آمریکا روز پنجشنبه به حکومت ایران هشدار داد تداوم «سنگاندازی» در مورد همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی زمینه را برای پیگیری اقدامات بیشتر شورای حکام، از جمله امکان صدور قطعنامههای بیشتر علیه جمهوری اسلامی، فراهم میکند.
ایالات متحده در نشست فصلی شورای حکام که با حضور ۳۵ عضو آن برگزار شد، از جمهوری اسلامی خواست با بازرسان آژانس که سالها خواستار توضیح حکومت ایران درباره منشا ذرات اورانیوم در برخی سایتهای اعلامنشده بودهاند، همکاری کند.
ایالات متحده در بیانیهای برای نشست پنجشنبه شورای حکام آژانس اعلام کرد: «ما معتقد هستیم به نقطهای رسیدهایم که ما و جامعه بینالمللی باید از نو نحوه پاسخگویی به سنگاندازی مداوم ایران را بررسی کنیم.» این بیانیه تصریح میکند: «نمیتوانیم اجازه دهیم الگوی رفتاری کنونی جمهوری اسلامی ادامه یابد.»
در نشست روز پنجشنبه شورای حکام، ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، و آلمان همانند نشست سه ماه پیش این شورا ترجیح دادند از پیگیری صدور قطعنامهای جدید علیه حکومت ایران خودداری کنند. با این حال، ایالات متحده تهدید کرد چنانچه جمهوری اسلامی همچنان از همکاری سر باز زند، اقدامات دیگری علیه این حکومت انجام خواهد داد.
طبق بیانیه ایالات متحده به نشست شورای حکام، «تداوم عدم همکاری معتبر از سوی جمهوری اسلامی، زمینه را برای پیگیری اقدامات بیشتر شورای حکام از جمله امکان صدور قطعنامههای بیشتر و بررسی اینکه آیا ایران بار دیگر به تعهدات پادمانی خود پایبند نیست، فراهم میکند.»
ایالات متحده در بیانیه خود تصریح کرد که جمهوری اسلامی باید «هماکنون» امکان جمعآوری نمونههای زیست محیطی از سوی بازرسان آژانس را فراهم کند وگرنه از رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، خواهد خواست یک «گزارش جامع» درباره فعالیتهای هستهای ایران با گسترهای فراتر از گزارشهای فصلی خود آماده کند و بر اساس آن گزارش «اقدامات مقتضی در حمایت از آژانس و رژیم عدم اشاعه هستهای» انجام خواهد داد.
این در حالی است که سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا نیز روز چهارشنبه با انتشار بیانیهای مشترک ضمن ابراز نگرانی از گسترش فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی، خواستار بازگشت تهران به تعهدات برجامی و توقف غنیسازی اورانیوم فراتر از حد مجاز شدند.
این سه کشور در بیانیهای با اشاره به گزارش اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تأکید کردند که جمهوری اسلامی در حال نقض فزاینده تعهدات خود در برجام است به طوریکه هماکنون ۲۷ برابر حد مجاز تعیین شده در برجام اورانیوم غنیشده دارد و همچنان به غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم ادامه میدهد.
سه کشور اروپایی با این وجود بار دیگر بر تعهد خود به یک راه دیپلماتیک در حل مسئله اتمی ایران تأکید کردند و از مقامات جمهوری اسلامی خواستند تا برای تنشزدایی و بازسازی اعتماد، گامهای جدی و معناداری بردارند.
آلمان، فرانسه و بریتانیا در عین حال به سران جمهوری اسلامی هشدار دادند که در صورت عدم پایبندی به تعهدات خود، از ابزارهای موجود برای جلوگیری از توسعه سلاحهای هستهای استفاده خواهند کرد.
این در حالی است که مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش خود به شورای حکام، تأکید کرد که جمهوری اسلامی با آژانس همکاری کاملی ندارد و اطلاعات لازم را در مورد برنامه هستهای خود ارائه نمیدهد.
رافائل گروسی در این گزارش هشدار داد که عدم شفافیت تهران، راستیآزمایی ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران را دشوار میکند.
بیش از یکسال از صدور آخرین قطعنامه شورای حکام آژانس علیه جمهوری اسلامی میگذرد. در آن قطعنامه که به مخالفت تنها چین و روسیه مواجه شد، از حکومت ایران خواسته شد فورا درباره منشا ذرات اورانیوم در سایتهای اعلامنشده با بازرسان آژانس همکاری کند.
جمهوری اسلامی در واکنش به این قطعنامه، ضمن رد همکاری با آژانس مدعی شد این قطعنامه «سیاسی» و «ضد ایرانی» است.