لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۳۸

روحانی: خوشحالم که به عهد خود در مورد حل مساله هسته‌ای عمل کردم


سخنرانی حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در مراسم افطار با حضور گروهی از بانوان ایران - ۲۱ تیر ۱۳۹۴
سخنرانی حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در مراسم افطار با حضور گروهی از بانوان ایران - ۲۱ تیر ۱۳۹۴

در حالی که مذاکرات طولانی و فشرده دیپلماتها در وین به ساعات آخر کشیده شده است، رئیس جمهوری ایران ابراز خوشحالی کرد که به وعده خود در حل مساله هسته ای ایران عمل کرده است.

به گزارش ایسنا، حسن روحانی یکشنبه شب ۲۱ تیر در یک مراسم افطار گفت: «خدا را شکرگزارم، به وعده‌ای که در انتخابات راجع به حل و فصل مساله هسته‌ای دادم عمل کردم. حتی اگر همین‌جا هم که در قدم های آخر مذاکرات هستیم کار متوقف شود ما به وظیفه‌مان عمل کردیم.»

توافقی که مذاکره کنندگان ایرانی در وین به آن دست یابند، باید در تهران مورد بررسی قرار گیرد.

علی اکبر ولایتی مشاور بین‌الملل رهبر جمهوری اسلامی و رئیس مرکز بررسی‌‌های استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام پنجشنبه شب در یک گفتگوی تلویزیونی در تهران گفت «هر توافقی که در وین صورت گیرد، یک کار مقدماتی است و باید در شورای عالی امنیت ملی بررسی و تایید شود و در نهایت به تصویب مقام معظم رهبری برسد.»

در عین حال، برخی از مقامات ایران و نمایندگان مجلس شورای اسلامی واکنش‌های متفاوتی به رویدادهای روزهای آخر مذاکرات داشته‌اند.

علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه ۲۱ تیر با بیان اینکه طرف مقابل نباید در لحظات آخر مطالبات جدیدی مطرح کند و فشار جدیدی وارد کند اضافه کرد که این فشار زیاد ممکن است مشکل ایجاد کند.

لاریجانی که هنگام بازدید از یک نمایشگاه با خبرنگاران سخن می‌گفت ادامه داد «بنده به طور جزئی در جریان هستم که بعضی از چالش‌ها هم اکنون وجود دارد، اما در کل فکر می‌کنم حرکتشان رو به جلو است و می‌توانند در شرایط فعلی به نتیجه دست یابند.»

از سوی دیگر، ۲۰۳ نماینده مجلس هم روز یکشنبه با صدور بیانیه‌ای ضمن حمایت از مذاکره کنندگان ایران، از آنها خواستند که به «خطوط قرمز تعیین شده» پایبند باشند.

در بیانیه نمایندگان آمده است: به هر حال رفع تحریم‌های پولی، بانکی و تسلیحاتی در روز آغاز انجام تعهدات ایران بدون قبول راستی‌آزمایی توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که سابقه بسیار نامطلوبی در اذهان مردم ایران دارد از یک سو و از سوی دیگر منع مطلق بازرسی از مراکز نظامی، امنیتی و بازجویی از دانشمندان و ممانعت از اعمال هرگونه محدودیت در فرآیند تحقیق و توسعه و عدم قبول زمان بندی نامتعارف و ظالمانه آمریکا ضرورت داشته و این نکات ملاک مجلس شورای اسلامی در بررسی و انجام وظیفه قانونی برابر اصول ۷۵ و ۱۲۵ قانون اساسی خواهد بود.»

قرار است مجلس شورای اسلامی توافق احتمالی میان ایران و قدرت‌های جهانی را به تصویب برساند. نمایندگان به ویژه باید درباره پذیرش پروتکل‌الحاقی از سوی ایران نظر دهند؛ پروتکلی که دسترسی وسیعی به بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌دهد.

همزمان، حسن روحانی رییس جمهوری ایران قانون «الزام دولت به حفظ دستاوردها و حقوق هسته‌ای ملت ایران» را برای اجرا به وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی ایران ابلاغ کرد.

به گزارش ایرنا، بر اساس این قانون، هرگونه نتایج مذاکرات هسته ای با کشورهای عضو گروه ۱+۵ درصورتی معتبر است که لغو تحریم های اعمال شده علیه ایران به طور یکجا و کامل در متن توافقنامه درج شده باشد و در روز آغاز اجرای تعهدات ایران انجام شود.

در رویدادی دیگر، محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام که به تازگی به سپاه پاسداران نیز بازگشته است، سخنان تندتری درباره دشواری‌های روزهای آخر مذاکرات بیان کرد.

آقای رضایی شنبه شب در یک برنامه تلویزیونی خطاب به کشورهای غربی گفت «لبخند آقایان روحانی و ظریف را غنیمت بشمارید، زیرا ۱۳ سال پیش آنها به شما لبخند زدند و شما تحویل نگرفتید و سیلی ۲۰ هزار سانتریفیوژ و غنی‌سازی ۲۰ درصدی را خوردید.»

به گزارش خبرگزاری ایسنا، او اضافه کرد «اکنون به شما توصیه می‌کنم خنده دوباره آقای روحانی را تحویل بگیرید که سیلی ۱۰۰ هزار سانتریفیوژی نخورید.»

محسن رضایی همچنین تهدید کرد که در صورت اقدام نظامی آمریکا علیه ایران، در هفته اول «هزار» نیروی آمریکایی «اسیر» خواهند شد و آمریکا برای آزادی «هر یک از آنها باید چند میلیارد دلار بدهد» و «آن موقع مشکل اقتصادی» ایران «نیز ممکن است حل شود.»

در همین حال، سعید منتظرالمهدی سخنگوی نیروی انتظامی ایران درباره جشن‌های خیابانی پس از توافق احتمالی هسته‌ای گفت «ناجا آمادگی کامل دارد تا در صورت بروز این اتفاق خوب و در صورت برگزاری جشن‌ها در چارچوب قانون و شئونات اسلامی، در کنار مردم حاضر شود.»

این واکنش‌ها در حالی است که نسبت به دستیابی به توافق هسته‌ای در روز یکشنبه ۲۱تیر ماه همچنان تردید وجود دارد.

حضور وزیران خارجه گروه ۱+۵ و نیز مدیر کل آژانس بین‌المللی اتمی در وین اگر چه امیدوار کننده است، اما یک مقام ایرانی به خبرنگاران گفته است که دستیابی به توافق در روز یکشنبه به «دلایل لجستیکی» غیرممکن است.

XS
SM
MD
LG