لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۲۰

نخست وزير موقت تایلند: اول انتخابات، بعد اصلاحات


نخست وزیر موقت تایلند، نيواتام رانگ بونسانگ پايسان، در نشست خبری، ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۳
نخست وزیر موقت تایلند، نيواتام رانگ بونسانگ پايسان، در نشست خبری، ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۳
تظاهرکنندگانی که سعی دارند حکومت ضعيف تايلند را سرنگون کنند، روز دوشنبه يک پارک عمومی در بانکوک که در اشغال خود داشتند را ترک کرده و در مکان جديدی نزدیک مقر دولت مستقر شدند.

با این حال نخست وزیر موقت تايلند، نيواتام رانگ بونسانگ پايسان، که برای نخستين بار از زمان به دست گرفتن سکان دولت با خبرنگاران صحبت می کرد، اصرار داشت که انتخابات بهترین راه پيش روست.

معترضان روز دوشنبه راه پيمايی خود را از پارک لامپينی آغاز و از ميانه شهر عبور کردند و در حوالی دفتر اصلی سازمان ملل، مقر ستاد ارتش و مجموعه ساختمان های حکومتی اردو زدند.

وزرای دولت تضعیف شده در اطراف مقر حکومت ديده نشدند. اين مجموعه از زمان آغاز اعتراضات به حالت متروکه در آمده است.

دفتر کار نخست وزیر موقت در يکی از حومه های دوردست پايتخت قرار دارد.

نخست وزير موقت در برابر رسانه ها

نيواتام رانگ بونسانگ پايسان، که هفته گذشته زمام امور را به دست گرفت، روز دوشنبه با این پرسش خبرنگاران خارجی مواجه شد که چرا مقام های تایلند در برابر کسانی که جنبش ضد حکومتی را رهبری می کنند عملی از خود نشان نمی دهد.

آقای بونسانگ پايسان در پاسخ گفت، «ما نمی خواهيم به خشونت دامن بزنيم. ما کشتار نمی خواهيم. ما نمی خواهيم به کسی آسيب برسد.»

نخست وزير موقت تايلند بر این موضوع اصرار داشت که «ما مشروعيت قانونی داريم تا برگزاری انتخابات و روی کار آمدن حکومتی تازه، بر سر کار بمانيم.»

وی همچنین ابراز امیدواری کرد که نشست روز چهارشنبه هيات دولت موقت و کمیسیون انتخابات بتواند در مورد تاريخ ۲۹ تير ماه (۲۰ ژوئيه) برای انتخابات سراسری به توافق برسند.

اما نيروی اصلی مخالفان، حزب دموکرات، هیچ نشانه ای مبنی بر علاقه به شرکت در اين انتخابات از خود نشان نداده است.
فعال مخالف دولت، سوتب تیوک سوبان (چپ) در کنار يکی از هوادارانش در تظاهرات روز ۱۸ ارديبهشت ماه (۸ مه)
فعال مخالف دولت، سوتب تیوک سوبان (چپ) در کنار يکی از هوادارانش در تظاهرات روز ۱۸ ارديبهشت ماه (۸ مه)
سوتب تیوک سوبان، رهبر مخالفان، انتصاب دولت موقت را رد کرده است و از مجلس سنا، قضات و کمیسیون انتخابات خواسته است دولت جدیدی را تشکیل دهد. اما به نظر می رسد اين پيشنهاد مخالفان از حمایت کمی در قوه قضاییه برخوردار است.

آکانات پرومفان، سخنگوی مخالفان، ادعا کرد که طرح این گروه تنها راه برای حل و فصل بن بست است.

وی گفت، «ما فقط امیدواريم کسانی که قدرت را در دست دارند - به عنوان مثال مجلس سنا - با مردم همدلی کنند و یک راه حل فوری، با تاسيس يک حکومت کارآمد پيش پا بگذارند که قادر باشد و اراده آن را هم داشته باشد که همه مشکلات را حل کند و اصلاحات مورد نياز را نيز به جلو ببرد.»

رد پيشنهاد معترضان

مرکز مديريت نظم و صلح، متشکل از ترکيب نيروهای پليس و سربازان، می گويد کشور هم اکنون از يک نخست وزير موقت برخوردار است.

سخنگوی مرکز مديريت نظم و صلح، سيريما سوناوين، می گوید تلاش برای استناد به ماده ۷ قانون اساسی تایلند به اين شيوه تنها مردم را گمراه می کند.

سيريما سوناوين گفت، «تقاضای آنها نه تنها غیر قانونی است، بلکه تضاد موجود میان گروه های جامعه را تشدید می کند که ممکن است به خشونت، درگیری و حتی جنگ داخلی منجر شود.»
اعضای گروه هوادار دولت موسوم به «پيراهن سرخ» در تظاهرات در نزديکی بانکوک -- يکشنبه ۲۱ ارديبهشت (۱۱ مه)
اعضای گروه هوادار دولت موسوم به «پيراهن سرخ» در تظاهرات در نزديکی بانکوک -- يکشنبه ۲۱ ارديبهشت (۱۱ مه)
هنگامی که خبرنگاران از نخست وزیر موقت پرسيدند که آيا کشور در معرض دوپارگی است، او پاسخ داد، «فکر نمی کنم با جنگ داخلی روبرو باشیم.»

حدود ۱۵ کیلومتر دورتر از مجموعه ساختمان های حکومتی، هواداران دولت موقت، موسوم به «پيراهن سرخ»، نيز به راهپيمايی پرداخته اند.

اين فاصله به آن معنا است که تا کنون هیچگونه درگیری بین گروه های رقیب بوجود نيامده است.

ارتش در حالت صبر و انتظار

بطور گسترده ای پیش بینی میشود که هر گونه خشونت بین این دو گروه می تواند منجر به مداخله ارتش قدرتمند و مورد احترام تایلند شود.

ارتش از اوایل دهه ۱۹۳۰ ميلادی تاکنون ۱۸ بار اقدام به کودتا کرده است.

در هفته های اخیر افسران بلندپایه ارتش تاکید کرده اند که یک کودتای دیگر، راه حلی برای اختلافات سیاسی کشور نخواهد بود. روز شنبه از قول فرمانده ارتش، پريوت شان-اوشا، گفته شد که هر گونه حرکتی از جانب سربازان تنها به عنوان «آخرین راه حل» خواهد بود.

روز پيش از آن، يکی از چهره های کلیدی تظاهرات خیابانی «پیراهن زردها» که در سال ۲۰۰۶ منجر به کودتای ارتش شد، گفت، «کودتا همیشه چیز بدی نیست، بخصوص اگر موجب بهتر شدن کشوربشود.»

ریشه های مشکلات کنونی به سال ۲۰۰۶ برمی گردد، زمانی که تظاهرات خیابانی منجر به کودتای نظامی و برکناری نخست وزیر تاکسين شیناوات شد. اين سرمایه دار بزرگ صنعت ارتباطات که به سياست روی آورده بود، هنوز از حمایت گسترده ای در کشور، بويژه در منطقه کشاورزی در شمال تایلند، برخوردار است.

بسیاری از نخبگان شهری به شدت با او و خواهرش، اينگلاک شیناوات، که در سال ۲۰۱۱ به نخست وزيری رسيد، مخالفند.

بحران سیاسی جاری در این کشور پادشاهی، به نگرانی هايی در داخل و خارج در مورد ثبات دراز مدت تایلند افزوده است.
XS
SM
MD
LG