لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۵۷

نشست پاریس برای حل بحران اسرائیل و فلسطینی‌ها؛ تلاش برای تشکیل دو کشور مستقل


فرانسوا اولاند در سخنان افتتاحیه این نشست گفت مذاکرات اسرائیل و فلسطینی ها به بن بست خطرناکی رسیده است.
فرانسوا اولاند در سخنان افتتاحیه این نشست گفت مذاکرات اسرائیل و فلسطینی ها به بن بست خطرناکی رسیده است.

وزیران خارجه و نمايندگانی از ۲۶ کشور به همراه بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد، نبیل العربی دبیرکل اتحادیه عرب و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در پاریس جمع شده اند تا حل و فصل جنگ و تنش میان اسرائیل و فلسطینیان را در دستور کار بین المللی قرار دهند. بحران و تنشی که به گفته فرانسه، بانی برگزاری این گردهمایی، امروز به بن بستی خطرناک رسیده است.

قرار است در این نشست حاضران از "راه حلی بر مبنای دو کشور مستقل اسرائیل و فلسطین" حمایت و بر "عزمشان برای ایجاد شرایط از سر گیری گفتگوهای مستقیم میان اسرائیل و فلسطینان" تاکید کنند.

این وزیران از مشکلات موجود برای بازگرداندن دو طرف مناقشه بر سر میز مذاکرت آگاه اند اما معتقدند باید برای خروج از این بن بست کاری کرد. این گردهمایی می تواند نخستین قدم برای جان دادن به مذاکرات شکست خورده صلح خاورمیانه باشد.

این گردهمایی بدون حضور نمایندگان فلسطین و اسرائیل برگزار می شود. اما فرانسه گفته است در صورت موفقیت آن، امسال کنفرانس دیگری با حضور رهبران اسرائیل و فلسطینی ها برگزار خواهد کرد.

این درحالی است که با وجود حمایت محمود عباس از این نشست، اسرائیل از این ابتکار عمل فرانسه و حمایت بین المللی از آن راضی به نظر نمی رسد.

پیشتر بنیامین نتانیاهو این کنفرانس را دخالتی نامطلوب می داند و معتقد است تنها راه صلح، گفتگوهای مستقیم دوجانبه میان فلسطینیان و اسرائیل بدون هیچ پیش شرطی است.

نخست وزیر اسرائیل پيش از برگزارى اين كنفرانس گفت: "مسیر منتهی به صلح از طریق کنفرانس های بین المللی که تلاش می کنند توافقی را تحمیل کنند، که باعث راديكال شدن خواسته های فلسطینی ها و فاصله انداختن در رسیدن به صلح می شود، نیست."

مدیر کل وزارت خارجه اسرائیل روز پنجشنبه در گفتگو با خبرنگاران پیش بینی کرده است که کنفرانس پاریس برای صلح خاورمیانه، "به طور کامل شکست خواهد خورد" و از ترجیح اسرائیل به پروسه ای منطقه ای با حضور کشورهای عربی خبر داده است.

آنچه مقام های اسرائیلی به عنوان ابتکار عمل کشورهای عرب استقبال می کنند، بخشی از اصول پیشنهاد صلح اعراب در سال ۲۰۰۲ است که به واسطه آن صلح با اسرائیل و به رسمیت شناختن آن در مقابل ایجاد کشور فلسطین تضمین می شود.

نتانیاهو در حالی با کنفرانس پاریس مخالفت می کند که ابتکار عمل از سوی اتحادیه عرب برای گفتگوهای صلح را "دارای نکات مثبتی برای کمک به از سرگیری گفتگوهای سازنده با فلسطینیان" می داند.

در همین حال وال استریت جورنال به نقل از مقام های اسرائیلی و فلسطینی از تمایل هر دو طرف برای میانجی گری مصر در گفتگوهای صلح خاورمیانه خبر داده و عبدالفتاح السیسی را با توجه به افزایش و گسترش بی سابقه همکاری های امنیتی میان اسرائیل و مصر و تعهدش به ایجاد كشور فلسطین، مناسب ترین شخص برای اینکار می داند.

این روزنامه می نویسد مقام های اسرائیلی امیدوارند السیسی کشورهای عربی از جمله اردن، عربستان و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس را را بر آن دارد که در مقابل قدم مثبت اسرائیل برای صلح، روابط سیاسی و اقتصادی شان با این کشور را عادی کنند، و توقف در شهرک سازی ها را از جمله این قدم ها می داند.

رویکرد واشنگتن به ابتکار پاریس

وزیر خارجه آمریکا، با وجود شرکت در این گردهمایی، در موفقیت ابتکار عمل فرانسه تردید دارد. جان کری گفته است عمل بدون عزم جدی از سوی دو طرف - اسرائیل و فلسطینیان- مذاکرات صلح موفقیت آمیز نخواهد بود.

وی علت حضور خود در نشست پاریس را تنها برای شنیدن نظرات مطرح شده از سوی فرانسه و دیگران شرکت گنندگان توصیف کرده است. با این حال، مقام های ارشد آمریکا بر لزوم پیشبرد مذاکرات با هدف دست یابی به راه حل دو دولت تاکید کرده اند.

پيش از آغاز اين گفتگوها، يك مقام ارشد وزارت خارجه به خبرنگاران گفت آمريكا هيچ پيشنهاد مشخصى براى طرح در نشست پاريس كه به معناى مشخص كردن چارچوبى براى گفتگوهاى تازه ميان اسرائيل و فلسطينيان باشد، ندارد و هنوز تصميمى براى نقشى كه قرار است در اين تلاش فرانسه داشته نگرفته است .

پیشتر تلاش هاى ایالات متحده براى رسیدن به توافقى بین طرفین مبنی بر تشكيل دو كشور در آوريل سال ۲۰۱۴ یا شكست روبرو شد.

گفته می شود به رغم افزایش خشونت های اخیر بین اسرائیل و فلسطینی ها و این حقیقت که زمانبندی مشخصی برای از سرگیری مذاکرات مستقیم صلح با میانجیگری فرانسه تعیین نشده است، اما با روی کار آمدن آویگدور لیبرمن، به عنوان وزیر دفاع جدید اسرائیل، چشم انداز امیدوار کننده ای برای پیشرفت در این مذاکرات بوجود آمده است.

XS
SM
MD
LG