لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۵۸

بیست و پنجمین سالگرد پیوستن آفریقای جنوبی به ان پی تی


آفریقای جنوبی بیست و پنجمین سالگرد پیوستن به قرارداد منع گسترش تسلیحات هسته ای - ان پی تی-را گرامی داشت. دولت آفریقای جنوبی در گذشته تصمیم گرفت به عنوان اولین کشور بخش نظامی تاسیسات هسته ای خود را داوطلبانه برچیند و بمب های اتمی حاصل از آن را نیز خنثی کند.

مقام های آفریقای جنوبی می گویند برملا کردن بخش نظامی برنامه اتمی و نابود کردن آن زمینه پیوستن به پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی را فراهم کرد. آنان معتقدند این اقدامات داوطلبانه و هماهنگ، که محور آن "شفافیت و به حداقل رساندن خطر است" اعتبار بین المللی آفریقای جنوبی را افزایش داد و از لحاظ داخلی نیز بار سنگینی را از دوش دولت برداشت.

کلوین کم، مدیر اجرائی شرکت انرژی اتمی آفریقای جنوبی می گوید: "ما اولین کشوری هستیم که هم داشتن بمب اتمی را اعلام کردیم و هم توقف آن برنامه را. تولید بمب اتمی، به غنی سازی اورانیوم تا نود درصد یا بیشتر نیاز دارد. اما این کار برای راکتور اتمی تقریبا بیست درصد است. غنی سازی اورانیوم در این سطح طبعا خطرات روند قبلی را ندارد، اما در سال های اخیر موفق شده ایم از این هم پائین تر رفته و آن را به نوزده و نیم درصد برسانیم."

بنا به مقاله اف.دبلیو.دکلرک، آخرین رئیس جمهوری سفید پوست آفریقای جنوبی، تولید سلاح هسته ای و سیاست بازدارندگی اتمی آن کشور ناشی از گسترش نفوذ اتحاد شوروی سابق در جنوب آفریقا و به ویژه در آنگولا بود، که از طریق اعزام نیروهای کوبایی به آن مناطق انجام می شد.

اما فروریزی دیوار برلین و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق که تقریبا ربع قرن پیش و به فاصله کمی از هم اتفاق افتاد، خطر گسترش نهضت های چپگرا در قاره آفریقا را به میزان زیادی کاهش داد. همان زمان، آفریقای جنوبی نیز اعلام کرد تصمیم گرفته شش بمب اتمی اش را که که قدرت تخریبی هر کدام تقریبا به اندازه بمبی بود که به شهر هیروشیما انداخته شد، نابود کند.

آقای دکلرک که چند سال بعد به همراه نلسون ماندلا اولین رئیس جمهوری سیاه پوست آفریقای جنوبی برنده جایزه صلح نوبل شد، می گوید، تجربه کشورش در از کار انداختن تسلیحات هسته ای و پیوستن به معاهده منع گسترش تسلیحات اتمی نشان می دهد امنیت و اعتبار بین المللی یک کشور بدون سلاح های اتمی بهتر تامین می شود تا با این تسلیحات.

XS
SM
MD
LG