لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۰۴

هیلاری کلینتون به دنبال یافتن راه دیگر برای سوریه


هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا روز یکشنبه پنجم فوریه در صوفیه در یک کنفرانس خبری مشترک با نخست وزیر بلغارستان
هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا روز یکشنبه پنجم فوریه در صوفیه در یک کنفرانس خبری مشترک با نخست وزیر بلغارستان

هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا از «دوستان سوریه دمکراتیک» خواست تا در جهت پایان دادن به عملیات خونین سرکوب توسط بشار اسد علیه مخالفان، تلاش کنند که منجر به انتقال روند سیاسی و کناره گیری بشار اسد شود.

خانم کلینتون این سخنان را طی دیدار از بلغارستان در صوفیه، پایتخت این کشور و یک روز پس از رای گیری شورای امنیت درباره پیش نویس قطعنامه علیه دمشق ایراد کرد.
وزیر خارجه آمریکا وتوی قطعنامه شورای امنیت را «مضحک» خواند و گفت آمریکا برای سخت کردن تحریم های «منطقه ای و ملی» با دیگر کشورها همکاری خواهد کرد تا «منابع تامین کننده مالی و تسلیحاتی که ماشین جنگ حاکمیت سوریه را به حرکت می اندازند، یکسره خشکانده شوند».

واکنش های بین المللی

مقامات آمریکایی گفتند کشورهای دیگر نیز تلاش خواهند کرد تا در حمایت از گروه های مخالف سوری در داخل و خارج این کشور، به آنان کمک های انساندوستانه برسانند و بر فروش اسلحه به دمشق نظارت کنند. ترکیه، کشورهای عرب و کشورهای شرق اروپا از جمله کشورهایی هستند که در این ائتلاف بین المللی مشارکت می کنند.

اقدام پکن و مسکو در وتوی پیش نویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد در محکومیت حاکمیت اسد، عصبانیت رهبران جهان را برانگیخته است. این قطعنامه در حمایت کامل از طرح اتحادیه عرب بود که از بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه می خواهد قدرت را به یک معاون واگذار کند، به خشونت ها پایان دهد و در سوریه انتخابات برگزار کند.

نبیل العربی، دبیرکل اتحادیه عرب روز یکشنبه گفت که کشورهای عرب به تلاش هایش برای حل بحران سوریه ادامه می دهند. او گفت وتوی قطعنامه توسط چین و روسیه «حمایت شفاف بین المللی» از طرح این اتحادیه را «متوقف نمی کند».

روسیه پیش نویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را یکجانبه خوانده است. سوریه متحد کلیدی مسکو در خاورمیانه و میزبان پایگاه دریایی روسیه و همچنین مشتری دائمی تسلیحاتی این کشور است. اقدام چین در وتوی قطعنامه نیز، دنباله روی پکن از نقش رهبری مسکو قلمداد شده است.

برهان غلیون، رئیس شورای ملی سوریه، وتوی چین و روسیه را «مجوزی جدید برای کشتار در دستان بشار اسد و حاکمیت ستمگر او» توصیف کرد. شورای ملی سوریه مسکو و پکن را «مسئول افزایش کشتار و آدم کشی» می داند.

بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد ناکامی در صدور قطعنامه را محکوم کرد و گفت شورای امنیت «فرصت اقدام واحد برای کمک به پایان بحران را از دست داد.» ۱۳ عضو دیگر شورای امنیت سازمان ملل متحد، از جمله آمریکا، فرانسه و آلمان به پیش نویس قطعنامه علیه حاکمیت دمشق رای مثبت دادند.

نخست وزیر تونس روز یکشنبه از قصد کشورش برای قطع روابط با سوریه خبر داد. حمادی الجبالی که در کنفرانس سالانه امنیت در مونیخ سخن می گفت افزود تونس سفیر سوریه را اخراج خواهد کرد. او دیگر کشورهای عرب را نیز به اقدام مشابه ترغیب کرد.

پس از جلسه رای گیری روز یکشنبه در شورای امنیت سازمان ملل متحد، سوزان رایس سفیر آمریکا در آن سازمان گفت واشنگتن از آرای منفی روسیه و چین «منزجر» شده است. خانم رایس در عین حال گفت که آمریکا به تلاش های خود برای بهبود اوضاع در سوریه ادامه می دهد.

مارک لیال گرانت، سفیر بریتانیا در سازمان ملل متحد گفت روسیه و چین در حمایت از استبداد به جهان عرب پشت کرده اند.
در مقابل بشار جعفری، سفیر سوریه در سازمان ملل، اعضای این سازمان را به حمایت از به گفته او «تروریست های مسلح» متهم کرد.

ادامه تظاهرات

تظاهرکنندگان روز یکشنبه به سفارتخانه سوریه در طرابلس، پایتخت لیبی یورش بردند و پرچم سوریه را از بام ساختمان پایین کشیدند. در ترکیه پلیس برای پراکندن تظاهرکنندگانی که به سوی کنسولگری سوریه در استانبول حمله می کردند، گاز اشک آور پرتاب کرد. در بیروت صدها مخالف سوری و لبنانی در مقابل سفارتخانه روسیه تظاهرات کردند.

امروز در سوریه، درگیری هایی میان سربازان دولتی و نظامیان بریده از ارتش این کشور در شهرهای مرکزی حمص و رستن و استان ادلیب در شمال شرقی و همچنین درعا رخ داد. کمیته هماهنگی محلی، که یکی از گروه های مخالف حاکمیت است می گوید در درگیری های روز یکشنبه در سوریه، دست کم ۲۲ نفر کشته شده اند. این گزارش ها از سوی سازمان ها و گروه های مستقل تایید نشده است.

XS
SM
MD
LG