لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۲۲

رویترز: ایران در پی معامله هسته‌ای در ازای کمک به مبارزه با داعش است


عکس آرشیوی در گفتگوهای هسته‌ای ایران و شش قدرت جهانی موسوم به گروه ۱+۵
عکس آرشیوی در گفتگوهای هسته‌ای ایران و شش قدرت جهانی موسوم به گروه ۱+۵

خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی به نقل دیپلمات‌های ارشد ایرانی نوشت ایران آمادگی دارد با ایالات متحده و همپیمانان آن در مبارزه با پیکارجویان گروه موسوم به «دولت اسلامی» همکاری کند، اما انتظار دارد طرف مقابل در مورد برنامه غنی‌سازی اورانیوم در ایران انعطاف‌پذیری بیشتری از خود نشان دهد.

در ادامه گزارش روز یکشنبه رویترز آمده است این اظهارات مقامات ایرانی، که نخواستند هویتشان فاش شود، نشان می‌دهد تفکیک مذاکرات هسته‌ای از مسائل منطقه‌ای، چقدر می‌تواند برای قدرت‌های غربی دشوار باشد.

ایران در هر دو کشور سوریه و عراق، که در حال مبارزه با گروه «دولت اسلامی» هستند، از نفوذ بالایی برخوردار است و علائمی هم ارسال کرده که نشان‌دهنده تمایل تهران برای همکاری در مبارزه جهانی با آن گروه افراطی است که تا پیش از اعلام برپایی یک خلافت خودخوانده اسلامی در اوایل تیر ماه، خود را دولت اسلامی عراق و شام یا داعش می‌نامید.

دور هفتم گفتگوهای هسته‌ای بین ایران و قدرت‌های جهانی از روز جمعه در نیویورک آمریکا آغاز شده است و دو طرف در تلاش هستند تا روز ۲۴ نوامبر (۳ آذر ماه) به یک توافق بلندمدت و جامع بر سر فعالیت‌های اتمی ایران دست یابند.

هرچند هر دو طرف بارها تاکید کرده‌اند که این گفتگوها تنها بر مسئله هسته‌ای ایران تمرکز دارد، اما خبرگزاری رویترز در گزارش خود از یکی از مقام‌های ارشد ایرانی حاضر در نیویورک، بدون نام بردن از او، نوشت «ایران کشور بسیار پرنفوذی در منطقه است و می‌تواند در مبارزه علیه تروریست‌های داعش کمک کند ... اما این یک جاده دو طرفه است. چیزی می‌دهید، چیزی می‌گیرید.»

رویترز در ادامه گزارش خود از قول این مقام ایرانی نوشت «داعش تهدیدی برای امنیت جهانی است، نه برنامه (هسته‌ای) ما که برنامه‌ای صلح‌آمیز است.»

مقام‌های ایران و ایالات متحده هنوز واکنشی به این گزارش نشان نداده‌اند.

تهران و واشنگتن در مواضع رسمی خود، هرگونه همکاری نظامی با یکدیگر در مبارزه با داعش را رد کرده‌اند، اما به گزارش رویترز، تهران بطور خصوصی تمایل خود برای همکاری با ایالات متحده علیه پیکارجویان افراطی سنی «دولت اسلامی» را اعلام کرده است.

این در حالی است که آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران دوشنبه هفته گذشته ادعا کرده بود که مقامات آمریکایی بارها خواستار مذاکره با ایران برای مقابله با گروه افراطی موسوم به دولت اسلامی شده‌اند، اما ایران درخواست آنها را رد کرده است. ادعایی که ایالات متحده آن را رد کرده است.

به نظر می‌رسید که این گفته آقای خامنه‌ای در واکنش به دعوت نشدن ایران در یک نشست بین‌المللی در پاریس بود که برغم تمایل برخی از کشورها برای حضور ایران در آن نشست، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا با آن مخالفت کرد.

وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد که در باره بحران عراق برگزار شد، از نقش ایران در شکست دادن گروه «دولت اسلامی» سخن گفت، که به باور رویترز می‌تواند نشان‌دهنده تغییر موضع واشنگتن برای همکاری با ایران در این زمینه باشد.

با وجود این که مقامات دو طرف گره زدن گفتگوهای هسته‌ای با مبارزه علیه تهدید داعش را رد کرده‌اند، اما به نظر می‌رسد که نفوذ و کمک ایران برای مبارزه با افراط‌گرایان سنی در عراق و در سوریه، می‌تواند بر گفتگوهای هسته‌ای با شش قدرت جهانی برای رسیدن به یک توافق جامع سایه بیاندازد.

اما رویترز به نفل از یک دیپلمات غربی نوشته است ایران تاکنون در گفتگوهای خود با قدرت‌های جهانی موسوم به گروه ۱+۵ شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان، چنین موضوعی را مطرح نکرده است.

روزنامه نیویورک تایمز و خبرگزاری آسوشیتدپرس روز گذشته در گزارشی از «پیشنهاد تازه» آمریکا به ایران برای رسیدن به یک توافق «برد- برد» بر سر مسئله هسته‌ای ایران خبر دادند.

براساس این گزارش، آمریکا پیشنهاد کرده است اتصال‌های میان آبشارهای سانتریفیوژهای ایران قطع شود و اورانیوم غنی‌شده به آنها تزریق نشود، تا به این ترتیب هم غرب بتواند بگوید که فاصله زمانی تا دستیابی احتمالی به سلاح هسته‌ای را برای ایران طولانی‌تر کرده و هم ایران بتواند بگوید که سانتریفیوژهای خود را حفظ کرده است.

XS
SM
MD
LG