لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۳۵

بیانیه مشترک آمریکا، چین و ایران درباره طرح نوسازی رآکتور اراک


عکس آرشیوی از رآکتور آب سنگین اراک که پس از توافق جامع اتمی باید بازطراحی و مدرن سازی شود
عکس آرشیوی از رآکتور آب سنگین اراک که پس از توافق جامع اتمی باید بازطراحی و مدرن سازی شود

به دنبال اعلام رسمی اجرای توافق جامع هسته‌ای ۲۳ تیر ماه میان ایران و شش قدرت جهانی، نمایندگان ایالات متحده، چین و ایران جهت گفت‌وگو درباره گام های مربوط به بازطراحی و نوسازی راکتور ارآک، روز دوشنبه در وین پایتخت اتریش گرد هم آمدند.

در بیانیه‌ای مشترکی که پس از این دیدار در وبسایت وزارت انرژی آمریکا منتشر شد، گفته می شود که نمایندگان وزارت انرژی ایالات متحده، اداره انرژی اتمی چین به نمایندگی از جمهوری خلق چین، و سازمان انرژی اتمی ایران به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران، به منظور گفت‌وگو درباره گام‌های آتی در زمینه مدرن‌سازی رآکتور اراک، بر اساس آنچه در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مورخ ۱۴ ژوییه ۲۰۱۵ (۲۳ تیر ماه ۱۳۹۴) و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد آمده است، روز چهاردهم سپتامبر (۲۳ شهریور ماه) در وین دیدار کردند.

طرفین، با تاکید بر اهمیت منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای، امنیت هسته‌ای، ایمنی هسته‌ای، و همچنین لزوم همکاری بین المللی به منظور رسیدن به این اهداف، خاطرنشان کردند که طبق ضمیمه ۱ برجام، ایران با حمایت دیگر کشورهای طرف توافق، به عنوان مالک و مدیر طرح نوسازی رآکتور اراک، نقش رهبری در آن را بر عهده خواهد داشت.

در ادامه بیانیه آمده است، وزارت انرژی ایالات متحده، اداره انرژی اتمی چین و سازمان انرژی اتمی ایران همچنین یادآور می‌شوند کشورهای چین، فرانسه، آلمان، فدراسیون روسیه، بریتانیا و ایالات متحده، به همراه نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امنیتی، متعهد شده‌اند پیش از روز اجرای برجام، کارگروهی را برای تعیین نقش‌های خود در تسهیل اجرای این طرح، براساس قوانین ملی این کشورها، تاسیس کنند.

بر اساس این بیانیه، وزارت انرژی ایالات متحده و اداره انرژی اتمی چین آمادگی خود را برای ریاست مشترک این کارگروه را اعلام کردند. امکان پیوستن کشورهای دیگری که دارای تخصص و دانش هسته‌ای مرتبط با این طرح هستند، با توافق و اجماع اعضای کارگروه و ایران، وجود دارد.

در ادامه این بیانیه، اداره انرژی اتمی چین به عنوان یکی از دو رئیس این کارگروه، برای ایفای نقش رابط اصلی کارگروه با سازمان انرژی اتمی ایران در اجرای طرح مدرن‌سازی رآکتور، ابراز آمادگی کرده است.

در پایان آمده است، که سه طرف قصد دارند با قید فوریت، سند رسمی مربوطه را آن چنانکه در برجام آمده، نهایی کنند.

معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه ایران نیز روز دوشنبه پس از پایان نخستین نشست کمیسیون مشترک برجام در وین در گفتگو با خبرنگاران در همین زمینه گفت، این سند در حال نهایی شدن است.

به گزارش خبرگزاری ایرنا به نقل از عباس عراقچی، این سندپس از نهایی شدن بایدتوسط ایران و هر شش کشور عضو گروه ۱+۵ امضا شود و پس از آن، عملیات مدرن‌سازی تاسیسات اراک آغاز خواهد شد.

XS
SM
MD
LG