لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۴۴

پیروزی روحانی و چالش اسراییل با دولت جدید ایران


برخی از تحلیلگران و صاحبنظران براین عقیده اند که پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری ایران تلاش های اسراییل برای توقف برنامه اتمی ایران را پیچیده تر خواهد کرد.

«سی تی وی»، تلویزیون کانادا در همین زمینه گزارش می دهد پیروزی غافلگیرانه یک نامزد اصلاح طلب در انتخابات ریاست جمهوری ایران اسراییل که در پی توقف فعالیت های اتمی این کشور بوده را در موضع دشواری قرار می دهد.

«در شرایطی که حسن روحانی احتمالاً از یک ماه عسل بین المللی لذت خواهد برد، اسراییل برای جلب حمایت های جهانی به هدف اعمال تحریم های جدید و یا حتی اقدام نظامی علیه دشمن قسم خورده خود با دشواری هایی روبرو خواهد شد».

واکنش دولتمردان اسراییلی که از شواهد و علائم تغییر در ایران استقبال کردند، با تردید و احتیاط همراه بود و رهبران اسراییل در عین حال هشدار دادند که جهان نباید فریب بخورد.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسراییل در اولین اظهارنظر خود در مورد انتخاب رئیس جمهوری جدید در ایران گفت «بیایید خود را فریب ندهیم. جامعه بین الملل نباید درگیر افکار پوچ و واهی شود و وسوسه شود که فشار روی ایران برای توقف برنامه اتمی این کشور را کاهش دهد».

حسن روحانی که در انتخابات روز جمعه گذشته رئیس جمهوری منتخب ایران شد، وعده گفتگو و برقراری ارتباط با جامعه بین الملل را داده است.

رسانه ها و صاحبنظران خارجی نارضایتی از دولت احمدی نژاد و نظام تندروی روحانیون حاکم بر جمهوری اسلامی را عامل مهم پیروزی اخیر او قلمداد کرده اند. با وجودی که حسن روحانی یک چهره نسبتاً میانه رو محسوب می شود و از حمایت اصلاح طلبان ایران برخوردار است، اما ناظران سیاسی تاکید می کنند آیت الله علی خامنه ای تصمیم گیرنده نهایی در سیاستگذاری های داخلی و خارجی است و در مورد امور کلیدی کشور از جمله پیشرفت برنامه اتمی ایران قدرت مطلق را در اختیار دارد.

اسراییل نگران فعالیت های اتمی ایران و پیشرفت این کشور در روند غنی سازی به سطوحی است که بنیامین نتانیاهو آن را «خط قرمز» خوانده است. نخست وزیر
اسراییل از جامعه بین الملل خواسته تا شواهد «معتبری» نشان دهند که در صورت عبور ایران از خط قرمز آماده عملیات نظامی علیه تاسیسات اتمی این کشور است، گرچه اسراییل تاکید کرده بود اگر احساس خطر کند، به صورت یک جانبه علیه ایران حمله نظامی انجام خواهد داد.

آقای نتانیاهو به اعضای کابینه خود یادآوری کرده است خامنه ای تعداد زیادی از نامزدهای میانه رو را رد صلاحیت کرد و روحانی نیز اظهارنظرهای خصمانه ای علیه اسراییل مطرح کرده بود. نخست وزیر اسراییل تاکید کرده است هنوز خامنه ای نظارت بر روند سیاست اتمی کشور را به عهده دارد.

بنیامین نتانیاهو اخیراً بار دیگر خاطرنشان کرده است «هرچه فشار بر ایران بیشتر شود، شانس توقف برنامه اتمی ایران که کماکان بزرگترین تهدید برای صلح جهانی است، افزایش می یابد. ایران باید با اعمالش سنجیده شود و اگر تهران بر توسعه برنامه اتمی این کشور پافشاری کند، پاسخ توقف برنامه اتمی ایران با استفاده از هر ابزار و وسیله ای خواهد بود».

شیمون پرز، رئیس جمهوری اسراییل در مقایسه با نتانیاهو لحن نرم تری داشت و نتیجه انتخابات ایران را نمایش عظیم عدم تایید خامنه ای و احمدی نژاد خواند.

آقای پرز در واکنش به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایران به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت «به نظر من بیش از نیمی از ایرانیان به سبک و شیوه خاص خود نسبت به قدرت مطلق رهبری این کشور اعتراض کردند، (نتیجه این انتخابات) به طور علنی صدای مردم و ندایی است که می گوید با این گروه رهبران را تایید نمی کنیم».

رئیس جمهوری اسراییل ضمن اشاره به این که نمی توان آینده را پیش بینی کرد، گفته است نتایج این انتخابات «سرآغاز نوینی» بود که می تواند راه برای یافتن یک راهکار مسالمت آمیز برای رویکرد مقابله جویانه برنامه اتمی ایران هموار کند.

میر لیتواک، رئیس دپارتمان مطالعات ایران شناسی در دانشگاه تل آویو به خبرنگار «رادیو ارتش اسراییل» گفته است «احتمال دارد چهره خندان و تبسم روحانی به جهان غرب» گزینه نظامی (علیه ایران) را کمرنگ تر کند.

الداد پاردو، کارشناس دانشگاه عبری در اورشلیم گفته است اگر تصمیم اسراییل این باشد که گزینه نظامی علیه ایران ضروری است به احتمال بسیار نگران وجهه این کشور در عرصه داخلی و خارجی نخواهد بود. وی تاکید کرده است «به طور کلی تثبیت نوعی فرهنگ سیاسی متفاوت در ایران، برای اسراییل جنبه مثبتی محسوب می شود و برای ایران هم خوب است».

از سویی دیگر اوزی آراد، مشاور امنیتی پیشین نتانیاهو گفته است احتمال دارد انتخاب روحانی به مقام ریاست جمهوری برای اسراییل خوب باشد.

آراد به رادیو اسراییل گفته است (پیروزی روحانی) نشانه خوبی از این واقعیت است که میلیون ها ایرانی به نامزدی رای دادند که «به طور علنی و آشکار در مورد کاهش تحریم ها و تلاش برای برقراری گفتگو با جهان غرب صحبت می کرد».
XS
SM
MD
LG