لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۳۲

ترکیه: دنبال گزینه دیگری خارج از ناتو در حوزه دفاعی هستیم


مولود چاووش اغلو وزیر خارجه ترکیه - آرشیو
مولود چاووش اغلو وزیر خارجه ترکیه - آرشیو

وزیر خارجه ترکیه روز پنجشنبه گفت آنکارا به دنبال گزینه دیگری خارج از چارچوب همکاری با سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، در حوزه سیاست های دفاعی است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، مولود چاووش اغلو در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی خصوصی ان.تی.وی تاکید کرد که البته همکاری با ناتو همچنان اولویت نخست آنکارا در این زمینه است.

این اظهارات آقای چاووش اغلو در حالی مطرح می‌شود که سفیر ترکیه در مسکو پیشتر در روز پنجشبه گفت ناتو هیچ حقی ندارد که به ترکیه بگوید با کدام کشور رابطه داشته باشد و با کدام نداشته نباشد.

به گزارش رویترز به نقل از رسانه‌های روسیه، اومیت یاردیم با بیان این که آنکارا روابط خود را با مسکو، به رغم نقطه نظرات کشورهای غربی، توسعه خواهد داد، گفت "ناتو به هیچ وجه نمی‌تواند ارتباط ما با دیگر کشورها را محدود کند."

خبرگزاری روسی تاس همچنین به نقل از او نوشت که روسیه و ترکیه توافق کرده‌اند که تماس‌ها و رایزنی‌های دوجانبه در مورد جنگ داخلی سوریه و یافتن راهی برای پایان دادن به آن را تقویت کنند.

با این حال مولود چاووش اغلو وزیر خارجه ترکیه در مصاحبه امروز خود با ان.تی.وی بار دیگر تاکید کرد که انتقال سیاسی در سوریه با حضور بشار اسد رئیس دولت حاکم بر دمشق امکان‌پذیر نیست.

همزمان اما خبرگزاری روسی ریانووستی از قول اومیت یاردیم سفیر ترکیه در مسکو نوشت که رهبری کنونی سوریه می‌تواند به صورت بالقوه در مذاکرات صلح با هدف حل بحران سوریه حضور داشته باشد.

خبرگزاری تاس هم به نقل از او نوشت که آنکارا مخالف ایفای نقش بشار اسد در دوران گذار سیاسی در سوریه نیست.

هشدار اردوغان به آمریکا: یا ترکیه یا گولن

این اظهارات چند روز پس از آن بیان می‌شود که رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه، پس از چند ماه تنش بین آنکارا و مسکو، روز سه‌شنبه در سن پترزبورگ با ولادیمیر پوتین همتاری روسی خود دیدار کرد.

ترکیه، عضو ناتو و همپیمان ایالات متحده در منطقه، از مخالفان دولت سوریه حمایت می‌کند و همواره خواستار کناره‌گیری بشار اسد از قدرت بوده است؛ در حالی که روسیه، حامی سرسخت اسد است.

به دنبال کودتای نافرجام اواخر تیر ماه در ترکیه و نارضایتی آنکارا از واکنش کشورهای غربی در قبال آن، روابط آن کشور با ایالات متحده و اتحادیه اروپا رو به سردی گذاشته است.

ترکیه از آمریکا می‌خواهد فتح اﻟله گولن، روحانی ساکن ایالات متحده که اردوغان او را مسئول کودتا می‌داند، را به ترکیه مسترد کند؛ درخواستی که واشنگتن هنوز به آن پاسخ مثبت نداده است.

رجب طیب اردوغان که پیشتر به آمریکا گفته بود که همپیمانی با ترکیه را قربانی حمایت از گولن نکند، روز پنجشنبه بار دیگر هشدار داد که واشنگتن بین ترکیه و گولن، یکی را انتخاب کند.

ایالات متحده، که مانند دیگر کشورهای غربی از سرکوب های گسترده در ترکیه پس از کودتا ابراز نگرانی کرده، گفته است مدارک آنکارا، مبنی بر احتمال دست داشتن این روحانی پرنفوذ که زمانی همپیمان اردوغان بود را بررسی می کند.

XS
SM
MD
LG