برای آن ها صادر کند و بعد با خرید بلیط هواپیما این دیپلمات ها را از ایران فراری داد.

کنت تایلور به قهرمان کانادا بدل شد و مردم آمریکا به هنگام جشن های شادی آزادی دیپلمات ها، پلاکاردهایی به دست گرفته بودند که از کانادا سپاسگزاری می کردند.
در فیلم آرگو نام دبیر اول وقت سفارت کانادا در ایران به هیچ وجه ذکر نشده است.

شیرداون اولین فردی بود که با دیپلمات های آمریکایی که دز طی عملیات گروگانگیری از دست دانشجویان افراطی متواری شده بودند و فوراً قبول کرده بود تا این دیپلمات های آمریکایی را به سفارت منتقل کند.

انتقادهای شدیدی که به دلیل کمرنگ شدن و یا حتی حذف نقش کانادا در فیلم آرگو متوجه بن افلک و فیلمنامه نویس او کرد سبب شد تا دست اندرکاران تهیه این فیلم بخش هایی از فیلمنامه را تغییر دهند و نقش آقای تایلور را در آن بگنجانند اما سفیر وقت کانادا در تهران اظهارنظرها و تغییرات پس از تولید و پخش فیلم را «توهین آمیز و خفت آور» خوانده بود.

جیمی کارتر، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده در مورد شیوه روایت بحران گروگانگیری در تهران گفته است «نود درصد کمک هایی که (برای آزادی گروگان ها) انجام شد به همت و ایده و طرح های کانادا وابسته بود اما آرگو تقریباً همه اعتبار عملیات را به یک مامور آمریکایی سازمان سیا نسبت داده است.»
XS
SM
MD
LG