لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۴۰

زندگی حسنی مبارک از ظهور تا افول


حسنی مبارک رئیس جمهوری سابق مصر که در پی تظاهرات مردمی و وقوع ناآرامی های موسوم به بهار عربی در مصر در سال ۲۰۱۱ بازداشت و شش سال در بیمارستان نظامی زیر نظر بود، روز جمعه چهارم فروردین ماه آزاد شد.

در زیر به برخی وقایع مهم زندگی حسنی مبارک اشاره می کنیم:

حسنی مبارک پانزدهم ماه اوت سال ۱۹۸۱ و به دنبال ترور انور سادات، رئیس جمهوری وقت مصر، توسط شبه‌نظامیان مسلمان از مقام معاون ریاست جمهوری به سمت ریاست جمهوری مصر ارتقا پیدا کرد.

حسنی مبارک طی دوران ریاست جمهوری به یکی از مهره های عمده میانجی در روند صلح خاورمیانه تبدیل شد و در تمام این مدت متحد آمریکا باقی ماند.

در دهه نود میلادی گروهی از شورشیان مسلمان به قصد برقراری حکومتی اسلامی در مصر به حملات متعدد، از جمله تهاجم به نیروهای پلیس و ترور شخصیت های سیاسی دست زدند و در سال ۱۹۹۵ نیز اقدام به ترور حسنی مبارک کردند، اقدامی که موفقیت آمیز نبود. مبارک نیز در مبارزه با این جنبش هزاران نفر را دستگیر و جنبش آنها را به شدت سرکوب کرد.

در سال ۱۹۹۹میلادی، حسنی مبارک در یک رفراندوم با تنها یک نامزد و برای بار چهارم به عنوان رئیس جمهوری مصر انتخاب شد.

در سال ۲۰۰۵، حسنی مبارک با اعمال یک سری تغییرات در متمم های قانون اساسی کشور، پیروزی بی چون و چرای حزب حاکم را تضمین و از حضور رسمی حزب اسلامی «اخوان المسلمین» در امور سیاسی کشور جلوگیری کرد.

در سال ۲۰۱۰ انتخابات پارلمانی کشور با انتقادات زیادی روبرو شده و بسیاری دولت را متهم به تقلب در این انتخابات کردند.

در ۲۵ ژانویه سال ۲۰۱۱، هزاران معترض به دولت مبارک به خیابان های قاهره ریخته و با پلیس درگیر شدند. این روز اغلب به عنوان آغاز «بهار عرب» در مصر شناخته شده است.

میدان تحریر قاهره پس از کناره گیری حسنی مبارک از قدرت، یازدهم فوریه سال ۲۰۱۱
میدان تحریر قاهره پس از کناره گیری حسنی مبارک از قدرت، یازدهم فوریه سال ۲۰۱۱

در یازدهم فوریه سال ۲۰۱۱ و به دنبال سه هفته اعتراض های گسترده علیه دولت مصر، حسنی مبارک از قدرت کناره گیری کرده و دولت را به دست ارتش مصر سپرد.

حسنی مبارک به همراه دو فرزندش در تاریخ سیزدهم آوریل سال ۲۰۱۱ به اتهام فساد، سوء استفاده از قدرت، و کشتار معترضین دستگیر شدند.

در دوم ژوئن سال ۲۰۱۲، دادگاه قاهره، حسنی مبارک را به حبس ابد محکوم و به زندان منتقل کرد.

در ماه می سال ۲۰۱۵، دادگاه تجدیدنظر با تبرئه حسنی مبارک در اتهاماتی چون فساد او را تنها به سه سال زندان محکوم و اعلام کرد روزهای پیشین او در زندان بخشی از مجازات او محسوب خواهند شد.

حسنی مبارک موارد اتهامی دیگری نیز داشت که در نهایت کنار گذاشته شدند. پیشتر در اوایل ماه مارس، او از اتهام مسئولیت در مرگ شهروندان تظاهرکننده مصری نیز تبرئه شد.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG