لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۰۱

واکنش های جهانی به نتیجه رفراندوم قانون اساسی در ترکیه


اعلام پیروزی حزب حاکم رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در رفراندوم قانون اساسی با تفاوت بسیار ناچیز، در داخل و خارج واکنشهای متفاوتی را برانگیخت.

رییس جمهوری فرانسه در واکنش به رفراندوم قانون اساسی ترکیه که به رجب طیب اردوغان اختیارات رسمی گسترده تر و مهمتری برای تحکیم قدرت خود می بخشد، در بیانیه ای نتایج رفراندوم ترکیه را نشانگر شکاف میان مردم آن کشور توصیف کرد و از مقامات ترکیه خواست به صدای اپوزیسون و ارزشهای اتحادیه اروپا احترام گذارد.

آقای اولاند همچنین اضافه کرد به عهده ترکیه است که درباره سازمان سیاسی خود تصمیم بگیرند ولی فرانسه با دقت بسیار زیاد ارزیابی ناظران خارجی را در مورد اینکه آیا رفراندوم آزاد و عادلانه بوده یا نه پیگیری خواهد کرد.

آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان و وزیر خارجه آن کشور در بیانیه مشترک گفتند دولت آلمان حق مردم ترکیه را در مورد تصمیم گیری در مورد قانون اساسی کشورشان محترم میشمارد. آنان در عین حال افزودند رجب طیب اردوغان مسئولیت سنگینی برای گامهای آتی کشورش بر دوش دارد.

آتیلا قره باغلو معاون رییس جامعه ترکها در آلمان گفت: «با توجه با این که نیمی از رهبران اپوزیسون در زندان هستند نمی توان در مورد یک رفراندوم آزاد با استاندارد اروپایی صحبت کرد به آن دلیل که اپوزیسون از دسترسی به رسانه ها که بتوان بدون ترس از انتقامجویی کمپین کنند محروم بودند. این رای گیری بیطرفانه ای نبود و اتهامات سختی مبنی بر تقلب و دستکاری در رای گیری رسیده است. به نظر میرسد که اردوغان این رفراندوم را تایید خواسته های خودش تعبیر خواهد کرد.»

نتایج رفراندم قانون اساسی ترکیه از سوی روسیه با تایید روبرو شد و سخنگوی کرملین گفت ترکیه یک کشور مستقل است و این کار به خود آنها مربوط است و همه باید به خواست مردم ترکیه احترام بگذارند.

سخنگوی وزارت خارجه ایران دوشنبه در واکنش گفت ایران به نتیجه رفراندوم یکشنبه در ترکیه احترام میگذارد و ابراز امیدواری کرد که منجر به ثبات، صلح، و امنیت در ترکیه شود.

بازار سهام در ارتباط با نتایج رفراندم ترکیه عکس العمل شاخصی از خود نشان نداد. امیت ارول تحلیل گر اقتصادی گفت نتایج احتمالا تاثیر منفی بر سرمایه گذاریهای مستقیم خارجی خواهد داشت. او گفت: «ممکن است روی سرمایه گذاریهای مستقیم خارجی که متاسفانه توام با مشکل بوده تاثیر منفی بگذارد چون ترکیه چیزی حدود ۶۰ میلیارد دلار شکاف میان سرمایه گذاری و پس انداز دارد.»

حزب اصلی اپوزیسیون ترکیه به دلیل دریافت شکایات بسیار در مورد تقلب در رفراندوم، خواستار لغو نتایح رفراندم شد.»

ناظران بین المللی انتخابات که یک نهاد بین المللی مشارکت کننده با سازمان امنیت و همکاری اروپا و شورای اروپا به شمار می رود، تحلیل انتقادی را درباره نحوه برگزاری رفراندوم ترکیه منتشر کرد.

این نهاد به برقراری شرایط اضطراری پس از کودتای نافرجام ژوئیه گذشته و تاثیر آن بر روند سیاسی اشاره کرده و می گوید گرایش رسانه های دولتی به نفع رجب طیب اردوغان پوشش مناسبی از اپوزیسیون سیاسی این کشور ارائه نداد و اردوغان و دیگر چهره های سیاسی در جریان کمپین رفراندوم به شکلی نابرابر به نفع اردوغان کار کردند.

این نهاد همچنین از آرای مهرنشده رای و تغییر چشمگیری که در نتیجه ایجاد کرد، انتقاد کرده است.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG