لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۱۴

آمریکا لغو تحریم همکاری «یوتل ست» و «اینتل ست» با ایران را تمدید کرد


روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در مقاله‌ای که روز پنجشنبه در وبسایت خود منتشر کرد، نوشت ایالات متحده به دو شرکت ارتباطات ماهوارای اروپایی «یوتل ست» و «اینتل ست» شش ماه دیگر فرصت داد تا بتوانند ضرری که در تجارت با ایران، به دلیل منع قانونی ارسال برنامه‌های رسانه‌های آن کشور، متحمل شده بودند، را ترمیم کنند.

در پی اعمال تحریم آمریکا و اروپا در سال ۲۰۱۲ میلادی (۱۳۹۱ خورشیدی) بر روی همکاری با سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، این دو شرکت فرانسوی و لوکزامبورگی مجبور شدند هر نوع همکاری خود با این نهاد حکومتی ایران را رها کنند. جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده مجوز تمدید لغو تحریم را در ماه اوت سال جاری صادر کرد.

به گفته مسوولان این دو شرکت، میزان جبران خسارات مالی، که در پی توقف همکاری‌ها با ایران متوجه آنها شده بود، در این مدت «ناچیز» بوده و هنوز به میزان پیش از اعمال تحریم‌ها بازنگشته است.

شرکت‌های رقیب روسی و خاورمیانه‌ای به سرعت جای خالی آنها را پر کردند.

بر خلاف دیگر تحریم‌هایی که به خاطر کاستن از گسترش برنامه هسته‌ای ایران اعمال شده است، همکاری این شرکت‌ها با ایران به دلیل پخش اعترافات اجباری و ارسال پارازیت بر روی امواج پخش برخی از برنامه‌های خبری فارسی زبان ماهواره‌ای ممنوع شد.

پس از گفتگوهای سال گذشته دیپلمات‌های آمریکا و ایران، که منجر به تعهد تهران در عدم ارسال امواج پارازیتی شد، وزیر امور خارجه آمریکا ممنوعیت همکاری شرکت‌های ماهواره‌ای با ایران را مدت شش ماه به شکل آزمایشی لغو کرد. برپایه ارزیابی وزارت خارجه ایالات متحده، ایران به تعهدات خود در این باره پایبند بوده است.

اما گروه‌های مدافع حقوق بشر می‌گویند اگر چه تهران از ارسال امواج پارازیتی بر روی برنامه‌های خبری ماهواراه‌ای خودداری می‌کند، اما ارسال امواج پارازیتی را زمینی، و با استفاده از دستگاه‌های کوچکی که بر روی یک کامیون نصب می‌شود، دنبال می‌کند. علاوه براین، منتقدان جمهوری اسلامی ادعا می‌کنند پخش اعتراف‌های اجباری در صدا و سیما در شش ماه گذشته، بیشتر هم شده است.

هادی قائمی، مدیر اجرایی کمپین بین‌المللی برای حقوق بشر در ایران گفت «تمدید لغو این ممنوعیت توجیهی ندارد، زیرا ایران کماکان جلوی رسیدن امواج خبری به مخاطبان ایرانی را می‌گیرد.»

سوزان مالونی، کارشناس مسائل ایران در اندیشکده بروکینگز معتقد است ارسال پارازیت از زمین، در مقایسه با ارسال ماهواره‌ای آن، از قابلیت کمتری برخوردار است. به گفته او اگر چه ارسال پارازیت در ایران کماکان ادامه دارد، اما این که تعداد زیادی از ایرانی‌ها هم‌اکنون می‌توانند تلویزیون فارسی بی بی سی و صدای آمریکا را ببینند، تحول مهمی است.

وال استریت ژورنال در ادامه، از خانم مالونی نقل کرد این امر «برای ایرانیان گزینه دریافت اخبار به زبان فارسی از منابع غیرحکومتی را فراهم کرده، که این گزینه منحصر به فردی است.»

XS
SM
MD
LG