لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۱۷

انتخابات و دموکراسی در آمریکا - بخش چهل و هفتم


... مردم در حوزه های رأی گیری صف کشیده اند. این انتخابات مانند همیشه نیست، یک جنبش جدید وارد میدان شده و تمام روند عادی آن را بهم زده است. بیش از ۳۸ در صد کسانی که برای راًی دادن ثبت نام کرده اند، راًی خود را با استفاده از « راًی پیش از موقع» به صندوق ها یا ریخته و یا پست کرده اند.

شور و هیجان این دور درست در جهت عکس دور قبلی است. در سال ۲۰۰۸ میلادی، جوان ها به حوزه های راًی گیری سرازیر میشدند، اما این بار کمتر چنین شور و هیجانی در آنان دیده میشود و برای همین است که دموکرات ها – کسانی که با حرارت از پرزیدنت اوباما حمایت می کردند – کمتر هیجان از خود نشان میدهند.

این بارنوبت هیجان گروهی است که یک جنبش سیاسی جدید را در آمریکا پایه گزارده اند، اما برای پاسخ به این پرسش که آیا این جنبش نیز مانند تمام جنبش های سیاسی سوم قبلی در آمریکا خاموش خواهد شد یانه، باید کمی صبر کرد.

هنوز نه تنها نتایج انتخابات میان دوره ای مشخص نشده، بلکه ساعت ها به بستن حوزه های راًی گیری نیز باقی مانده است که کاخ سفید اعلام میکند پرزیدنت اوباما روز چهارشنبه – فردای روز برگزاری انتخابات – یک کنفرانس مطبوعاتی خواهد داشت. پرزیدنت اوباما با پیام هفتگی رادیوئی – اینترنتی خود در روز شنبه گذشته در واقع پذیرفته بود که اکثریت حزبی خود را حد اقل در مجلس نمایندگان کنگره آمریکا از دست خواهد داد.

پرزیدنت بی شک در باره نتایج انتخابات سخن خواهد گفت، انتخاباتی که نظم سیاسی را در تمام کشور بهم زده است

اما پرسش این است که پرزیدنت در این کنفرانس چه خواهد گفت، شکست سنگینی را که برای حزب دموکرات – حزب تحت رهبری وی – اتفاق خواهد افتاد، چگونه توجیه خواهد کرد و از همه مهم تر آن که در چه چهارچوبی به حزب جمهوری خواه که حد اقل اکثریت مجلس نمایندگان را بدست خواهد گرفت؛ پیشنهاد همکاری خواهد داد؟.

پرزیدنت اوباما مانند هر رئیس جمهوری دیگری در آمریکا به همکاری کنگره نیازمند است. وی نمی تواند بدون تصویب کنگره برنامه های خود را در زمینه سیاست های داخلی و خارجی اش اجرا کند؛ برنامه هائی که اجرای آن برای گفتگو در باره دور دوم ریاست جمهوری وی ضروری است.

از دست دادن اکثریت حزبی دموکرات ها در کنگره آمریکا، نشانه مخالفت راًی دهندگان آمریکائی با پرزیدنت اوباما - سمبل دولت - و نانسی پلوسی - سمبل قوه قانون گزاری - است. مخالفت هائی که از تصویب لایحه بیمه های درمانی و مشکلات اقتصادی مایه گرفته است.

در آنچه به موفقیت طرفداران جنبش تی پارتی مرتبط است، بنظر نمیرسد نمایندگانی که چه در مجلس نمایندگان و چه در مجلس سنا با پشتیبانی تی پارتی به عنوان یک نماینده یا سناتور جمهوری خواه به پیکره قانون گزاری آمریکا راه خواهند یافت؛ خواهان نسخه ای برای سیاست ها باشند، بلکه آنان بیشتر به استراتژی توجه دارند.

انتخابات سال جاری یکی از موارد نادری است که در آن نه تنها راًی دهندگان در پی چهره های جدیدی برای کنگره آمریکا هستند بلکه موج تازه ای از سیاستمداران جدید به واشنگتن خواهد رسید.

روزنامه وال استریت جورنال۱ در شماره روز انتخابات خود می نویسد نتایج انتخابات سال جاری هر چه باشد، یاد آور جنبش « تی پارتی» خواهد بود. این جنبش ده ها سیاستمدار را در معرض دید دیگران قرار داده است، بحث ملی را تعریف کرده است و دموکراتها را در مقام دفاعی قرار داده است.

وال استریت جورنال همچنین در این باره می نویسد که « جنبش افراد سرکش روی صحنه نمایش قرار گرفته است».

... و روزنامه بوستون گلاب۲ در باره انتخابات میان دوره ای می نویسد که « نتایج آن احتمالاً برنامه های پرزیدنت اوباما را در چهارچوب قوه مقننه محدودتر خواهد کرد».

در حال حاضر دموکرات ها در انتظار پایانی هستند که نشان دهنده قدرت باشد و جمهوری خواهان در انتظار آغازی تازه و پر از انرژی.

اولویت جمهوری خواهان پس ازشروع یکصد و دوازدهمین دوره کنگره آمریکا در ماه ژانویه سال آینده میلادی، مسئله لغو قانون جدید بیمه های درمانی است.

» جان بینر»۳ رهبر اقلیت فعلی جمهوری خواه که به احتمال بسیار زیاد تا پایان روز سه شنبه، در مقام رهبر اکثریت مجلس نمایندگان قرار خواهد گرفت، در مصاحبه اخیر خود با یکی از ایستگاه های رادیوئی محافظه کار گفته بود که

« اکنون زمان مصالحه نیست». نماینده ایالت اوهایو بر این تلاش دارد که پیشنهاد یکی از سناتورهای جمهوری خواه را که گفته است لغو قانون بیمه های درمانی در جهت منافع حزب جمهوری خواه نیست؛ رد بکند.

جمهوری خواهان قول داده اند قانون بیمه های درمانی را که مهمترین برنامه پرزیدنت اوباما در سیاست داخلی اش بود؛ لغو کنند. « جان بینر» همچنین در مصاحبه خود با ایستگاه رادیوئی محافظه کار گفت که به همکاری پرزیدنت اوباما با جمهوری خواهان در جهت پیشبرد اهداف آنان خوشآمد می گوید.

... و پرزیدنت اوباما در کنفرانس مطبوعاتی خود در روز چهارشنبه از همین همکاری سخن خواهد گفت، از این که در جهت منافع راًی دهندکان آمریکائی هر دو حزب باید با یکدیگر همکاری کنند.

در همین حال، سناتور « میچ مک کانل»۴ سناتور جمهوری خواه از ایالت کنتاکی و رهبر اقلیت حزبی سنا تمایل خود را به حضور یک رئیس جمهوری عضو حزب جمهوری خواه در کاخ سفید ابراز کرده است.

بنظر میرسد جمهوری خواهانی که هنوز به قدرت نرسیده اند در پی آن هستند که پرزیدنت اوباما تنها یک دور در مقام رئیس جمهوری آمریکا در کاخ سفید باقی بماند و نه بیشتر.

۱Wall Street Journal

۲The Boston Globe

۳John Boehner

۴Mitch McConnell

XS
SM
MD
LG