لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۴۷

گمانه‌زنی‌ها درباره جزئیات توافق احتمالی در آخرین دور مذاکرات هسته‌ای


در حالیکه مذاکره کنندگان برای برگزاری آخرین دور مذاکرات هسته‌ای پیش از موعد سوم آذر(۲۴ نوامبر) آماده می‌شوند، اخبار حاکی گمانه‌زنی‌های متفاوت رسانه‌ها و پیشنهادات متنوع طرفین برای دستیابی به توافق است.

در آخرین گزارش‌ها، وبسایت خبری المانیتور به نقل از یک دیپلمات آمریکایی سابق گزارش داد که یکی از امتیازات پیشنهاد شده ایالات متحده به ایران، راه اندازی یک خط بانکی مستقیم بین آمریکا و ایران است.

در پی وضع تحریم‌های ایلات علیه ایران، مبادلات مالی و تجاری بین دو کشور غیرممکن شد و مجازاتهای سنگینی برای کسانی که ممنوعیت تبادل مالی با ایران را زیر پا گذاشتند وضع شد. در حال حاضر اگر چه برخی از تحریم‌ها علیه ایران تعلیق شده است اما از آنجا که هنوز ساز و کار تحریم‌ها کاملا از بین نرفته، امکان استفاده از همه ظرفیت‌های بانکی و مالی از سوی ایران وجود ندارد.

راه اندازی یک خط مستقیم مالی، به عقیده کارشناسانی که با المانیتور مصاحبه کرده‌اند، علاوه بر اینکه امکان مبادله مالی بین آمریکا و ایران را ممکن می‌کند، یک مزیت مهم دارد و آن پیامی است به بانک‌ها و شرکت‌های اروپایی که می‌توانند روابط تجاری عادی با ایران داشته باشند. تا کنون هیچیک از مقامات ایالات متحده، گزارش المانیتور را تایید نکرده‌اند.

یکی از شنیده‌ها درباره توافق احتمالی هسته‌ای میان ایران و غرب که نیویورک تایمز به آن پرداخته بود، موافقت ایران با فرستادن اورانیوم غنی‌شده خود به روسیه برای نگهداری در آنجا بود. اگر چه این گزارش از سوی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران رد شد اما نشان داد که به احتمال قوی طرفین گزینه‌های متنوع و تازه‌ای را برای دستیابی به توافق بررسی می‌کنند؛ چنانچه علی شمخانی، دبیر شورای امنیت ملی ایران نیز گفت که تیم مذاکره کننده ایران اختیار کافی دارد تا برای رسیدن به توافق، ابتکار به خرج دهد.

پیش از همه اینها، موضوع تفاهم ضمنی ایران و غرب بر سر کاهش سانتریفیوژهای ایران به ۴ تا ۵ هزار دستگاه عنوان شده بود. این موضوع نیز از سوی مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، رد شد. با این حال، نزدیک شدن به روزهای پایانی مهلت دستیابی به یک توافق جامع میان ایران و ۱+۵ و احتمال وضع تحریم‌های جدید پس از این تاریخ از سوی کنگره آمریکا، مذاکره کنندگان را بر آن داشته تا تلاش خود برای دستیابی به توافق را بیشتر کنند.

از سوی دیگر وزیر امور خارجه آلمان نیز دوشنبه گذشته از پیشنهادات ۱+۵ به ایران در صورت آمادگی ایران برای توافق خبر داد؛ پیشنهاداتی که به گفته فرانک اشتاین مایر رد کردن آنها برای ایران سخت خواهد بود. او محتوای پیشنهادات را اعلام نکرد اما گفت که رسیدن به توافق پس از موعد ۲۴ نوامبر بسیار دشوار خواهد بود.

قرار است وزرای خارجه ایران، ایالات متحده و کاترین اشتون نماینده اروپا، روزهای ۱۸ و ۱۹ آبان، نشست مشترکی در مسقط پایتخت عمان برگزار کنند و روز ۲۰ آبان برابر با ۱۱ نوامبر، هیات‌های ایران و ۱+۵ در همان شهر مذاکره خواهند کرد. طرفین احتمالا ۲۷ آبان برابر با ۱۸ نوامبر نیز در وین به مذاکره خواهند نشست.

XS
SM
MD
LG