لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۳۴

مراسم رونمایی از بنای یادبود مارتین لوترکینگ در واشنگتن


مراسم رونمایی از بنای یادبود مارتین لوترکینگ در واشنگتن
مراسم رونمایی از بنای یادبود مارتین لوترکینگ در واشنگتن

در مراسمی که روز یکشنبه با حضور پرزیدنت باراک اوباما و بسیاری از شخصیت های سیاسی، فرهنگی و هنری این کشور برگزار شد، از بنای یادبود مارتین لوترکینگ، رهبر فقید سیاهپوستان رونمایی شد.

این مراسم یادبود که اعضای خانواده ونوادگان «دکتر کینگ» و گروه کثیری از شهروندان آمریکایی نیز در آن حضور داشتند، برای بسیاری از افراد معمولی یادآوری بود از آرزوهایی که این رهبر جنبش های مردمی برای برابری حقوق اجتماعی و عدالت اقتصادی درسر داشت. آرزوهایی که هنوز بسیاری از آن ها نتوانسته است به حقیقت بپیوندد.

بنای یادبود دکتر مارتین لوترکینگ در شهر واشنگتن در کنار مجسمه بزرگان دیگری چون «ابراهام لینکلن»، «فرانکلین روزولت» و «توماس جفرسون» در خیابان «نشنال مال» قرار گرفته است.

پرزیدنت اوباما هنگام رونمایی از مجسمه مارتین لوترکینگ گفت:«اگر امروز دکتر کینگ زنده بود مطمئنا به همه ما خاطر نشان می کرد که یک فرد بیکار و معترض می تواند به فعالیت های «وال استریت» اعتراض کند بدون آنکه همه کسانی که در آنجا به کار مشغول هستند را اهریمن بخواند و یک بازرگان هم می تواند با اتحادیه های کارگری وارد مذاکره شود بدون اینکه حق چانه زنی کارکنان را عملی شیطانی بداند.»

رئیس جمهور آمریکا در این جملات اشاره به تظاهرات گسترده اخیر مردم آمریکا دارد که تحت عنوان «اشغال وال استریت» از نیمه ماه سپتامبر آغاز شده و درحال حاضر به اکثریت شهرهای ایالات متحده آمریکا، کانادا و جهان کشیده شده است. جنبشی خودجوش و مردمی که نارضایتی شهروندان و به ویژه جوانان آمریکایی را نسبت به شرایط اقتصادی کنونی این کشور و حرص وطمع شرکت ها و سرمایه دارانی که از حقوق و مزایایی به مراتب بیشتر از شهروندان معمولی برخوردارند به نمایش گذاشته است.

آقای اوباما در ادامه سخنان خود افزود:«پنجاه سال پس از مارتین لوتر کینگ هنوز راه این رهبر بزرگ ادامه دارد و مبارزات او هنوز به پایان نرسیده است.»

قرار بود تا ازتندیس یادبود مارتین لوترکینگ به ارتفاع ٩ متر که در یک محوطه یک و نیم هکتاری قرار گرفته، هم زمان با چهل و هشتمین سالروز سخنرانی معروف او به نام «من رویایی دارم» در ماه آگوست پرده برداری شود اما به علت وقوع طوفان در ایالت های شرقی آمریکا اجرای این مراسم به تعویق افتاد.

مجسمه مارتین لوترکینگ تنها مجسمه از یک شخصیت آفریقایی تبار آمریکایی است که در «نشنال مال» قرار گرفته است. این مجسمه در نزدیکی همان مکانی که دکتر کینگ سخنرانی معروف «من رویایی دارم» خود را در آنجا انجام داد نصب شده است. این تندیس هم چنین تنها بنای یادبودی است که از یک مبارز سیاسی در میان مجسمه هایی از روسای جمهوری پیشین آمریکا در این محل قرار داده شده است.

انجام مراسم رونمایی از تندیس «کینگ» از بسیاری جهات رساندن پیام مارتین لوترکینگ فقید از طریق بازخوانی سخنرانی معروف او، «من رویایی دارم» به نسل جوان تر بود. سخنانی که به شدت با با وقایع روز و شرایط ناهمگون اقتصادی که مردم ایالات متحده درحال حاضر با آن رویارو هستند هماهنگی داشت.

مارتین لوترکینگ سوم پسر رهبرفقید جنبش های آزادیخواهی سیاهان آمریکا درسخنانی در این مراسم رونمایی گفت:«بله. پدرم رویایی به سر داشت. رویایی که از عمیق ترین زوایای رویای آمریکایی ریشه گرفته بود.مشکل اینجاست که رویای آمریکایی ٥٠ سال پیش امروز برای میلیون ها نفر از مردم آمریکا تبدیل به یک کابوس وحشت آور شده است. مردمی که مشاغل و درنتیجه آن خانه های خود را از دست داده اند.»

پسر دکتر کینگ در ادامه این سخنان گفت:«ملت آمریکا امروز در دورانی که اکثریت مردم دربدترین شرایط اقتصادی به سر می برند و تعداد سیاهپوستانی که در زندان ها هستند بیشتر از تعداد سیاهپوستانی است که در دانشگاه ها تحصیل می کنند در واقع روح خود را از دست داده است.»

«برنیس »دختر دکتر کینگ نیز در یک سخنرانی خطاب به جمعیت حاضر گفت که پدرش در سال ١٩٦٨ کمی پیش از واقعه ترورو کشته شدن، درحال بسیج کردن مردم فقیر بود تا در پایتخت ایالات متحده تا زمانی که قوانین اقتصادی عوض نشده دست به تظاهرات آرام اما گسترده ای بزنند:«من فکر می کنم عقب افتادن رونمایی از این بنا به دلیل طوفان «آیرین» در ماه آگوست خواست خداوند بوده است تا این مراسم با جنبش بزرگ مردمی که در شهرهای مختلف آمریکا جریان دارد هم زمان شود.»

برنیس کینگ گفت:«شاید این تاخیر به این دلیل بوده که خداوند خواسته است تا مردم از مرز «رویاها» گذشته و وارد مرحله عمل شوند.»

سخنرانان دیگر این مراسم، جسی جکسون و اندرو یانگ، شهردار سابق آتلانتا، سفیر سازمان ملل متحد و از همکاران دکتر کینگ بودند. «یانگ» درپایان سخنرانی خود حاضران را تشویق کرد تا به رئیس جمهوری رای بدهند که حقیقتا خواهان حفظ حقوق آن هاست.

سیسی تایسون، بازیگرآفریقایی آمریکایی سینمای هالیوود در سخنانی به این مسئله اشاره کرد که مشعلی که مارتین لوترکینگ روشن کرده است از هم اکنون به دست نسل های تازه بعدی سپرده شده است وسپس میکروفن را به دست دختربچه ١٢ ساله ای به نام «آماندا استنبرگ» داد که درمدرسه ابتدایی درباره دکتر کینگ و کوشش های او برای به دست آوردن حقوق اجتماعی آموخته است.

در بخش های دیگری از این برنامه «آرتا فرانکلین» و «استیوی واندر» برنامه هایی را برای حاضران اجرا کردند.

حدود یک و نیم میلیون نفر از ماه آگوست تا کنون از بنای یادبود تازه دکتر لوترکینگ در واشنگتن دیدار کرده اند. در کنار تندیس این رهبر جنبش های آزادیخواهی سیاهان آمریکا که هنرمند چینی «لی یژین» آن را ساخته است کلمات قصاری از او نیز حک شده است. برای ساختن این مجسمه از یکی از همین گفتارها الهام گرفته شده است:«درمیان کوه عظیمی از ناامیدی، سنگی از امید نهفته است.»

XS
SM
MD
LG