لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۳۳

استقلال و پرسپولیس زیر چوب حراج


voa persepolis perspolis esteghlal
voa persepolis perspolis esteghlal
رئیس سازمان خصوصی‌سازی جمهوری اسلامی از زیر چکش حراج رفتن دو باشگاه بزرگ فوتبال تهران خبر داده است. بگفته او، دو باشگاه استقلال و پرسپولیس تا پیش از پایان لیگ برتر به مالکان جدید واگذار خواهد شد.

تصمیم به فروش استقلال و پرسپولیس، در پی نشست محمود گودرزی، وزیر ورزش و جوانان و علی طیب نیا، وزیر اقتصاد جمهوری اسلامی، گرفته شد.
بر پایه این تصمیم، استقلال و پرسپولیس چوب حراج می خورند، و هر کس پول بیشتری بدهد، [با شرائطی] مالک آن ها خواهد شد.

سپاه پاسداران میداندار ورزش ایران

باشگاه های عمده ورزشی، بخصوص باشگاه های فوتبال در ایران پس از انقلاب، دربست در اختیار دولت یا نهادهای حکومتی، و وابستگان به آن بوده است. در سال های اخیر نیز سپاه پاسداران، دور از هر گونه خصم و جبهه ای، در این زمینه یکه تازی و میدان داری کرده است.

شماری از تحلیلگران می گویند: حساسیت مسابقات فوتبال، که گهگاه با واکنش های سیاسی تماشاگران آن همراه می شود، جمهوری اسلامی را به محکم در دست گرفتن زمام فوتبال ایران واداشته است.

با این حال، عبدالله پورحسینی رئیس سازمان خصوصی‌سازی با تاکید بر این که از "انجام دادن این کار نگرانی نداریم"، گفته است: "فوتبال ایران در استقلال و پرسپولیس خلاصه نمی‌شود و اگر به بخش خصوصی واگذار شوند هیچ اتفاقی نمی‌افتد."

بگفته شماری از کارشناسان، این گفته می تواند بدین معنی باشد که اگر استقلال و پرسپولیس از میان هم رفتند، دولت در نبود آن ها اشکی نخواهد ریخت، و ای بسا شادمانی هم خواهد کرد.

از همین رو، هواداران استقلال و پرسپولیس بیمناک اند که باشگاه های محبوبشان با حذف یاری های دولتی مانند برف در آفتاب مرداد ماه آب شود، و اثری از آن ها بر جای نماند.

سرخابی های تا گلو در قرض

تحلیلگران ورزشی نیز یادآوری می کنند که در اوضاع کنونی، کمتر کسی از سرمایه گذاران حاضر است سرمایه اش را، بی دریافت تضمین های دولتی، در راه خرید این دو باشگاه به خطر بیندازد، بخصوص که استقلال و پرسپولیس، با توجه به سوء مدیریت دولتی و حکومتی آن ها، هم اکنون تا گلو در قرض فرو رفته اند.

این ضعف مالی، در ماه گذشته، به اعتصاب بازیکنان پرسپولیس انجامید، و آن ها زمانی به اعتصاب خود پایان دادند که علی پروین مدیر عامل جدید این باشگاه، به آن ها وعده داد که بزودی به درخواست آن ها رسیدگی خواهد شد.

بازیکنان پرسپولیس تصمیم گرفته اند که تا پایان زنگ تنفس در مسابقات لیگ برتر در فصل جاری، روی این وعده و قول علی پروین حساب کنند.

فروش تا دو برابر قیمت پایه

در چنین شرائطی، عبدالله پورحسینی، رئیس سازمان خصوصی‌سازی، امیدوار است که استقلال و پرسپولیس شصت تا یکصد درصد بالای قیمت پایه [آن ها] به فروش برسد.

آقای پورحسینی یادآور شده است:

"همه کارها برای واگذاری این دو باشگاه باید قبل از ۲۱ فروردین ۹۳ انجام شود، و روز مزایده قبل از پایان سال ۹۲ خواهد بود، و تا قبل از پایان لیگ برتر، استقلال و پرسپولیس را به مالکان جدید واگذار می‌کنیم."

البته آنچنان که آقای پورحسینی می گوید، خریداران این دو باشگاه باید "نگرانی ها در این زمینه را رفع کنند"، و نیز "متعهد شوند این دو باشگاه را حد اکثر تا پنج سال وارد بورس کنند. البته می‌توان تعهدات دیگری هم در نظر گرفت."

رئیس سازمان خصوصی سازی چند و چون این "تعهدات و تعهدات دیگر" را روشن نساخته است.

دائی: آقای وزیر! رفقای من خریدارند

بتازگی علی دائی، سرمربی پرسپولیس، که از وفا نشدن به وعده های داده شده به بازیکنانش سخت خشمگین است، خطاب به وزیر ورزش جمهوری اسلامی گفته: آقای وزیر! اگر نمی خواهید به مسوولیتتان در قبال پرسپولیس عمل کنید، دوستان من آماده اند پرسپولیس را بخرند.

به این پیشنهاد آقای دائی تا کنون مستیقماً پاسخی داده نشده اما علی طیب نیا، وزیر اقتصاد و دارایی کابینه حسن روحانی، در نشست مربوط به خصوص سازی سرخابی های پایتخت ایران، گفته است:

" باید دید خریدار کیست، و هدفش از این خرید چیست؟ بنابراین، باید اهلیت خریدار دقیقاً مورد بررسی قرار گیرد تا پیامد‌های آن متوجه دولت نشود."

در نتیجه، خریدار آینده این دو باشگاه، هم باید بالاترین میزان پول را برای این کار بدهد، و هم «اهلیت» داشته باشد. این «اهلیت» که تعریف جامع و مانعی از آن داده نشده، تا کنون تنها در چهره های وابسته به نهادهایی مانند سپاه پاسداران جلوه گر بوده است.

باشگاه های ورزشی در ایران پیش از انقلاب مانند تاج (استقلال کنونی)، شاهین و سپس پرسپولیس، و دارایی، همگی متعلق به بخش خصوصی بودند، و همزمان، نهادهایی مانند نیروی هوایی نیز باشگاه های خودشان را داشتند، همانند باشگاه «عقاب» که به نیروی هوایی شاهنشاهی، و «پاس» که به شهربانی کل کشور وابسته بودند.

چهار دست و پا، زمین خوردن دارد

پرسپولیس را یکی از کارآفرینان دوستدار ورزش، علی عبده، نیم قرن پیش بنیاد نهاد.

بنیادگذار تاج نیز افسری جوان (سپهبد بعدی) بنام پرویز خسروانی بود که ۶۸ سال پیش این باشگاه را در آغاز با نام «دوچرخه سواران» براه انداخت و پس از چندی نام آن را «تاج» گذاشت. «تاج» در دوران پیش از انقلاب بی گمان مجهزترین و نیرومند ترین باشگاه ورزشی در سراسر غرب آسیا بود.

سپهبد خسروانی، پیش از انقلاب، تمامی دارایی های این باشگاه ثروتمند و پولساز را وقف مردم کرد. اما به فرمان انقلاب، «تاج» به تصرف حکومت درآمد، و نام آن را به استقلال تغییر دادند.

تاج و پرسپولیسی که درآمدزا و کارساز بودند، امروز، با سابقه ای ۶۸ و پنجاه ساله، با یاری دولت چهار دست و پا راه می روند، تا جایی که بر پایه تازه ترین خبرها، هم اکنون حساب های بانکی پرسپولیس مسدود شده است و هیاتی گرم رسیدگی به قروض این باشگاه پر هوادار است.

یکی از دوستداران ورزش در ایران راز فرو نیفتادن و زمین نخوردن این دو باشگاه را در همین می داند که "وقتی چهار دست و پا پیش بروی، زمین نمی خوری، ولی همیشه باید به روی چهار دست و پا راه رفتن بسنده کنی."
XS
SM
MD
LG