لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۴۹

جوانان در ایران با محدودیت های اجتماعی بیشتری مواجه می شوند؟


جوانان در ایران با محدودیت های اجتماعی بیشتری مواجه می شوند؟
جوانان در ایران با محدودیت های اجتماعی بیشتری مواجه می شوند؟

اورلاندو سنتینل، روزنامه اصلی شهر تفریحی اورلاندو در ایالت فلوریدا زیر عنوان "برخورد قوانین اجتماعی با واقعیت ها در مورد نوجوانان ایران" به نقل از يک گزارش خبرگزاری رویترز از تهران به قلم هاشم کلانتری می نویسد فرنوش، دختر بیست و یک ساله ایرانی، شغل خودش را دارد، اما دیگر صاحب تلفنش نیست.

هنگامی که پدرش به پیامک هايش نگاه کرد و فهمید دخترش دوست پسر دارد تلفن دستی اش را ضبط کرد و به اوگفت رفتارش مناسب جمهوری اسلامی نیست.

فرنوش در حالی که در يک آرایشگاه در تهران زیر ابروی يک مشتری را بر می داشت گفت "شما نمی دانید وقتی پدرتان می فهمد دوست پسر دارید زیرچه فشاری می روید. این بدترین احساس است".

ایران در چارچوب سیستمی از قانون شرع اداره می شود که بر اساس آن هر گونه اختلاطی میان جنس مخالف خارج از ازدواج یا نسبت های خانوادگی نزدیک ممنوع است.

گرچه قوانین اجتماعی در دوران محمد خاتمی رئیس جمهوری پیشین اصلاح طلب، که نخست در سال ۱۹۹۷ به رياست جمهوری برگزیده شد ، ساده ترگشت، اما در سال ۲۰۰۵ هنگامی که محمود احمدی نژاد موفق شد جایگزین او شود، اوضاع مجددا رو به سختی گذاشت.

با کنار گذاشته شدن اصلاح طلبان پس از سرکوبی اعتراض های علیه تجدید گزینش مورد اختلاف احمدی نژاد در سال ۲۰۰۹، انتخابات پارلمانی مارس آینده ممکن است فقط به رقابت جناح هائی دست راستی بیانجامد، و به این زودی ها شانسی برای آزاد سازی های اجتماعی پيدا نشود.

نیما سلطانی، دانشجوی ۲۳ ساله روانشاسی، از گشت زنی های پلیس اخلاق در خیابان های شهر برای اطمینان از احترام گذاشتن مردم به مقررات لباس پوشیدن و مقررات رفتاری دیگر، شاکی است.

او می گويد "بالاخره يک موردی پیدا می شود. اگربه پارتی و میهمانی ات حمله نکنند، باید راجع به مدل موی سر و يا زینت آلاتی که به گردن خود آویخته ای جواب بدهی".

هفتاد درصد جمعیت ایران در سنین زیر۳۰ سالگی هستند و از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ حافظه ای واقعی ندارند.

نیما، فرنوش و ميليون ها نفر ديگر از جوانان مدرن و شهرنشین ایرانی به آسانی می توانند از طریق اینترنت و تلویزیون های ماهواره ای محدودیت های دولتی را دور بزنند. اما هنگامی که فیلم های سینمائی و شوهای تلویزیونی غربی را تماشا می کنند باید ميان آزادی هائی اجتماعی که در غرب می بینند و پرهیزهائی که مسجد و دولت در ایران تجویز می کنند، راهی میانبر برای زندگی پيدا کنند.

در حالی که مطالبه آزادی های اجتماعی توسط بسیاری از جوانان ايرانی مشهود و ملموس است صداهائی بسیار از وسائل ارتباط جمعی، سیاست و مذهب شنیده می شود که می خواهند ضوابط سخت تر شود.

در يک گزارش اخیر خبرگزاری محافظه کار فارس حتی این بحث عنوان شده بود که آیا باید اجازه داد پسرها و دخترهای جوان با تلفن با هم حرف بزنند یا نه.

گزارش می گوید "اگر هدف از اين گفت وگوها، مثلاً حل مسائل درسي و يا ازدواج در آينده باشد، از نظر ديني اشکالي ندارد، ليکن اگر احتمال قوي بدهند که تداوم اين مکالمه ها باعث افتادن هردو يا يکي از آن دو در دام محبت است, به عنوان مقدمه حرام، جايز نمي باشد".

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG