لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۳۹

تحلیل رسانه های کانادا از واکنش های بین المللی در قبال برنامه اتمی ایران


تحلیل رسانه های کانادا از واکنش های بین المللی در قبال برنامه اتمی ایران
تحلیل رسانه های کانادا از واکنش های بین المللی در قبال برنامه اتمی ایران

در حالی که بحث پیرامون فعالیت های هسته ای ایران و نگرانی های جامعه بین الملل در مورد احتمال دستیابی این کشور به بمب اتمی در صدر اخبار رسانه های جهان قرار دارد، روزنامه کانادایی تورنتواستار می نویسد بحران اتمی ایران در شرایطی چهره جدی به خود گرفته و کانادا در رویارویی با این چالش در مسیر خطرناکی قدم گذاشته است.

نویسنده تورنتواستار ضمن اشاره به ارزیابی اسراییل برای حمله نظامی به ایران به هدف پیشگیری از توسعه سلاح های اتمی این کشور خاطرنشان می کند با وجودی که باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده دخالت آمریکا در چنین حمله ای را رد نکرده است، با این وجود روشن نیست که اوباما از توانایی متوقف کردن اسرائیل در برخورد نظامی با تاسیسات اتمی ایران برخوردار باشد.

پیتر مک کی، وزیر دفاع دولت فدرال کانادا اخیراً در مورد احتمال حمله نظامی به تاسیسات هسته ای ایران در مصاحبه با رسانه های کشورش گفته بود احتمال دارد اگر کشورهای غربی تصمیم بگیرند در مورد فعالیت های اتمی ایران مداخله نظامی انجام دهند، کانادا نیز نیروهای نظامی خود را به این کشور اعزام کند.

نویسنده تورنتو استار می نویسد «کانادا در گذشته در ( کارزارهای نظامی بین المللی ) حاشیه می ماند، اما دولت محافظه کار استفان هارپر در قبال امور بین المللی رویکرد نظامی بیشتری را اتخاذ کرده است. او همچنین نسبت به اعزام ارتش کوچک، اما موثر کانادا به عملیات نظامی صلح آمیز تمایل نشان داده است».

این روزنامه می نویسد موضوع ( برنامه ) اتمی برای ایران و اسراییل به مسئله مرگ و زندگی بدل شده است و پرسشی که برای کشورهایی همچون کانادا مطرح می شوند این نیست که کدام کشور دوست نزدیک تری هستند، بلکه سوال اصلی این است که کدام راهکار خطرناک تر است، یک ایران اتمی و یا حمله نظامی به تاسیسات اتمی این کشور.

تورنتو استار در بخش دیگری از مقاله خود این پرسش را مطرح می کند که «آیا بهتر است اجازه داده شود که ایران همچون ایالات متحده، فرانسه، چین، هند، بریتانیا، روسیه، پاکستان و اسراییل به سلاح های اتمی دست یابد و یا ترجیح این است که جنگ تمام عیار دیگری در خاورمیانه به راه افتد؟

از سویی دیگر، تونی برمن، استاد دانشگاه رایرسون در تورنتو و رئیس پیشین تلویزیون الجزیره انگلیسی در اظهارنظری در همین روزنامه، مقاومت جامعه بین الملل در برابر حمله نظامی به ایران را حیاتی خوانده است.

این چهره سرشناس تلویزیون دولتی کانادا می نویسد «تردیدی نیست که حکومت ایران یک رژیم خطرناک است و نیت سلطه بر همسایگان خود را دنبال می کند، اما هنوز اجماع بین المللی برای چگونگی برخورد با فعالیت های هسته ای این کشور به دست نیامده است و مشخص نیست چه اتفاقی در آینده در شرف وقوع است اما در برهه کنونی احتمال ارتکاب به یک خطای راهبردی، محتمل است».

نویسنده مقاله خاطرنشان می کند در شرایطی که صداهایی که بر طبل جنگ ( با ایران ) می کوبند هر روز بلندتر می شوند و کشورهای منطقه خلیج و ترکیه می خواهند از اهداف توسعه طلبانه ایران خلاص شوند، اما هیچ نشانه ای وجود ندارد که تمایل این کشورها به گزینه حمله نظامی به ایران را اثبات کند و حتی تردیدهای بسیاری مبنی بر موفقیت حمله های هدفدار ( به تاسیسات اتمی ) این کشور وجود دارد ... اما آنچه که آن ها باید بدانند این است که حمله نظامی آمریکا و یا اسراییل به ایران قیامتی به پا خواهد کرد که سراسر منطقه را به آتش خواهد کشید.

آقای برمن در بخشی از یادداشت خود به خطر تهدید ایران به اتخاذ اقدامات تلافی جویانه ای همچون حمله موشکی به تل آویو و حمایت موشکی حزب الله از ایران، مسدود کردن تنگه هرمز و پدید آوردن بحران اقتصادی از سوی تهران و این واقعیت که باید با چالش ایران روبرو شد، اشاره کرده است.

وی تاکید می کند چندین دهه است که سیاست های خطای غرب، به ویژه ایالات متحده در قبال ایران به عنوان موضوعی سرشار از جهل و نخوت و غرور مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است و زمان آن فرا رسیده است که رهبران غربی در دیدگاه ها و تفکرات خود، از قوه تخیلشان استفاده و از وقوع یک جنگ خانمانسوز پیشگیری کنند، چرا که گرچه ایران تحت حاکمیت یک رژیم دغل کار و متقلب اداره می شود که ممکن است سالیان سال بر سر قدرت باقی بماند، اما کشوری مدرن و عظیم است که جمعیتی تحصیل کرده و تمدن باستانی دارد و رهبران خردمند و محتاطی که خواهان رهایی از بحران و بن بست کنونی به شیوه ای صلح آمیز و به دور از جنگ و خشونت هستند، هنوز گزینه های غیرنظامی بسیاری پیش رو دارند.

XS
SM
MD
LG